Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atenția vineri, la GÂNDUL LIVE, că numărul de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în rândul copiilor a crescut simțitor în ultima vreme.
Acesta a explicat că, dacă în perioada verii se înregistra câte un caz la copii o dată la patru sau cinci zile, acum un caz apare la doar câteva ore.
„Acum avem în fiecare zi la câteva ore. În ultimele 24 de ore am avut patru cazuri. Oamenilor trebuie să le spunem că, din punct de vedere al evoluției, imensa majoritate a copiilor fac forme ușoare sau complet asimptomatice de boală. Dar nu toți copiii sunt sănătoși anterior infecției cu noul coronavirus. Eu vreau să îi sensibilizez pe cei care au copii cu probleme și să le spun că în momentul în care copilul lor cu o problemă musculară, reumatismală, imunologică, oricum ar fi ea, se complică din cauza bolii de fond și ajunge într-o instituție spitalicească, unul din primele lucruri pe care le face conform recomandărilor legale este să facem testarea pentru noul coronavirus. Iar în momentul în care în comunitatea respectivă există o transmitere foarte intensă, problema este că dacă avem anterior infecției cu coronavirus o problemă de sănătate”, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu la GÂNDUL LIVE.
Mihai Craiu a mai explicat că, deși înțelege că există în acest moment o teamă și o criză de încredere provocată de pandemie, părinții trebuie să treacă peste temerile cu care se confruntă și să meargă la medic atunci când copiii lor se confruntă cu probleme de sănătate de orice fel.
„Pe de o parte, spitalele nu se mișcă bine, dar pe de altă parte, și părinților le este frică. Am avut pacienți care au venit în ultimul moment. Dacă mai stăteau puțin acasă mureau copiii, pentru că le era frică să nu ia COVID. Deci este și o criză de încredere. Trebuie să le spunem părinților că trebuie să își depășească frica și trebuie să se comporte în fața bolii exact ca înainte de pandemie. Când un copil este grav bolnav, trebuie să se adreseze medicului de familie, sistemului de ambulanță, să vină la spital. Spitalele de copii sunt pregătite”, a adăugat medicul Mihai Craiu.
El a mai spus că, în principiu, nu au apărut simptome noi în rândul copiilor infectați cu noul coronavirus, dar susține că adolescenții pot prezenta simptomele pe care le prezintă și adulții.
„Nu au apărut niște simptome noi, speciale, la copii. Adolescenții și școlarii mari pot să prezinte lipsa mirosului și a gustului, la fel ca la adulți și atunci mergem cu gândul la infecția cu noul coronavirus, dar în rest, câtă vreme ne aflăm în fața unui copil care frecventează o formă oarecare de loc de joacă, spațiu public, sau dacă noi părinții lucrăm în locuri de unde am putea să aducem, copiii se pot îmbolnăvi și pot avea cele mai variate semne clinice. Am văzut de la nou-născut de câteva ore infectat de către mama sa pozitivă, deși nu sunt multe cazuri de transmitere intrauterină, am văzut și copii un pic mai mari infectați, am văzut școlari cu semnele clasice de bronșită, pneumonie și am văzut și cele mai ciudate manifestări acute”, a spus Mihai Craiu la GÂNDUL LIVE.