Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE: Gheorghe Enache, medic infecționist: Virusul rezistă și la +70 de grade, și la -70 de grade / Purtarea măștii, distanțarea socială și o atmosferă mai umedă, benefice pentru a ne proteja

GÂNDUL LIVE: Gheorghe Enache, medic infecționist: Virusul rezistă și la +70 de grade, și la -70 de grade / Purtarea măștii, distanțarea socială și o atmosferă mai umedă, benefice pentru a ne proteja

GÂNDUL LIVE: Gheorghe Enache, medic infecționist: Virusul rezistă și la +70 de grade, și la -70 de grade / Purtarea măștii, distanțarea socială și o atmosferă mai umedă, benefice pentru a ne proteja

Gheorghe Enache, medic infecționist, a vorbit, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, despre situația îngrijorătoare din România, după ce s-au înregistrat peste 90.000 de cazuri de COVID-19.

Da, veștile nu sunt bune. Nu numai în România, pentru că a apărut și o creștere, o recrudescență a cazurilor din Europa. Vorbim de Italia, Spania, Germania, dar pe noi ne interesează mai mult ce se întâmplă în România. Și sunt într-adevăr foarte multe cazuri și foarte mulți bolnavi la terapie intensivă. Aici este problema numărul 1. Dacă ar fi numai o creștere a numărului de cazuri, poate nu ar fi o problemă așa de mare. Peste 520 de persoane aflate la terapie intensivă înseamnă foate mult.

Și nu numai că sunt la terapie intensivă, dar sunt și decese. Este o problemă foarte serioasă. Să spunem că e al doilea val, să spunem că e recrudescență. Ideea e că există acestă creștere și acest număr care se menține crescut”, spune Gheorghe Enache.

Gheorghe Enache: Se apropie școala, iar încet-încet se apropie sezonul rece și gripa bate la ușă

Întrebat ce crede dacă medicii și asistentele din prima linie ar cădea, Gheorghe Enache a declarat:

„Sper ca această linie să nu cadă, este formată din foarte mulți profesioniști. Începând de la medic și până la infirmier, deja au experiență cu acest virus. Mă refer la personalul medico-sanitar, are experiența gripelor care au venit anual și care au lovit sistemul medical cu decese. Să nu uităm acest lucru și să nu uităm celălalt aspect care este probabil cel mai important: în această pandemie au murit persoane din rândul medicilor și al personalului medico-sanitar. Este tragic. Au murit pe câmpul de luptă, acolo unde sunt dușmani invizibili și destul de puternici”, a declarat Gheorghe Enache.

Gheorghe Enache, despre faptul că teatrele și cinematografele s-au deschis: „Este un lucru bun din punct de vedere cultural, dar din punct de vedere epidemic este o problemă. Contactele vor exista, poate mai puțin în cinematografe, dar la teatru lumea se duce pentru că este dornică. Nici în primăvară oamenii nu au mai fost la teatru, întrucât a apărut starea de urgență”:

„Ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri”

„Chiar dacă pentru copii ar fi plauzibil scenariul în care să stea două săptămâni acasă, iar alte două să meargă la școală, ne așteptăm la o creștere a numărului de cazuri.

Dar ne gânduim la clasele primare unde este nevoie ca zi de zi învățătorul să fie lângă copil și să îi ia mânuța să formeze litera împreună cu cel mic. Altfel, dacă pornește greșit, e greu”, a mai spus Gheorghe Enache.

Gheorghe Enache: Virusul rezistă și la 70 de grade, uneori și la -70 de grade

„Mai este o problemă pe care puțini au ridicat-o. În primăvară, toată lumea s-a gândit că dacă vor veni căldurile va fi bine pentru că virusul nu rezistă. Vreau să vă spun că virusul rezistă și la 70 de grade, uneori și la -70 de grade. Dacă ne uităm puțin pe hartă și urmărim numărul de cazuri, veți vedea că acolo unde au fost mai multe ploi, vijelii sau umezează mai multă, cazurile sunt mai puține. La umezează, virusul scade până ajunge la sol, ceea ce duce la cazuri mai puține”.

„Purtarea măștii, distanțarea și o atmosferă mai umedă ar fi benefice pentru a ne proteja”

„Lipsa de pregătire psihică ne poate duce într-un prag și mai grav, considerând că aceste persoane nu țin cont de restricțiile impuse de autorități. Aceste restricții trebuie să existe, în măsura în care ne ajută într-adevăr să avem niște rezultate mai bune.

Vorbim de coronavirus, a mai venit de două ori pe lumea noastră. În 2003 a fost o epidemie cu 8.000 de cazuri și 767 de decese. De asemenea, în 2013 a existat în zona Orientului Mijlociu. El a mai fost, dar nimeni nu s-a gândit de atunci să înceapă la un vaccin pentru că nu s-a luat în considerație că va veni și va ridica foarte multe probleme. Coronavirus a fost un virus blând, dar nu s-a ținut cont de restricții, de ce trebuie să facem . În primăvară, când am avut starea de urgență, a fost mai bine. Cazurile au crescut după”, a mai spus Gheorghe Enache, la GÂNDUL LIVE.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția ... vezi toate articolele