Sociologul Gelu Duminică a detaliat, la Gândul Live, contextul, dar și implicațiile pe care le are un episod precum cel din Chiajna, unde mai multe persoane au fost rănite după un raid de împușcături și bătăi cu săbii și răngi între două grupări.
„Există bine și rău, există oameni buni și există oameni care consideră că trebuie să își împartă dreptatea cu pistolul și cu sabia”, a explicat Gelu Duminică, la Gândul Live.
„Din păcate, astfel de elemente au existat dintodeauna, vor exista întotdeauna și există în orice societate. Nu suntem mai al dracul decât alții. Că ne place sau nu ne place, astfel de oameni există și e normal să existe într-o societate în care avem miliarde de oameni, în toată lumea”, spune sociologul.
„Printre ei sunt cei care devin vizibili în astfel de momente, însă marea masă a societății nu este așa. De cealaltă parte, marea masă a societății este tăcută și nu se arată, nu își arată bunătatea și nu reușește să contrabalanseze răul din societate. Se știe, „Prostul, până nu e fudul, nu e prost destul” și atunci e și vina noastră, a celorlalți care avem alte mesaje, altfel afaceri, că nu contrabalansăm răul. Răul trebuie contrabalansat, pentru că în momentul în care îl lași să fie extrem de vizibil, lumea poate crede, ca percepție, că toată societatea e așa”, a detaliat Gelu Duminică.
În ceea ce privește incidentul din Chiajna – unde 12 persoane au fost implicate în conflictul armat în urma căruia două persoane au fost rănite, potrivit surselor GÂNDUL.RO întregul incident fiind provocat de clanul Iordan – Gelu Duminică este de părere că motivul de la care ar fi pornit conflictul este unul fascinant în contextul românesc.
„Pentru mine nu este fascinant că niște șmecheri s-au răfuit. Asta se întâmplă, se va mai întâmpla. Pentru mine fascinant, pentru contextul românesc, este motivul invocat pentru care cele două grupări s-au răfuit. Faptul că o grupare susține un candidat politic, altă grupare susține alt candidat politic la nivelul autorității locale”, a comentat sociologul.
Ce se întâmplă este mai grav decât impunerea unui candidat prin astfel de acțiuni, spune Duminică. „Închipuiți-vă de ce servicii va beneficia respectiva grupare în momentul în care al lor candidat va câștiga prmăria sau consilliul local. Oare ăsta o face pentru că chiar crede în ideile politice de bunăstare a comunei Chiajna. Doi: încrengăturile dintre politic și șmecheri. Eu am spus întotdeauna că o astfel de grupare nu poate exista susținerea gulerelor albe. Nu are cum. Trei: închipuiți-vă Poliția locală, care e n subordinea primăriei, cum reacționează în momentul în care știe că șmecherul ăla care trage cu pistolul este omul primarului”, a comentat Gelu Duminică.
„Din păcate, de multe ori, poliția locală nu protejează cetățeanul, ci protejează edilul. Și aici avem o disoluție a instituției și o disoluție a încrederii pe care cetățeanul o are față de instituție. Coroborat cu cu toate astea, ne întrebăm de ce nu mai are încredere cetățeanul în ceea ce îi spune instituția în perioada pandemiei. Pentru simplu motiv că instituția românească, timp de 30 de ani, societatea nu s-a simțit reprezentată de autorități, ci, mai mult, s-a simțit păcălită, furată, și atunci de ce să mai aibă încredere în autoritate?”, a detaliat sociologul.