GÂNDUL LIVE. Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Ministerul Educației: Trebuie să terminăm cu cârpeala și să gândim soluții integrate. Cum ar putea fi organizate examenele elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a

Publicat: 22/04/2020, 14:26
Actualizat: 23/04/2020, 11:29

Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Ministerul Educației a susținut în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE că anul școlar se poate închide „fără niciun fel de probleme” și a explicat care sunt condițiile în care se pot desfășura examenele pentru clasele a VIII-a și a XII-a. 

„Într-adevăr, întoarcerea la școală este posibilă și categorică, după ce drecetul președintelui nu va mai fi în funcțiune, vom putea să discutăm despre o revenire la școală. Primul-ministru, domnul Orban, într-adevăr, a făcut o declarație corectă, numai că răul fusese produs înainte de vicepremierul Turcan cu declarațiile alarmiste. Este foarte important să atingem câteva aspecte.

În primul rând, fiecare școală, fiecare universitate, și-a gestionat bine modul în care se parcurge materia școlară, în mod efectiv a semestrului respectiv, deci anul școlar se poate închide fără niciun fel de problemă. Și există deja foarte multe elemente pe care toți le avem în vedere, în mediul preuniversitar și universitar, pentru a fi siguri că nu avem probleme”, a precizat fostul secretar de stat în Ministerul Educației în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.

Ce se întâmplă cu examenele

„Singurele dificultăți pe care trebuie să le rezolvăm sunt cele referitoare la capacitate, examenele de clasa VIII-a, respectiv bacalaureat, licență și dizertație.

Ministerul Educației a pus deja tematica pentru examenele de final de studii pentru clasele a VIII-a și a XII-a, deci Ministerul, specialiștii din educație, a reacționat în această chestiune și bine a făcut.

Examenul se poate desfășura fără niciun fel de problemă, cred eu, chiar în perioada stabilit inițială, pentru că se pot organiza grupele altfel decât era până acum.

Dacă într-o sală de curs, până acum erau, să spunem, 16 copii, fără niciun fel de problemă se poate da examenul cu opt copii. Va fi nevoie de personal suplimentar pentru supraveghere, dar în niciun caz nu va fi o problemă, se pot lua măști, mânuși, se pot dezinfecta spațiile în așa fel încât în sălile respective să se poată desfășura exemenele de bacalureat și de capacitate fără dificultăți și fără a expune tinerii la un risc de coronavirus”, a explicat acesta în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

„Trebuie să terminăm cu cârpeala și să gândim soluții integrate”

„Nu putem vorbi de jumătate de an școlar pierdut pentru că semestrul doi a început la sfârșitul lunii ianuarie, deci am avut o lună și jumătate în care s-a făcut materie. Discutăm doar despre o jumătate de semestru, timp în care fiecare profesor, așa cum a știut și a putut, a organizat lecții online, a trimis testări pe mail. E adevărat, nu a fost examinarea clasică, cea la care ne așteptăm noi sau cea cu care eram obișnuiți. Dar eu pot să vă spun că atât în mediul urban mare, cât și în cel urban mic, au fost astfel de lucruri făcute.

Este adevărat, învățământul românesc trebuie să se informatizeze și, din păcate, programele guvernamentale nu s-au dus pe această direcție. S-au făcut foarte multe aplicații, foarte multe lucruri punctuale, dar care nu sunt asamblate într-un tot unitar care să ne dea convingerea că examinarea se poate face în astfel de situații de la distanță.

Și, mai mult decât atât, inclusiv proiectul de lege aprobat de Parlament săptămâna trecută, e clar că președintele nu va promulga așa ceva, nu face decât să cârpească. Trebuie să terminăm cu cârpeala și să gândim soluții integrate. Din păcate, din 2018 și până astăzi, proiectul (n. r. un calculator pentru fiecare copil) a murit”, a punctat Gabriel Ispas la GÂNDUL LIVE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Testele pe care NU AI VOIE să le refuzi. Legea care se aplică în toată...
Toate glumele și meme-urile despre „Planul Simion”. Galerie foto
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un bucătar ar fi falsificat premiul Guinness World Records. Unde s-a întâmplat asta?
×