Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Medic de familie, apel pentru oprirea automedicației la primul simptom suspect de COVID-19. „Măcar acum să fim onești și respectuoși unii față de alții”

GÂNDUL LIVE. Medic de familie, apel pentru oprirea automedicației la primul simptom suspect de COVID-19. „Măcar acum să fim onești și respectuoși unii față de alții”

Medicul de familie Valeria Herdea a făcut un apel, în emisiunea Gândul Live, la onestitate și responsabilitate, apel adresat românilor care se confruntă cu simptome pe care ei le identifică a fi similare celor provocate de infecția cu COVID-19, să se adreseze medicilor pentru diagnostic și tratament individual adecvat, nu să ia medicamente după ureche, și să continue să respecte măsurile de protecție sanitară.

Medicul de familie Valeria Herdea ecomandă pacienților să nu ia medicamente din proprie inițiativă, ci să se adreseze specialiștilor pentru recomandare.

„În general, în primul rând îi recomandăm să fie onest, să spună ce simptome are, cu se confruntă. Încercăm să segmentăm niște algoritmi ca pacienții să poată să recunoască acasă simptomele. Dacă acel copil, de exemplu, are temperatură, starea generală modificată, să fie atenți la respirație, ca să dea medicului de familie câteva repere astfel încât acesta să se poată orienta și împreună cu pacientul să poate stabilească: veniți la cabinet și vă văd, apelați la 112 – și să stabilească o stare a bolii și dacă e COVID sau nu”, a afirmat medicul de familie, la Gândul Live.

„Medicația va fi cea stabilită de medic, de echipele medicale din spital”

Valeria Herdea a subliniat că este esențial în evaluarea stării tabloul clinic, antecendentele transmisia și contextul epidemiologic al bolii. În plus, la pacienții cronici nu se întrerup tratamentele cronice.

„Respectarea regulilor de distanțare socială, igiena personală, igiena locuințe, nu în ultimul rând autoizolarea sau carantina în funcție de recomandările medicale, rămân indicații de bază. Medicația va fi cea stabilită de medic, de echipele medicale din spital și în niciun caz nu va fi automedicație”, a subliniat Valeria Herdea.

„Este vorba de o afecțiune într-adevăr producă de un virus nou, experiența a fost câștigată pe parcurs, informația primită de oameni de multe ori a fost oscilantă, ba cu mască, ba fără mască, la fel și cu medicamentele. Și atunci populația are nevoie – și asta e recomandarea noastră ca profesioniști – să aibă încredere în personalul medical, să fie onești atunci când relatează simptomele, să nu ia medicamente singuri. Nu este cazul să ne tratăm cu nu știu ce medicamente, ci doar personalizat la fiecare caz. Discuțiile celelalte sunt din lumea științifică medicală”, a subliniat medicul de familie, făcând referire la timpul lung necesar pentru testarea tratamentelor și dezvoltarea vaccinurilor.

„Singurele resurse la îndemână râmân igiena, consilierea medicală și responsabilitatea din partea fiecăruia dintre noi de a respecta nu atât doar propria persoană, familia, cât și comunicattea în care trăim. A lansa zvonuri alarmiste sau un medicament minune care a apărut nu este fair (corect – n.r.) față de mine, este corect măcar acum să fim onești și respectuoși unii față de alții și să încercăm să fim solidari”, a conchis Valeria Herdea.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele