Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Gelu Duminică, sociolog: Șmecheria nu ține de o anumită etnie sau categorie socială, avem și șmecheri în robe! Dar nu trebuie să generalizăm – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Gelu Duminică, sociolog: Șmecheria nu ține de o anumită etnie sau categorie socială, avem și șmecheri în robe! Dar nu trebuie să generalizăm – VIDEO

Gelu Duminică, sociolog, a discutat la GÂNDUL LIVE cazul lui ÎPS Teodosie care a împărtășit la Constanța mai mulți creștini,  cu aceeași linguriță, deși autoritățile române interzic acest lucru iar Biserica Ortodoxă Română a anunțat că va amâna ritualul religios în contextul pandemiei de coronavirus, precizând că nu va utiliza lingurție și pahare de plastic. 

GÂNDUL LIVE. „Credinciosul care își expune copilul în mintea lui de fapt nu face decât să își apere credința”

„Șmecheria nu ține de o anumită etnie sau categorie socială. Avem și șmecheri ascultători de tehno, nu doar de manele, avem și șmecheri cu robe, avem și șmecheri de toate felurile”, a precizat Gelu Duminică la GÂNDUL LIVE.

De asemenea, acesta a precizat că nu aveam prentenții legate de ÎPS Teodosie întrucât acesta a mai fost implicat în diverse scandaluri.

„În momentul de față avem două chestiuni majore care nu sunt noi și nu sunt unice pentru România: slaba încredere în autoritate – și vedem că se întâmplă peste tot în lume, de exemplu, demonstrațiile anticovidiștilor, dar și Facebook-ul – care face ca toată comunicarea să devină mult mai facilă, inclusiv atunci când ea răspândește ceea ce teoretic se numește fake news.

Despre chestia asta a vorbit săracul Platon acum câteva mii de ani, celebrul Mit al Peșterii. Spunea că dacă expui anumiți oameni la anumite tipuri de informații, el folosea metafora umbrei, oamenii or să creadă că umbra aia reprezintă adevărul adevărat.

Așa că pentru credinciosul ăla care își expune copilul, credeți-mă că în mintea lui el nu își expune copilul, și aici greșim noi că îi judecăm cu o anumită superioritate. El / Ea nu face decât să își apere credința și să considere că Dumnezeu este Atotputernic și că îl va păzi pe copil de toate relele. Pentru asta se duce să îl împărtășească.

Și Dumnezeu meu e bun și mă obligă să iau decizii că de asta Dumnezeu ne dă liberul arbitru. Însă, să nu uităm, că tot vorbim de Dumnezeu și avem o discuție cu temă religioasă, că există și diavoli. Și că, de foarte multe ori, diavolul ia fața lui Dmnezeu. în sensul în care vorbește mieros, vorbește despre anumite lucruri care există în noi și ne face să credem că nu îl vedem pe el, pe diavol, ci îl vedem pe Dumnezeu.

Ce se întâmplă aici, nu știu, nu aș putea să analizez din punct de vedere religios, depășește cu mult ceea ce știu și înțeleg, însă ceea ce înțeleg este că valorile lor nu sunt mai bune decât valorile mele.

Însă, trăim într-un stat laic, dacă trăiam într-un stat religios puteam înțelege anumite lucruri. Iar aici faptul că Biserica, care este parte a statului român, tot ceea ce înseamnă, se consideră principalul organ al statului român, inima, dar de data aceata Biserica ar trebui să se comporte astfel încât să dea senzația că fiecare cetățean, agnostic sau religios, este respectat de către ea.

Însă nu aș generaliza ceea ce a făcut Teodosie pentru simplu motiv că celelalte zeci de mii de biserici se pare că au respectat regulile. Așa că pentru unul, pentru un inconștient, eu nu aș anatemă pe întreaga Biserică”, a explicat sociologul Gelu Duminică în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.

Cum s-a distanțat Biserica Ortodoxă Română de cazul lui ÎPS Teodosie

„Cum s-a distanțat PSD-ul de fostul ministru al Transportului când a negat Holocaust. S-a distanțat”, a comparat sociologogul la GÂNDUL LIVE.

„E o politică puternică. Pentru cine știe cât de cât lumea Bisericii Ortodoxe știe că copilul teribil este exact Episcopia Dobrogei, nu prea ține cont de ce spune Sinodul. Să nu uităm că Teodosie a fost angrenat în foarte multe scandaluri.

Ceea ce vreau să atenționez este că nu aș pune anatemă pe întreaga Biserică, așa cum nu aș pune anatemă pe toți credincioșii ortodocși, marea majoritate a lor au respectat, însă vor fi și din ăștia pentru că societatea este diversă. Nu o să fim toți aliniați să respectăm ordinul șefului pentru că unii or să considere că șeful este un idiot”, a precizat acesta în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

„Mi-aș dori ca echilibrul să fie cel care guvernează în momentul de față”

„Nu avea reglementarea puternică, de genul amenzi de 10.000 de lei. Dar dacă stați de vorbă cu specialiști din domeniul juridic, o să vă spună că există totuși niște reglementări, din 2001, care ar putea fi aplicate. Însă aici este vorba și de un anumit tip de indulgență. În Herăstrău, cine știe cine deținea restaurantul și (n.r. Jandarmeria) nu a vrut să se pună rău cu el, în cazul lui Teodosie – cine credeți că mișcă în județ în fața lui?

Mi-aș dori ca echilibrul să fie cel care guvernează în momentul de față pentru că prejudecată, în sociologie, înseamnă  momentul în care generalizezi pornind de la un adevăr.

Ceea ce s-a întâmplat la Constanța este de netăgăduit, ceea ce s-a întâmplat în Herăstrău este de netăgăduit, ceea ce s-a întâmplat la Țăndărei acum ceva vreme este de netăgăduit, ceea ce a făcut Spartacus este evident, dar nu ar trebui să punem anatemă.

În momentul de față avem o disoluție a statului așa cum îl știm noi”, a punctat specialistul.

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul (IPS) Teodosie a fost surprins, sâmbătă, 16 mai, în timp ce împărtășea mai mulți copii cu aceeasi linguriță, încălcând normele Bisericii Ortodoxe Române (BOR) din această perioadă. În plus, nu purta mască și nici nu respecta distanțarea socială.

Patriarhia Română a deschis bisericile, dar înainte de această decizie a transmis și niște recomandări, valabile începând de vineri, 15 mai.

Astfel, conducerea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a precizat, după redeschiderea bisericilor, că slujbele vor avea loc în curtea bisericilor și nu se va face împărtășanie.

 

Autor

Citește și