Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Nansi Lungu, analist comportamental: Spartul semințelor, un simptom al unei societăți care nu reacționează

GÂNDUL LIVE. Nansi Lungu, analist comportamental: Spartul semințelor, un simptom al unei societăți care nu reacționează

Nansi Lungu, analist comportamental, a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, că spartul semințelor în public și aruncarea cojilor pe jos reprezintă un simptom al unei societăți care nu e puternică și care nu reacționează.

Legea interzice cetățenilor să spargă seminte în spații publice și să arunce cojile pe jos, însă mulți nu știu, ignoră și ajung să plătească amenzi sau să dea cu mătura pentru a curăța locul. Nansi Lungu, analist comportamental, a explicat, într-o intervenție la Gândul Live, de ce se întâmplă asta.

„Dincolo de internalizarea unei reguli, de genul să ne luam un castron, să avem grijă într-un fel sau în altul, e și un simptom al unei societăți care nu reacționează. Cumva la noi, regulamental, a fost văzută ca fiind „Dacă fac lucrul ăsta, oprobiul public e mic, pot să o fac public ș.a.m.d,” asta spune și ceva despre modul cum ne raportăm unii la ceilalți”, a explicat Nansi Lungu, la Gândul Live.

Ce trebuie făcut pentru ca lucrurile să nu degenereze

„Aici e o veche teorie, teoria geamurilor sparte. Ideea esta ca să nu ajungă lumea să facă de mai multe ori așa, trebuie să fie cât mai repede curat locul respectiv. Dacă îl lăsăm în continuare cu semințe, următorul va veni și va arunca o cutie, următorul, alte lucruri. E esențial, pe lângă educarea publicului, să intervenim. De fapt de aici pornește totul: mă comport în felul ăsta pentru că, o dată, nu simt presiunea publică suficient de mare, doi, odată ce am făcut lucrul ăsta, cineva trebuie să vină repede să strângă, ca lucrurile să nu degenereze”, a detaliat Nanci Lungu.

„Odată ce intervii, nu vor mai veni următorii, cumva mesajul este „Cuiva îi pasă de locul ăsta”. Putem să vorbim de educație și autocontrol, de ce naiba mănânc semințe și le arunc pe jos. Eu merg pe ideea că nu avem o societate puternică, nu un stat, aici statul cred că are foarte puțin de spus. Ideea cu măturica e cu dus și întors, dacă ai posibilitatea să nu o faci și să plătești amenda, cred că e o idee foarte bună. A face de râs pe cineva public e cu nuanțe, trebuie să avem mare grijă la nuanțe”, a conchis analistul comportamental.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele