GÂNDUL LIVE. Medicul Virgil Musta explică ce măști de protecție pot fi reutilizate: „Eu aș recomanda un plan de folosire a acestora”
Medicul de la Timișoara Virgil Musta susține că ne aflăm într-un război hibrid cu o parte din populație care, lăsându-se manipulată, nu acceptă că suntem într-o situație dificilă și că virusul există. Medicul de la Timișoara a declarat la Gândul Live că trage speranța că prin comunicare, oamenii vor fi convinși de gravitatea problemei. În ceea ce privește regulile de protecție, medicul Musta a sugerat că în cazul măștilor de tip ffp ar trebui să existe un plan de repurtare, iar în cazul măștilor chirurgicale este recomandat ca acestea să fie purtate cel mult 4 ore și să nu mai fie refolosite apoi.
Medicul Musta: „Am convingerea că vom reuși să câștigăm acest război hibrid cu o altă parte a societății”
„Trag speanța că vom reuși prin comunicare să convingem oamenii că suntem într-o situație dificilă, că virusul există, virus care poate afecta sever sănătatea noastră și chiar ne poate duce la deces. Nu sunt expert în marketing sau în comunicare dar am convingerea că vom reuși să câștigăm acest război hibrid cu o altă parte, o altă față a societății noastre, care nu dorește binele comunității”, a declarat Virgil Musta la Gândul Live.
Întrebat de Emma Zeicescu în cadrul emisiunii Gândul Live cât poate fi purtată o mască, medicul Musta a răspuns că cele chirurgicale o singură dată, iar cele textile și ffp pot fi repurtate dacă sunt sterilizate.
Medicul Musta prezintă un plan de refolosire a măștilor
Medicul a recomandat ca în cazul măștilor fpp să existe un plan de purtare, astfel încât o mască să stea la aer 4 zile după purtare, pentru a se decontamina în cazul în care a fost decontaminată. Astfel, 4 măști fpp pot fi purtate prin rotație:
„Masca chirurgicală, care este considerată de unică folosință, teoretic pusă pe față timp de 3-4 ore maxim, în momentul în care este luată de pe față nu ar trebui folosită. Dar există măștile textile care s epot călca, se pot spăla, se pot dezinfecta și care pot costa mai mult inițial, dar își pot scoate inevestiția. Apoi, măștile fpp 2 și fpp3 pot fi repurtate dacă le sterilizăm. Și aici există soluția de a le steriliza cu ultraviolete, nu toată lumea are lămpi cu ultraviolete, sau cu dezinfectante. Și acestea, noi spitalele le folosim o singură dată. Măștile ffp pot fi repurtate dacă sunt dezinfectate. Eu aș recomanda un plan de folosire a acestora. O mască poate fi folosită, după care 4 zile să stea la aer, să se decontamineze. Și dacă avem 4 măști le putem folosi una după alta, una în fiecare zi”, a explicat Virgil Musta la Gândul Live.
În ceea ce privește situația locurilor de la terapie intensivă, aceasta nu este favorabilă, spune medicul Musta. Cum se eliberează un loc, apare un nou pacient cu o situație dificilă care îl ocupă.
„Din păcate aproape toate paturile de la ATI sunt ocupate. Ieri aveam un pat liber, s-au externat doi pacienți pentru că au mers bine și nu au mai necesitat terapie intensivă, deci erau trei locuri și astăzi de dimineața au venit alți pacienți care să ocupe aceste paturi”, a declarat medicul de la Victor Babeș, într-o intervenție telefonică la Gândul Live.