Marius Chirca, președintele asociației pentru protecția animalelor Kola Kariola, a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, care e amploarea fenomenului cruzimii asupra animalelor și cât de complicat este ca autorii să fie trași la răspundere, și, mai mult cât de ineficient gestionează statul situația câinilor fără stăpân.
Intervenția lui Marius Chirca la Gândul Live a venit în contextul în care doi copii, din comunca Papiu Ilarian, județul Mureș au fost filmați în timp ce ucid un pui de cățel, lovindu-l de mai multe ori cu o cazma, iar tot episodul de o cruzime fără margini s-a întâmplat sub ochii unor adulți.
„Animalul nu e câinele. Din păcate – mă întrebați cum am intrat în posesia acestor imagini: de șase ani și jumătate nu cred că e o zi de la Dumnezeu să nu văd acte de cruzime a unor oameni, și, cum vedeți, copii, împotriva animalelor. În prima perioadă când am început să mă ocup de chestia asta, reacționam, mergeam, făceam plângeri penale. Dar, de când am văzut că toate sesizările noastre rămân aproape fără finalizare, credeți-mă că nici măcar nu mă mai deplasez și mă rezum la o plângere online”, a spus Marius Chirca.
Întrebat de ce aceste situații se repetă, Marius Chirca a reclamat modul defectuos al gestionării situației câinilor fără stăpân.
„Aici e un lanț al slăbiciunilor: în prim rând, câinii nu au ce căuta pe stradă. Câinii sunt pe stradă pentru că statul român, în colaborare cu ANSVSA, din punctul meu de vedere cea mai păguboasă instituție din stat, nu gestionează în mod corect și benefic, atât pentru animal, cât și pentru cetățeni, situația câinilor fără stăpân. În momentul de față, sunt încredințate contracte către firme private, mai nou către ONG-uri, care spală bani în SRL-urile personale. S-au alocat la nivel național, din 2013, zeci, poate sute de milioane de euro, degeaba, pentru că acești câini în continuare sunt pe stradă. Au devenit carne de tun pentru firmele private ale unor hingheri, cât și pentru acești barbari, eu nu îi pot numi copii, chiar dacă sunt minori, sunt niște viitori criminali, violatori, pedofili, infractori, într-un cuvânt”, a spus Marius Chirca, la Gândul Live.
Președintele asociației pentru protecția animalelor Kola Kariola a precizat că a primit foarte multe sesizari cu privire la acest caz, dar s-a declarat în imposibilitatea de a face ceva. „Nu am ce să fac! Sunt doi minori. Din informațiile noastre, cei care au filmat sunt părinții. Imagini de asemenea cruzime se întâmplă zilnic. În prezența poliției am fost la cai maltratați și am fost atacați cu săbii și topoare de cetățeni de etnie romă. Eu nu mai mă duc la astfel de cazuri, dacă nu sunt înconjurat de cel puțin patru, cinci polițiști. Nu mai merg, pentru că îmi este teamă, ei nu pățesc nimic”, a subliniat Marius Chirca.
„Vă garantez: nici copiii și nici părinții nu vor păți nimic. Eu am văzut acte de cruzime mai mari de atât. Am văzut patru barbari care taie cu toporul un câine, am văzut cal căsăpit, cu capul zdrobit și apoi târât cu tractorul, lăsat pradă animalelor săbatice în pădure. Am văzut sutr de cazuri, am încercat să schimbăm. Nu se vrea. Nu că nu se poate, nu se vrea! Ne lovim la politic, acolo nu se vrea. Ne-am dus cu schimbări cu amendamente la lege, argumentate, le-am explicat că se singura varianta ca acești pui de câine să nu mai rămână pe stradă nu e kill=ărirea (uciderea – n.r..) lor și captuparea prin firme private. Sterilizarea, care până la urmă nu e atât de păguboasă pentru banul public. Nu vor și nu vor. Sunt interese la mijloc și îmi asum ce spun”, a reclamat Marius Chirca.
Conform unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, la data de 3 iunie a.c, în jurul orei 23.00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 13 Zau de Câmpie, au fost sesizați prin Apel 112, de către o femeie, cu privire la faptul că în mediul online, pe o rețea de socializare, ar fi fost postate imagini video, în care se observă o persoană de sex masculin care aplică mai multe lovituri, cu o lopată, unui câine, faptă care s-ar fi comis în comuna Papiu Ilarian.
„De îndată, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 13 Zau de Câmpie s-au sesizat și urmare a vizionării imaginilor postate au demarat verificări în vederea stabilirii situației de fapt. Din cercetările efectuate până în prezent, a reieșit faptul că, la data de 01 iunie a.c., un minor, de 13 ani, din comuna Papiu Ilarian ar fi exercitat fapte de violență asupra unui câine, urmare a cărora acesta a decedat, iar ulterior ar fi fost îngropat.Totodată, aspectele respective ar fi fost înregistrate de către o altă persoană și postate ulterior pe o pagină de socializare”, se arată în comunicatul IPJ Mureș.
„În cauză s-a întocmit un dosar penal, în cadrul căruia se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”uciderea animalelor cu intenție, fără drept” prevăzută de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Luduș, în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt, identificării tuturor persoanelor implicate și luării măsurilor legale ce se impun. În urma interesului manifestat de mai mulți cetățeni, care au fost impresionați de acest caz, menționăm că, toate sesizările primite vor fi atașate la dosarul cauzei”, au transmis polițiștii din Mureș.
Procedura penal a fost detaliată, la Gândul Live, de Cosmina Cerva, avocat care luptă pentru drepturile animalelor.
„În cazul acesta se pot lua măsuri, avem legislație pentru a lua măsuri, chiar dacă infracțiunile sunt săvârșite de minori. Minorii nu răspund, dar infracțiunea există, ea trebuie cercertată de organele competente”, a explicat, la Gândul Live, Cosmina Cerva.
„Dacă până acum m-ați văzut foarte înfuriată pe poliție pentru că nu se autosesizează și pentru că nu face și nu drege, de data asta am să pun punctul pe i și am să vă spun că principalii vinovați pentru că aceste dosare nu ajung în instanță sunt procurorii. Pentru că în astfel de cazuri polițiștii poate se sesizează din oficiu, am înțeles că există un comunicat, ei deschid dosare penale, pe care le instrumentează sub supravegherea unui procuror, pentru că asta e legea penală. Dacă procurorul, la sfârșitul cercetării, nu trimite dosarul în judecată pentru că el consideră că pedepsele sunt prea mici sau că nu e cazul să fie pedepsiți sau, cum sunea Marius, că nu sunt pedepsiți cei care săvârșesc asemenea infracțiuni, vina o poartă însuși procurorul care nu trimite cazul în judecată, el dă soluția în dosar”, a detaliat Cosmina Cerva, la Gândul Live.