Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Psihologul Iris Gogorici, despre ieșirea din starea de urgență: Oamenilor le este greu să creadă în existența virusului atât timp cât nu au fost direct afectați. Cel mai probabil va exista un efect de compensare – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Psihologul Iris Gogorici, despre ieșirea din starea de urgență: Oamenilor le este greu să creadă în existența virusului atât timp cât nu au fost direct afectați. Cel mai probabil va exista un efect de compensare – VIDEO

Psihologul Iris Gogorici a declarat la GÂNDUL LIVE că mulți oameni au tendința de a minimaliza pericolul prezentat de noul tip de coronavirus, sau chiar de a nega exisența acestuia, întrucât nu s-au confruntat în mod direct cu această problemă.

Totodată, ea mai spune că perioada relativ lungă în care românii au fost nevoiți să stea în case ar putea să ducă la un efect de compensare, odată cu ieșirea din starea de urgență și intrarea în starea de alertă.

Inamicul ăsta, COVID, este un inamic invizibil, e un virus. Oamenilor le este greu să conceptualizeze aceste întâmplări, iar dacă spui luni de zile la rând că ne luptăm cu asta, că oamenii mor, dar multi nu vedem în imediata proximitate așa ceva, oamenilor le va fi greu să creadă ce se întâmplă. Există fenomenul care spune că avem tendința să credem că nouă nu ni se poate întâmpla. Prin urmare, apare genul ăsta de comportament, în care oamenii nu își asumă regulile impuse”, a spus psihologul Iris Gogorici, la GÂNDUL LIVE.

Specialistul susține că tocmai lipsa interacțiunii directe a oamenilor cu această boală poate să fie o explicație pentru apariția unor teorii ale conspirației și chiar pentru revolta unora dintre români față de restricțiile impuse de autorități.

„Este clar că nevăzând ceva concret se întâmplă asta. În război vedeam distrugeri, morți, imagini apocaliptice. Aici auzim, dar nu vedem. Mulți oameni nu au avut pe nimeni bolnav, la prima, la a doua mână, la nivel de cunoscuți și atunci le vine greu să creadă că există și că se întâmplă asta. Poate fi o explicație pentru un comportament relaxat sau pentru teoriile conspirației”, a spus ea în emisiunea prezentată de Emma Zeicescu.

Iris Gogorici: Riscăm să devenim mai cinici, mai puțin responsabili. Va exista un efect de compensare

Psihologul a mai adăugat că există posibilitatea să apară un efect de compensare în rândul populației, în urma restricțiilor impuse în perioada stării de urgență.

Totodată, ea a mai spus că, din cauza acestei lipse a contactului direct dintre majoritatea oamenilor și COVID-19, există riscul ca unele persoane să devină cinice și să considere că cei care au decedat din cauza acestei boli, având comorbidități, ar fi murit oricum, mai devreme sau mai târziu.

„E cinic să spui așa ceva, fiecare oră, fiecare minut de viață contează. Dar când nu ni se întâmplă nouă sau cuiva apropiat, suntem mult mai relaxați, mai cinici, mai puțin responsabili. Faptul că am fost restricționati atâta vreme va genera un efect de compensare și oamenii vor lua mai mult din orice, din ieșitul afară, din mersul la piață”, a spus psihologul Iris Gogorici la GÂNDUL LIVE.

Începând de vineri, România a ieșit din starea de urgență și a intrat în starea de alertă. După două luni de restricții de circulație, măsurile vor fi relaxate, astfel că românii vor putea circula în interiorul localității fără să mai aibă nevoie de declarațiile pe propria răspundere. Cu toate acestea, aceste documente vor fi în continuare necesare pentru călătoriile în afara localității de domiciliu. Totodată, din 15 mai, purtarea măștilor în spațiile publice închise devine obligatorie, iar activitatea restaurantelor, motelurilor, pensiunilor și a teraselor rămâne suspendată.

Autor