GÂNDUL LIVE. Jeni Chiriac, despre agresiunile în public. „A fi liber nu înseamnă a face ce-ți trece prin cap”
Psihologul Jeni Chiriac a detaliat, la Gândul Live, care sunt resorturile care duc la scene de agresiune în public și ce se poate face pentru a gestiona emoțiile negative pentru ca aceste modele să nu se perpetueze.
Psihologul Jeni Chiriac a fost invitată să explice, la Gândul Live, două cazuri recente de agresiune în public. Doi bărbați din județul Vaslui și-au împărțit pumni chiar în fața Inspectoratului Județean de Poliție. Oamenii stânși în părculeț au devenit spectatori la meciul de box ad hoc și, în loc să îi despartă pe bătăuși, spectatorii au dat indicații.
Într-un alt caz, două adolescente din Dâmbovița s-au luat la bătaie în plină stradă din cauza unui băiat care le-a stârnit gelozia. Mai multe persoane au asistat la bătaie, dar, în loc să intervină, au preferat să filmeze. După ce încăierarea a luat sfârșit, fetele au continuat să se certe. Imaginile au ajuns la poliție, care a deschis dosar penal. Protagonistele scandalului au fost amendate cu 100 lei pentru că au tulburat ordinea și liniștea publică.
„Partea rațională trebuie educată”
„Din păcate, atunci când discutăm de modele disfucționale, și mediul de proveniență în pune amprenta câteodată asupra comportamentului nostru, atât în adolescență, cât și când suntem adulți, tratăm agresivitatea ca pe o normalitate, pe lângă că poate fi un catharsis al propriilor noastre frustrări, a propriei noastre nevoi de agresivitate și descătușare a astei tendințe, care, până la urmă, rezidă în părțile și moștenirea noastră instinctuală”, a explicat pshohologul Jeni Chiriac, la Gândul Live.
„Aici intervin factori legați de societate, nivelul de educație, nu numai cea primită în sânul familiei, directă și indirectă, ci vorbim inclusiv la nivel de societate și modelele pe care noi le imprimăm persoanelor din jurul nostru, prin diferintele modalități pe care care le avem de a-i educa”, a detaliat psihologul.
„Partea rațională trebuie educată, nu ne naștem cu rațiune, devenim raționali e măsură ce creștem și atunci, când nu avem factori favorizanți care să ne ajute să ne gândim în consecințe, să dezvoltăm aceste mecanisme de autoreglare, care sunt văzute mai mult ca inhibitorii, autolimitative. Nu sunt așa. Până la urmă a fi liber nu înseamnă a face ce-ți trece prin cap”, a precizat Jeni Chiriac.
Psihologul a subliniat, mai ales în perioada ce a urmat relaxării restricțiilor, importanța educației sub aspectul dezvoltării personale, a autocunoașterii pentru a putea să știi să-ți gestionezi emoțiile negative.
„În momentul în care ești carențial sub acest aspect, fluxiunile se acumulează și predispoziția spre explozie sau spre comportament necenzurat, nemoderat de raționalitate crește”, a subliniat psihologul.
„Din păcate în momentul în care emoția intră în prim plan, se îngustează câmpul consțiinței și foarte mulți dintre noi nu reușim să mai accesăm valori sau principii de viață care să ne ajute să ne putem struni comportamentele”, a conchis psihologul Jeni Chiriac.