Neuropsihiatrul Cristian Andrei a vorbit marți la GÂNDUL LIVE despre cazul tinerei de 17 ani care a fost incendiată de un bărbat care fusese condamnat anterior pentru mai multe crime.
Cristian Andrei a explicat că, din punctul său de vedere, cel mai probabil bărbatul era în ultima perioadă într-o stare depresivă, iar vina este a întregii comunități din care acesta provenea, întrucât un om este produsul comunității din care provine.
„Noi vorbim aici nu doar de o persoană bolnavă în persoana celui care comite crimele, ci vorbim despre boli comune ale grupurilor, ale comunităților, ale familiilor, pentru că acest om este un produs. Eu am încercat să înțeleg comportamentul lui pentru că, veți vedea, el pare să fi fost într-o stare depresivă tipică unei persoane cu tulburare de personalitate. Atunci când nu ai empatie, când nu te interesează cum trăiesc alți oameni și mai faci și o depresie tu ca persoană, atunci acțiunile tale sunt în mod garantat lipsite de discernământ.
Eu nu spun că acest om trebuie să fie absolvit de vinovăție, dar este evident că oamenii din jurul lui nu au funcționat cum trebuia. Nu mai vorbim doar de vinovăția lui acum. Este prea mult. Se vorbește despre a condamna un om la 100 sau 200 de ani pentru ce ar fi comis. Când auzi astfel de cifre te gândești că și comunitatea din jurul lui este responsabilă. Pentru că acești ani mulți de închisoare care se recomandă pentru astfel de persoană, această multă suferință pe care această persoană a produs-o este prea multă pentru a fi atribuită unei singure persoane. Vorbim aici de comunități întregi, de localități, cum este și localitatea din care provenea Dincă, spre exemplu. Este o localitate bolnavă. Și mediul în care s-a format acest om este un mediu bolnav. Trebuie să facem terapie grupurilor de oameni, nu doar indivizilor”, a declarat specialistul la GÂNDUL LIVE.
Neuropsihiatrul Cristian Andrei a mai spus, la GÂNDUL LIVE, că în România există de multe ori situații în care unele persoane, mai ales femei, sunt pur și simplu ignorate de către autorități atunci când merg să raporteze un incident.
„Am o serie de pacienți, mai ales paciente care îmi spun: «Mă tem de persoana cutare, mi-a spus că o să-mi facă rău». Și când le recomand să meargă la Poliție să depună în scris acest lucru îmi spun că au făcut asta și că li se răspunde că numai după ce are loc fapta se poate pune în mișcare ceva. Este un răspuns foarte frecvent. Vorbim de oameni cu probleme psihice cronice, de oameni cu tulburări de personalitate și oameni cu o educație precară. Din păcate, potențialele victime nu sunt crezute”, a spus Cristian Andrei.
O adolescentă de 17 ani a fost incendiată în propria locuință de un bărbat de 47 de ani care fusese eliberat condiționat din penitenciar. Fata a suferit arsuri de gradul II și III pe 90% din suprafața corpului.
Scenele s-au petrecut în cursul serii de vineri, 12 iunie, în localitatea Dârvari din județul Mehedinți. Fata se afla în locuința ei când bărbatul a intrat peste ea în cameră. A stropit-o cu benzină și i-a dat foc, apoi a fugit. Fata era acasă cu bunica și fratele, iar aceștia au stins flăcările și au chemat ambulanța.
Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu din București, unde se află internată tânăra, a explicat marți la GÂNDUL LIVE că prognosticul în privința fetei este foarte rezervat, aceasta suferind arsuri foarte grave, mai ales la nivelul capului și gâtului.