GÂNDUL LIVE. Nansi Lungu, analist comportamental, despre dificultățile sociale provocate de pandemie: „Patriotismul poate foarte ușor să alunece spre extremism” | VIDEO
This browser does not support the video element.
Analistul comportamental Nansi Lungu s-a numărat printre invitații Emmei Zeicescu în cadrul ediției de joi a GÂNDUL LIVE.
El a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă cetățenii români la nivel individual și societatea românească la nivel de ansamblu în această perioadă dificilă a pandemiei de COVID-19.
`Eu mi-am făcut ca regulă să nu postez nimic negativ. Cumva simt dificultatea tutoror, a fiecăreia dintre noi. Într-o discuție paternalistă am putea spune că nu au destulă grijă autoritățile de noi, într-o discuție mai libertariană am putea spune că acestea sunt genul de perioade în care noi ar trebui să avem grijă de noi și nimeni altcineva. Aș spune că în nicio perioadă nu putem face nici măcar lucrurile mai simple dacă nu ne acceptăm și nu ne iubim pe noi”, a declarat Nansi Lungu la GÂNDUL LIVE.
Nansi Lungu adaugă că această perioadă scoate în evidență problemele pe care oamenii le aveau dinainte și adaugă că ar trebui să existe o minimă doză de bunăvoință în fiecare dintre noi.
GÂNDUL LIVE. Nansi Lungu: Patriotismul poate foarte ușor să alunece spre extremism
Lungu atrage atenția că patriotismul poate foarte ușor să alunece spre extremism, mai ales în perioadele de criză. Mai mult, el spune că există în acest moment „catalizatori dintre aceștia care măresc distanța între noi”.
„Patriotismul întotdeauna poate foarte ușor aluneca spre extremism. Extremiștii noștri nu sunt mai buni decât extremiștii lor. Și asta creează dificultate. Sunt oameni care speculează dificultatea spre a mări și mai mult distanța dintre noi. Suntem despărțiți de o mulțime de lucruri. Există la momentul acesta catalizatori dintre aceștia care măresc distanța între noi. Dincolo de toate, da, populismul, extremismul, tocmai în perioada asta prind. În perioada de incertitudine, de teamă. Calea spre unitatea noastră pare a fi a urî ceea ce face celălalt”, spune acesta.
Lungu mai spune că este important și modul în care mesajele referitoare la pandemie sunt transmise. El dă și un exemplu în acest sens, spunând că o exprimare de tipul „autoritățile nu s-au ocupat” este diferită de una de tipul „nenorociții ăștia de la guvernare nu se ocupă”, deși, la prima vedere, mesajul pare același.