GÂNDUL LIVE. Mihaela Pântea, realizator GÂNDUL FINANCIAR: 2021 va fi un an greu, un an de tranziție. Va trebui să fim foarte atenți la cheltuieli | VIDEO

Publicat: 04/01/2021, 13:15
Actualizat: 04/01/2021, 15:14

Mihaela Pântea, realizatorul emisiunii GÂNDUL FINANCIAR, a vorbit luni la GÂNDUL LIVE despre principalele probleme economice din România la începutul acestui an.

Printre altele, ea a avertizat că anul acesta va fi unul dificil, un an de tranziție de la 2020, an marcat de pandemia de COVID-19 și de criza provocată de aceasta.

„Cred că 2021 va fi mai greu ca 2020, financiar și din multe alte puncte de vedere, pentru că lucrurile în 2020, noul coronavirus și toată nebunia asta mondială schimbă pe termen lung foarte multe aspecte. Nu pe toate, dar unele esențiale din viața noastră de zi cu zi vor fi mult schimbate. Consecințele economice, sociale se vor vedea mai degrabă de acum încolo. 2021 are dezavantajul că este anul tranziției de la un an în care am avut pandemie, eu i-am spus un an ciudat, pentru că nu am știut cum să reacționăm, inclusiv din punct de vedere al deciziilor. Nu mai spun despre chestiuni casnice, relaționale, în familie și așa mai departe. Ei bine, 2021 este anul în care trecem și trebuie să ne obișnuim că viața ni se schimbă. Va fi un mix de lucruri pe care le-am avut înainte cu lucruri noi și atunci va fi mai greu”, a spus Mihaela Pântea la GÂNDUL LIVE.

Pântea: Ar fi trebuit să existe o întreagă dezbatere referitoare la liberalizarea pieței de energie electrică

Realizatorul GÂNDUL FINANCIAR a explicat că anul acesta vor avea loc unele scumpiri, atât în ceea ce privește carburanții, cât și alte produse și servicii.

Legat de liberalizarea pieței de energie electrică începând cu 1 ianuarie, Mihaela Pântea a declarat că ar fi fost nevoie încă de anul trecut de o dezbatere, astfel încât oamenii să înțeleagă exact ce reprezintă această liberalizare și ce au ei de făcut.

„Scumpirea carburantului în România întotdeauna a dus la scumpirea pătrunjelului la taraba de afară acum și atunci toți ne îngrijorăm. Dincolo de glumă, se vor scumpi și țigările, dar este o scumpire programată, acciza crește în baza unui program agreat cu Uniunea Europeană, se va mai întâmpla și se  va termina la un moment dat. Realitatea dovedește că oamenii fumează în continuare. Se va scumpi și mâncarea, se vor scumpi și unele utilități, evident, dar și tot ceea ce ține de folosirea acestora.

Liberalizarea pieței de energie, despre care toată lumea vorbește acum, deși cred că toate autoritățile sau factorii de decizie și reglementare ar fi trebuit să iște o întreagă dezbatere toată toamna trecută. Au prelungit termenul până la 1 februarie acum, pentru că nu au explicat și pentru că au fost voci din piață care au spus că este nedrept să impui o măsură despre care oamenii aproape că nu știu nimic, chiar dacă au fost semnale. Noi vom scrie, și pe GÂNDUL FINANCIAR, în emisiune, ce trebuie să facă oamenii, dar ăsta era rolul principal al autorităților.

Este normal să avem o piață liberă, dar nu înainte de a înțelege de ce schimb furnizorul, care sunt furnizorii, care sunt distribuitorii. Să nu uităm că acolo este un contract pe care nu știu câți dintre noi l-au citit rând cu rând și l-au și înțeles. Am primit zilele trecute un e-mail de la furnizorul meu actual, în care se dau o mulțime de informații. Am ajuns chiar și pe site-ul ANRE, am intrat și în secțiunea în care se pot face comparații între furnizori, este complicat de luat o decizie. Dacă rămâi fără decizie și nu faci niciun gest, niciun click pe nimic, rămâi cu actualul contract și este foarte probabil ca prețul contractului tău să crească, în funcție de furnizor, între 16 și 23%. Analiștii ne recomandă să intrăm pe piața liberalizată. Dacă nu facem lucrul acesta acum, se prelungește actualul contract și nu mai poți face pasul ăsta”, a explicat Mihaela Pântea, la GÂNDUL LIVE.

Pântea: Companiile vor fi nevoite să își reevalueze activitatea anul acesta

În ceea ce privește legea 296, care le permite angajaților care lucrează de acasă să le solicite angajatorilor 400 de lei pentru acoperirea facturilor la utilități, Mihaela Pântea spune că această lege îi va obliga pe mulți angajatori să își reevalueze activitatea.

„Într-un fel, așa cum a apărut această reglementare, ea este bună pentru că nu cere justificări. Ar fi fost un infern ca zeci de mii de angajați să depună documente justificative. Nu mai zic, că nici nu ar fi trebuit să le ducă undeva fizic, ci ar fi trebuit să fie încărcate online și lucrurile se complicau. Este mai bine așa. Angajatorii vor avea o problemă de lichiditate, vor trebui să analizeze foarte bine efortul angajaților de acasă, pe câți îi lasă să lucreze de acasă, care este mixul, pe câți îi aduci la birou. Sunt angajatori cu zeci de oameni. La companiile mari lucrurile se complică, dar bănuim că au capacitatea financiară să acopere.

Eu cred că lucrul acesta se va vedea în altă parte. Pentru ca angajatorul să decidă că își ține toți acei angajați dintre care o parte sau toți sunt acasă, el va trebui să pună pe hârtie și să vadă pe partea de birouri, ce se poate scoate de acolo. Pentru că într-un fel așa este normal. Dacă omul lucrează de acasă trebuie să îi compensezi cumva faptul că el își folosește o cameră, baia, holul pentru tine. În același timp, în clădirea de birouri nu mai vin toți oamenii, nu mai vin toți odată sau poate nu mai vine nimeni. Problema se va muta un pic pe zona office, dezvoltatorii clădirilor de birouri”, spune Pântea.

Totodată, ea le recomandă românilor ca anul acesta să fie atenți la cheltuieli, întrucât 2021 va fi un an dificil din multe puncte de vedere.

„Foarte multe dintre teoriile care au apărut în primăvara anului trecut nu s-au regăsit până la finalul anului. Cred că trebuie să fim foarte, foarte atenți la cheltuieli în general, la a ține bine de bugetul familiei și a nu ne mai hazarda la cheltuieli de consum, nu neapărat nejustificate dar care pot fi amânate. Va fi un an de tranziție, un an greuț”, mai spune ea.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”