Reintroducerea cardului de sănătate poate fi periculoasă în actualele condiții, cred medicii de familie. Utilizarea cardului a fost suspendată pe perioada stării de urgenţă. De la 1 octombrie însă a redevenit însă obligatorie. Medicii de femilie spun că este periculos deoarece cardul este dat din mână în mână.
Reintroducerea cardului de sănătate poate fi periculoasă în actualele condiții. Aceasta este părerea medicilor de familie, cei care se confruntă cu această problemă de la începutul lunii octombrie.
Medicii de familie condamna decizia Guvernului prin care a reintrodus obligativitatea utilizării cardului de sănătate pentru consultaţiile la în cabinet începând cu data de 1 octombrie.
Medicii de familie spun că reintoroducerea cardului de sănătate poate fi periculoasă. „Într-adevăr este o hotărâre proastă, pot să spun, pe care au luat-o guvernanții, pentru că dânșii, într-adevăr, dau legile de la birou. Dacă ar veni în cabinete sau ar fi lucrat vreodată în cabinet, și-ar fi dat seama că e un mijloc de răspândire a acestui coronavirus”, a declarat Mariana Boșneag, președinte Asociația medicilor de familie Argeş.
„Cardurile sunt murdare și sunt purtate de pacient peste tot: în portofel, alături de bani și, dacă ne luăm după ce afirmă ceilalți, pe plastic coronavirusul poate rezista 28 de ore. Noi luăm cardul cu mănuși, îl dezinfectăm, îl băgăm într-un cititor pe care nuavem cum să îl dezinfectăm, umblăm cu mâna pe tastatură. Iertați-mă, ne spălăm pe mâini, dar nu te poți spăla pe mâini după fiecare card pe care l-ai pus”, a explicat medicul.
Și pacienții sunt mirați de această decizie, dar s-au conformat. Utilizarea cardului a fost suspendată pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă. Acum toată lumea spune ca aceasta reintroducere a folosirii cardului nu numai ca aduce pericol fiind dat din mana in mana, ci generează și blocaje din cauza sistemului integrat care nu funcționează întotdeauna.
Urmăriți reportajul GÂNDUL LIVE în materialul video atașat.