GÂNDUL LIVE. Raed Arafat: „Au apărut mai multe focare de când a început relaxarea în România” – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Raed Arafat: „Au apărut mai multe focare de când a început relaxarea în România” - VIDEO
Publicat: 05/06/2020, 11:55
Actualizat: 05/06/2020, 16:44

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, vineri, la Gândul LIVE, că de când au început măsurile de relaxare în România au apărut focare de coronavirus la mai multe companii. Arafat mai spune că România nu a luat măsuri drastice ca în alte țări.

„Noi nu am închis șantiere ca în alte țări (…) Oricum se închideau, dar în alt context. Se îmbolnăveau oamenii care lucrează acolo, apăreau focare, venea Direcția de Sănătate Publica și închidea locația sau industria respectivă pe 14 zile, ca să vadă ce alte contacte apar și ce alte cazuri sunt. Lucru care s-a întâmplat după relaxare. Avem câteva focare care au apărut la industrie și a trebuit ca unele fabrici, unele companii să își închidă activitatea chiar în perioada relaxării din cauza virusului”,  a declarat secretarul de stat Raed Arafat la Gândul LIVE.

Raed Arafat: „România nu a luat măsuri drastice ca ale țări”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai precizat în emisiunea prezentată de Emma Zeicescu faptul că România nu a luat cele mai drastice măsuri de când a început pandemia, așa cum au făcut ale țări.

„Încet- încet se vor relua activitățile, se vor găsi soluții. Dar noi n-am luat decizii drastice ca în alte țări, adică toată lumea acasă, unul singur (dintr-o familie) să iasă din casă la două zile, două-trei magazine deschise într-o singură zonă (…)

Ideea este ca dacă nu luai măsurile preventive, luai măsurile reactive”, a mai declarat secretarul de stat Raed Arafat la Gândul LIVE.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat la GÂNDUL LIVE

  • România a trecut prin situația asta cu toate problemele conexe destul de bine.
  • Alte țări nu au primit înapoi aproape de un milion de oameni care provin din zona foarte afectate. Depinde în fiecare țară de diferite aspecte: densitate, dinamică etc. Faptul că nu am ajuns într-o fază de supraaglomerare, faptul că situația a rămas sub control și că avem un sistem de coordonare național care a luat măsuri concrete la nivel național. Aici am avut un avantaj că am putut lua măsuri generale, naționale.
  • Cel mai important factor a fost populația care a colaborat. În mare parte populația a suportat deciziile și măsurile, cu greu, și e de înțeles, dar a suportat.
  • Pandemia poate scăpa de sub control dacă nu mai respectăm regulile de distanțare, de purtare a măștii etc. Sunt reguli necesare care compensează.
  • Cei care observă persoane care nu poartă mască în magazine, să atragă atenția celor de acolo pentru că ei trebuie să se asigure că toată lumea respectă regulile. Cine nu poartă mască în magazin trebuie poftit afară. Asta este regula.
  • Există controale și echipe care fac controale. Nu poți să pui lângă fiecare om un altul să îl controleze. Trebuie să fie responsabilitatea oamenilor, ca cetățeni.
  • O perioadă lungă, din păcate, a fost un joc pe rețelele de socializare. Sunt interese convergente. Unii care nu cred niciodată în nimic. Au ieșit unii cu un nivel educațional foarte ridicat și au început cu vaccinurile, cu teoria conspriației, cu virusul care nu are asemenea efecte sau care nu există. Și vorbim de unii care erau chiar din domeniul medical. Alții au zis că nu cred și că se vor infecta pentru a dovedi că nu este nicio problemă.
  • Pe linia juridică, sunt unii care încearcă să racoleze clientelă. Toate aceste aspecte arată că am trecut printr-o fază critică în care toată lumea a trecut, noi am prevenit un dezastru, dar ce s-a văzut foarte clar… unii s-au activiat din ce în ce mai mult când lucrurile s-au liniștit. Mă refer la domeniul medical. Când începi să fi vocal pe măsurile luate și tu vii să critici după ce am trecut… Și oamenii respectivi la început erau speriați.
  • Una dintre teoriile noastre de început a fost că pandemia poate scăpa de sub control. Din această cauză s-au luat măsuri clare de a desemna unele spitale care erau destinate acestei patologii. Dar am eliberat unele spitale și am cerut să se interneze cei care nu trebuie tratați imediat, s-a lăsat la latitudinea medicilor. Noi nu le-am zis să nu interneze deloc. La UPU, înainte erau 13.000 de pacienți/zi, am ajuns la 5.000-6.000 de pacienți/zi. Cei care trebuiau să ajungă au ajuns. Și aici a fost o manipulare. Acest lucru îți afectează strategia de lucru.
  • Cei care vin cu teorii ale conspirației țintesc oamenii care cred tot ce li se pune în față.
  • Măsurile sunt dinamice și depind de situații. Dacă vor crește infectările, poate vor întârzia anumite măsuri de relaxare suplimentare. Dacă situația merge spre mai bine se vor lua mai multe măsuri de relaxare. Depinde de evoluție. Avem în discuție și valul doi. Nimeni nu știe dacă va mai veni valul doi. Am discutat personal cu colegii de la OMS după declarațiile acelei femei.
  • La toamnă este posibil să existe creșteri, mai ales că va reveni gripa sezonieră.
  • Una din teoriile care a mers și la început cât de cât, dar acum nu mai putem spune același lucru. Este un virus din familia respectivă, ar acesta s-a purtat altfel, la anumite categorii de vârstă a avut o mortalitate mai ridicată. Problema noastră este că eneexistând vaccin și tratament și fiind un număr mai mare de cazuri, problema era impactul asupra sistemului sanitar. În timpul gripei sezniere, acest lucru se menține cât de cât sub control, mai ales că aici avem și vaccin.
  • Dacă vom avea un vaccin, eu mi-l voi face. Dar nu poți să forțezi omul să se vaccineze.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul băiatului mort în Spitalul din Târgu Jiu: Noi informații contrazic apărarea chirurgului de gardă
Vrăji în casa lui Silviu Prigoană?! Adriana Bahmuțeanu rupe tăcerea: „Mihaela și menajera se acuză…”
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e...
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă:...
Proba costumelor de baie de la Miss Universe 2024. Câteva concurente au avut opțiuni neobișnuite
Ucraina se pregătește să arunce în luptă brigada de soldați antrenată în Franța, dotată cu...
Dublă lovitură pentru familia lui Silviu Prigoană! A suferit un AVC atunci când a auzit...
Câte ore pe noapte trebuie să dormim, de fapt, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire....
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cutremur puternic în Turcia, astăzi. Ce magnitudine a avut seismul și care sunt zonele afectate
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce indică scurgerile aflate sub mașină? Probleme mai puțin știute
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
GENIUL matematician, forțat să se CASTREZE chimic pentru că...
Statul pune TAXĂ. Banii de care românii NU se vor bucura, deși i-au câștigat
Niciun român n-a mai fost acolo. Adelina Pestrițu, destinație exclusivistă de ziua soțului
Regina Întunericului și Adriana Bahmuțeanu, replici dure după întâlnirea în taină cu Honorius Prigoană. Ce...
Mike Tyson vs. Jake Paul: Când (ora României) și unde se difuzează online meciul?
Cum îl apară Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai părerea și...
Jake Paul, șocat de gestul adversarului său, Mike Tyson: "Trebuie să mă ciupesc Tocmai am...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Oamenii de știință au descoperit că laserul poate produce umbră