Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Gelu Duminică, sociolog, după incidentul din Centrul Vechi: Din păcate, în societatea românească, ne împărțim între proști, cetățenii ăștia de rând, și șmecheri

GÂNDUL LIVE. Gelu Duminică, sociolog, după incidentul din Centrul Vechi: Din păcate, în societatea românească, ne împărțim între proști, cetățenii ăștia de rând, și șmecheri

Sociologul Gelu Duminică consideră că atitudinea deminitarilor care nu își respectă rolul și încalcă regulile ar trebui sancționată, atât de partidele din care fac parte, cât și de societate, per ansamblu, prin votul democratic.

Gelu Duminică a comentat incidentul din Centrul Vechi al Capitalei, unde, potrivit informațiilor Gândul.ro, doi deputați PSD au făcut scandal în cursul dimineții de 7 iulie într-un fast food și au folosit expresii jignitoare la adresa polițiștilor care au fost chemați să intervină, după ce ar fi refuzat să poarte mască, spunându-le și „Noi vă plătim salariile. Aveți doar 3 luni în Poliție. Nu meritați să purtați haina statului!”.

Potrivit surselor Gândul, cei doi bărbați sunt deputații Adrian Adrian și Irinel Ioan Stativă.

„E clar că a fost șmecheria tipic românească”

„Erau iohanniști care de fapt au vrut să pună piciorul pe gâtul pesediștilor și în momentul în care domnii polițiști au văzut doi pesedinști mâncând șaorma, ăștia au zis: Bă, ce ne menține forma e kababul și șaorma, ia să ne luăm noi de ăștia”, a comentat, ironic, Gelu Duminică, incidentul din Centrul Vechi.

„E clar că a fost șmecheria tipic românească – «Bă, tu știi cine sunt eu? Adică tu ce crezi, că regulile sunt pentru mine? Eu fac ce vreau eu în țara asta, că sunt deputat. Știi cine sunt eu?»”, crede Gelu Duminică.

„Am înțeles că domnii deputați au spus că polițiștii sunt plătiți din banii lor, uitând că și domniile lor sunt plătiți tot din banii noștri”, a comentat sociologul.

„Din păcate, șmecheria în România este vizibilă sub toate formele ei, dar șmecheria asta adevărată nu e făcută de șmecherii de cartier gen, ci șmecherii cu epoleți și gulere albe sunt ăștia care se cred dumnezei doar pentru că au o legitimație în buzunar și să au poliția la picioare, au tot ceea ce trebuie, pentru că ei pun în funcții oameni”, a spus Gelu Duminică, la Gândul Live.

„Mulți dintre noi facem într-un fel sau altul ce face domnul Solomon”

„Asta e țara uitând că societatea românescă e cea care transformă țara asta într-un fel sau altul. Adică fiecare dintre noi, nu societatea nu e o chestie abstractă. Mulți dintre noi facem într-un fel sau altul ce face domnul Solomon, ceea ce se presupune că a făcut domnul Solomon, Rareș Bogdan și așa mai departe, dar avem pretenții de la ceilalți să respecte regulile. Eu în ultima perioadă am fost invitat la foarte multe petreceri, nunți, botezuri. Nu m-am dus. Oamenii întotdeauna zic că o să fie cu distanțare, dar niciodată nu au fost cu distanțare și regulile nu s-au respectat, din ce am aflat de la cei care au fost la evenimentele respective”, a explicat sociologul.

„Parte din cei care m-au invitat la acele evenimente sunt cei care sunt oripilați în momentul de față că știu eu cine nu respectă regulile, ceea ce mi se pare tipic românesc. Adică «Schimbare să fie, bă, dar să fie la alții. Ce-am făcut?»”, spune Gelu Duminică.

Sociologul a amintit că deputatul Adrian Solomon a absolvit Colegiul Național de Apărare și că e președintele Comisiei pentru muncă și drepturi sociale: „Nu știu, Colegiul ăsta de apărare a scos numai somități. Ca să fii deputat, deminitar, trebuie să ai Colegiul de Apărare. Vă dați seama ce mare sinecură era acolo și ce mizerie academică se întâmplă acolo dacă oameni de genul ăsta fac Colegiul Național de Apărare și nu înțeleg care este rolul lor de demnitar și de reprezentant în statul român?”.

„Pentru șmecheri, regulile sunt altele”

„Ce să mai înțeleagă săracul om, care e tentat să respecte regulile – culmea, a fost și responsabil, pentru că mare parte a societății românești a fost responsabilă – ce să înțeleagă când liderii fac chestia asta, pentru că vorba românescă spune că peștele de la cap se-mpute și se curăță de la coadă? Și în momentul în care un demnitar, un reprezentant, un parlamentar nu vrea să respecte regulile care mie îmi sunt impuse, adică eu ar trebui să le respect, atunci mă întreb: Băi, tovarăș, dar tu ce ai în locul meu? Iar răspunsul l-a dat domnul Arafat, în momentul în care a fost înmormântarea lui Pimen și a spus că nu era un om de rând, om simplu”, a comentat Gelu Duminică.

„Din păcate, în societatea românească, mai mult ca în alte societăți, ne împărțim între proști, cetățenii ăștia de rând, și șmecheri, ăștia care sunt altfel. Pentru șmecheri, regulile sunt altele, se aplică dacă vor, pentru că dacă șmecherul vrea și își folosește influența, într-un sistem mizerabil cum este al nostru, e foarte posibil ca cel care aplică legea să sufere că a aplicat legea”, este de părere Gelu Duminică.

Sociologul consideră că partidele din care fac parte acest gen de demitari ar trebui să îi sancționeze pentru a nu se purta ca niște dumnezei, la fel ca și societatea, să îi sancționeze în mod democratic.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD a explicat, la Gândul Live, că e regretabil dacă cei doi deputați PSD care au fost implicați într-un incident în Centrul Vechi al Capitalei se dovedește că au greșit, iar dacă au greșit, e bine că au fost amendați. Pe de altă parte, reprezentantul PSD a făcut referire la încălcări ale măsurilor de către premierul Ludovic Orban și europarlamentarul Rareș Bogdan.

Potrivit lui Ciprian Romanescu, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, cei doi bărbați implicați în incident au fost sancționați contravențional cu două amenzi în valoare totală de 2.600 de lei pentru provocarea ori participarea efectivă la scandal în locuri publice și pentru proferarea de injurii sau expresii jignitoare, iar imaginile sunt analizate de polițiști pentru a vedea dacă au purtat sau nu mască.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele