Ion M. Ioniţă, jurnalist şi analist politic, a declarat, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, că AUR are un scor foarte bun la alegerile parlamentare, totul datorită unor condiții rare, care nu se întâmplă la fiecare alegeri. „Fără această conjunctură, AUR ar fi fost probabil la limita pragului electoral”.
Analistul politic Ion M. Ioniţă consideră că numeroasele măsuri care au fost luate de autorități (izolarea, restricțiile de circulație sau măsurile împotriva măsurilor religioase) au dus la nemulțumiri care s-au exprimat la vot.
PSD a câștigat alegerile parlamentare 2020 cu 29,83% din voturi, urmat de PNL – 24,66 % și USR-PLUS- 15,44%.
„Din punct de vedere al victoriei, marea surpriză este acest AUR, care se duce la un scor foarte mare (9%). Acest partid ține prima pagină a știrilor de astăzi, pentru că eclipsează ce s-a întâmplat cu restul rezultatelor. Toată lumea vobește numai despre AUR. Vine dintr-o zonă necunoscută, obscură și reușește o performanță uluitoare, aceea de la lua, să zicem, peste 10% din numărul de mandate după ce se vor face redistribuiri.
AUR are niște rădăcini. Vine din Partidul România Mare (PRM), vine din Partidul Unității Națiunii Române (PUNR). Acum, ceea ce s-a întâmplat este că s-au realizat niște condiții propice, niște condiții care nu se realizează la fiecare alegeri, sunt foarte rare, și anume o criză profundă, legată de pandemie, o criză care a produs în societate această teamă profundă, aceste discuții legate de viitorul fiecăruia dintre noi, ceea ce a provocat un absentism îngrozitor. Acest mesaj anti-COVID, anti-sistem, anti-autorități a prins momentul, s-a rostogolit, a fost un bulgăre care a crescut și s-a ajuns la aceste rezultate. Fără această conjunctură, AUR ar fi fost probabil la limita pragului electoral”, a declarat Ion M. Ioniţă.
„A fost o conjunctură extrem de favorabilă, care a propulsat acest partid și acest mesaj care a prins la acest electorat, pe de-o parte electoratul naționalist mai vechi din România, iar pe de altă parte, oamenii speriați care s-au crezut a fi manipulați, dar și oamenii total nemulțumiți de modul în care actuala guvernare a tratat problema pandemiei și criza sanitară în România, indiferent că au fost măsuri de izolare, restricție a circulației sau măsurile împotriva măsurilor religioase. Toate astea s-au acumulat, au dus la izbucnirea unor nemulțumiri care s-au exprimat la vot”; a mai spus, Ion M. Ioniţă.
Despre declarațiile lui Marcel Ciolacu, potrivit cărora nu exclude discuții cu AUR, Ion M. Ionita spune că cele două partide nu sunt foarte apropiate, ba din contră. „În afară de acestă alianță mai apropiata a PNL-USR-UDMR, nu cred că putem spune că se conturează ceva”.
„De la aceste rezultate la construirea unei majorități guvernamentale este cale foarte lungă, partidele acestea se diferențiază mult, deși există aceste afinități între ele. Este extrem de greu de spus ce va face AUR. Pe de altă parte, cred că liderii AUR se gândesc că este mult mai bine acum să nu intre într-o formulă de guvernare, într-o alianță directă. Pot să susțină anumite inițiative, dar cred că ei se bazează în continuare pe creștere”, a mai declarat Ion M. Ioniţă.
Iohannis a susținut cât a putut PNL, dar totuși PSD a câștigat alegerile. Mai poate Ludovic Orban să construiască ceva după ce a pierdut alegerile? Pe de altă parte, președintele a spus în mod clar că nu va mai nominaliza pe nimeni de la PSD. Va fi o situație dificilă. Dacă cele trei partide anunță ca au o majoritate, va fi mai simplu pentru președinte să desemneze un premier care să se bazeze pe aceasă majoritate și să lase PSD în opoziție”, a mai spus analistul politic Ion M. Ioniţă.
Platforma Code for România a început duminică seară să centralizeze numărătoarea voturilor, realizată de BEC. După numărarea a peste 95% din voturi, PSD conduce, urmat de PNL și USR PLUS. Marea surpriză este AUR.
Rezultate parțiale Camera Deputaților:
PSD – 29,39%
PNL– 24, 24%
USR PLUS – 15,4%
AUR – 8,26%
UDMR – 7,4%
PMP – 4,69%
Pro România – 4,1%
PER – 1,1%.
Rezultate parțiale Senat:
PSD – 29,83%
PNL- 24,66%
USR PLUS – 15,44%
AUR – 8,65%
UDMR – 7,57%
PMP – 4,77%
Pro România -4,2%
PER -1,3%