GÂNDUL LIVE. Ioan Cănărău, vicepreședintele Sindicatului Europol, după ce Vela a fost amenințat de un interlop: „Încearcă să își facă o imagine de pe urma acestui scandal. Mulți indivizi au prins tupeu”
This browser does not support the video element.
Ioan Cănărău, vicepreședintele Sindicatului Europol, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre liderul Gongoi, cunoscut drept fiul vrăjitoarei Mamei Omida, care l-a amenințat direct pe ministrul de Interne, Marcel Vela.
„Cred că domnul Gongoi încearcă să își facă o imagine de pe urma acestui scandal iscat în legătură cu înmormântarea. Da, este urât ce se întâmplă, dacă își permite să se adreseze așa unei autorități oficiale a statului. Ideea e că mulți indivizi de acest gen au prins tupeu în ultima perioadă și îi amenință și pe polițiști. Uitați și dovadă – are curaj să amenințe și un ministru. Probabil vrea să iasă din anonimat cu aceste declarații. Din ce spune domnul, urmează ca cei din poliția română să facă niște verificări pentru că sunt acuzații grave, a declarat vicepreședintele Sindicatul Europol.
„Acea conferință de presă a fost de râsu’-plânsu’”
„Nu știm exact dacă s-a deschis o anghetă, domnul Vasilescu nu ne-a răspuns ieri. Am văzut acea conferință de presă care a fost de râsu’-plânsu’. Nu am fost nimeni mulțumit de ce au spus domnul Despescu și domnul Vasilescu. Nu au vrut să comunice din timp, ne-au lăsat trei săptămâni să credem că s-au întânit cu acei interlopi, dovadă că s-au întâlnit, dar nu au vrut să comenteze mai mult și s-au bătut cu pumnii în piept că au făcut ce au făcut pentru siguranța cetățeanului. Nu cred că dumneavoastră credeți, nici noi nu credem ce au spus ei la acea conferință de presă care a fost, după părerea mea, seacă.
Ioan Cănărău, despre cum ar trebui sa se simtă cetățenii când ies pe stradă noaptea:
„Trebuie să ne simțim îngrijorați pentru că nici măcar noi, ca polițiști, nu ne mai simțim în siguranță. Suntem toți supărați, frustrați și dezamagiți de ce s-a întâmplat la acel eveniment, când șefii Poliției Capitalei nu au știut să gestioneze situația asa cum trebuie. Încă o dată s-au făcut de râs în fața țării și au dat dovadă că nu știu să controleze aceste clanuri de interlopi. Eu vă spun din propria experiență, știu foarte bine cum s-au născut aceste clanuri.
Acum 20 și ceva de ani, când cei care sunt acum la conducerea Poliției Române și chiar la conducerea MAI erau polițiști tineri și aveau în fișa postului tocmai destructurarea acestor grupări infracționale, nu au făcut nimic. Au închis ochii, asa au fost vremurile atunci, au venit mulți bani în țară, știm și noi și dumneavoastră că mulți polițiști, chiar și procurori sau unii judecătorii, au fost corupți. Au intrvenit apoi politicienii, când au simțit mirosul banului. Aveau nevoie de voturi din partea unor comunități și, lăsând totul de la o generație la alta, să spunem, de politicieni, s-a ajuns unde s-a ajuns acum și practic nu știu dacă mai pot fi controlate foarte ușor aceste clanuri”.
Ioan Cănărău: S-au folosit degeaba extrem de multe resurse umane
„Au început și războaie între șefii din Poliție, vedeți cum se acuză unii pe alții, au prins curaj și polițiștii și au început să povestească ce se întâmplă în interior. În imagine de ansamblu, zic eu, Poilția Română a ajuns un sistem semi-mafiot și o spun cu cea mai mare responsabilitate”.
Întrebat despre discuțiile între conducerea Poliției prin care oamenii vicepreședintele Sindicatul Europol le-a asigurat paza și protecția celor din clanul Duduianu în acele zile, Ioan Cănătău a declarat că „s-a văzut la televizor câți polițiști și câți jandarmi au sosit la fața locului. S-au folosit degeaba extrem de multe resurse umane. Au ieșit sefii Poliției în față, șeful Poilției Capitalei.
Cu atâta devotament ne arăta el nouă cum știe să gestioneze situația dar, de fapt, a arătat țării că habar nu are cum se face și i-a expus pe acei polițiști care au fost practic prinși într-un dispozitiv. Ei nu au mai avut ce să facă, au fost nevoiți, obligați într-un fel de natura serviciului să stea acolo, dar nemulțumiți. Ei spun, ne-au spus și nouă, că au gestionat situația corect și că urmau să se bată acolo peste 3.000 de cetățeni. Nu pot să folosesc alte cuvinte decât: o mare abureală”, a declarat Ioan Cănărău.
„Întâlnirea trebuia să aibă loc la un sediu de Poliție. Nu pe stradă, unde este „terenul de joacă” al infractorilor
„Urât ce s-a întâmplat, s-a gestionat prost. Nu știm de ce. Ziceam noi la un moment dat că domnul Vasilescu este profesionist, dar probabil a fost prost consiliat și îndrumat să se întâlnească în stradă. Nu se face asa ceva pentru că, după cum vedeți, au fost prinși. Ei spun că avem o victorie pentru că nu s-au bătut în stradă acele clanuri interlope. Cine ar fi fost asa de încuiat la minte să se bată în stradă, din moment ce era acolo atâta presă?!
Întrebat dacă prezența domnului Vasilescu la discuții ar fi arătat că nu are încredere în cei din subordine, Ioan Cănătău a spus că „este posibil și lucrul acesta, dim moment ce a fost nevoie să se implice personal, dar nu trebuia la modul ăsta. Nu pe timp de noapte și pe stradă, într-un fel ascunși de ochii lumii, dar uite că jurnalișii i-au prins.
Dacă vă amintiți puțin conferința de presă, au explicat nimic. Nu am înteles nimic.”
„Acum ceva timp, noi am ridicat aceste probleme către președinte și am cerut să la discute în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, exact situația care se întâmplă acum în Poliția Română. Nu a binevoit domnul Iohannis să ia în srios, dar uitați că încet, încet se adeverește ce spunem noi. Poliția Română a devenit, din vina politicienilor și din vina acelor manageri care nu mai sunt responsabili. Cei care greșesc și nu pățesc nimic. Pentru că asta e Poliția Română. Asta e realitatea. Atâta timp cât ascundem mizeria sub preș, nu o să rezolvăm nimic niciodată”, a încheiat vicepreședintele Sindicatul Europol.