Neuropsihiatrul Cristian Andrei a vorbit, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, despre modul în care am fost și suntem afectați de pandemia de coronavirus.
Tulburarea de adaptare reprezintă un diagnostic care face carieră de vreo 20 și ceva de ani și face parte din Manualul de Diagnostic Psihiatric american. Ele afectează în mod spectaculos copiii. Adolescenții sunt prinși de adaptare în perioada în care ei înșiși își revizuiesc identitatea, valorile, iar copiii au nevoie de un reper constant, stabil cum ar fi, de exemplu, tatăl sau mama. Să aibă o predictibilitate pe care copilul își construiește variabilele, a declarat Cristian Andrei.
„Există în această perioadă o predictibilitate negativă: se știe sigur că nu se știe nimic sigur. Copiii sunt foarte afectați. La ora actuală. ei se uită pe pereți și încearcă să înțeleagă ce caută ei acolo, ce vor părinții lor, când o sa mai fie ceva frumos.
Trăim o vreme în care oamenii care au făcut școala în alte perioadă o conisderă acum neserioasă, superficială. Eu sunt fericitul învățăcel al unor elevi de liceu cu care mă întâlnesc din când în când, încercând să le spun câte ceva din psihologia aplicată, dar sunt întotdeauna bulversat de ceea ce învăț de la ei”, a mai spus el.
„Pandemia a renăscut curiozitatea de a ne cunoaște unul pe altul, a început să reapară timpul în viața noastră și valorile esențiale, cele de bază (Piramida lui Maslow), iar acest lucru se întâmplă pentru că există semnalul că e timpul să supraviețuim. Acum încep supraviețuirile pe vacanțe, pe cumpărat o locuință; supraviețuiri legate de socializare. Oamenii își pun probleme esențiale”, a mai spus Cristian Andrei.
Întrebat dacă este posibil ca pandemia să ne fi învățat mai mult bine decât rău, Cristian Andrei a declarat că „este una dintre ocaziile pe care nu ți le propui tu și care te expune unei pierderi, iar așa începi să ai din nou simțul valorii.
„Un exemplu care să ne facă să înțelegem mai bine: ai un copil care are multe jucării în casă, nu se mai joacă cu niciuna și vrea mereu ceva nou. Tu trebuie să îi iei din jucarii și să le duci, nu îi cumperi mai multe. Copilul se joacă cu cele rămase, iar peste două săptămâni îi aduci alta dintre cele vechi și se va bucura mult mai mult. El învață foarte mult cu ocazia acestei pierderi. Și am ocazia că Dumnezeu face asta și cu noi, ne ia „jucăriile” din când în când și ne mai lasă așa”, a declarat Cristian Andrei la GÂNDUL LIVE.