GÂNDUL LIVE. Psihiatru, despre cazul celor 10 ieșeni morți după ce au băut spirt: Consumul de alcool nu ajută la sterilizarea gurii pe perioadă de pandemie. Circulă această informație falsă
This browser does not support the video element.
Psihiatrul Gabriel Diaconu a vorbit la Gândul Live despre cazul celor 10 ieșeni morți după ce au băut spirt contrafăcut. Psihiatrul a atras atenția asupra faptului că în perioadă de izolare consumul de alcool crește și în ultima perioadă a circulat un fake-news potrivit căruia consumul de alcool sanitar ne protejează de coronavirus. Cine a emis aceste informații false este pasibil de condamnare penală, spune psihiatrul.
Psihiatrul a spus că tragica poveste de la Iași este un traditional românească, iar din păcate, românii nu fac diferența dintre tipurile de alcool.
Deși alcoolul sanitar este pentru uz extern, o femeie a povestit că obișnuiește să consume spirt împreună cu toată familia din sărăcie. Soțul femeii se află printre cei 10 oameni moirți, din cauza faptului că spirtul era contrafăcut și conținea alcool metilic.
Gabriel Diaconu a atras atenția asupra faptului că indiferent de tipul de alcool, România se află în topul clasamentelor de adicție.
„Practic, în condiții de stare de urgență, unii oameni cresc consumul de alcool. România stă foarte sus în clasamentele de consum de alcool. E un dezonorant loc pe podium”.
„Suntem pe cât de puternică este cea mai slabă verigă dintre noi”
Psihiatrul a vorbit despre un fake-news de neimaginat care a făcut înconjurul țării în ultima perioadă.
„În această perioadă trebuie spus că consumul de alcool nu ajută la sterilizarea gurii pe perioadă de pandemie. Un bărbat din sudul țării mi-a spus că el s-a tratat de coronavirus cu spirt, a făcut gargară, a băut un păhărel. Să propagi astfel de informații care pot să conducă la moartea cuiva este infracțiune penală. Spirtul nu este pentru uz intern, ci extern. ”
Psihiatrul a atras atenția asupra faptului că oamenii care fac glume „pe seama acestor nefericiți” nu sunt mai presus ca ei și ar trebui să-I ajute să înțeleagă gravitatea situației.
„Ar fi trebuit să-i ajutăm să se ferească de pericol. Suntem pe cât de puternică este cea mai slabă verigă dintre noi”.
Pe lângă consumul de spirt, psihiatrul a adus și exemplul oamenilor care nu respectă măsurile de protecție în pandemie.
„În Buzău un cetățean s-a dus un cetățean să-și viziteze socrul de Paște și a infectat 20 de oameni cu COVID-19. Trebuie să vorbești pe limba lor. Să le explici că își pun viața lor și a celor din jur în pericol”, a explicat psihiatrul.