GÂNDUL LIVE. Raed Arafat, despre situația sistemului sanitar în timp de pandemie: Trebuie să ne adaptăm unei situații de aflux masiv de pacienți. Nu putem spune că nu mai primim pe nimeni în spitale | VIDEO

Publicat: 04 11. 2020, 12:50

This browser does not support the video element.

Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a postat marți, pe pagina sa de Facebook, o serie de explicații referitoare la ordinul prin care solicită tuturor spitalelor și Unităților de Primiri Urgențe din România să îi preia pe toți pacienții aduși cu ambulanța.

Astfel, oficialul a explicat că, deși înțelege că spitalele sunt supuse unor presiuni uriașe, este nevoie de adaptarea modului de lucru.

„Chiar dacă suntem într-o situație de presiune maximă asupra unităților de primiri urgențe și asupra camerelor de gardă, există proceduri care ne permit să adaptăm modul în care lucrăm acolo. Greu, e adevărat, dar să adaptăm situația unei situații de aflux masiv de pacienți. Asta e denumirea pe care o folosim în medicina de dezastre.

Ordinul nu face decât să reîntărească ceea ce prevede legea și să explice clar, pentru a proteja pacienții, dar și personalul medical, anumite măsuri care trebuie să fie luate sau nu pot fi luate”, a explicat Arafat.

 

 

Raed Arafat: Un spital nu își poate pur și simplu închide porțile, iar ambulanțele să se plimbe de la un spital la altul

Secretarul de stat a mai explicat că ordinul încearcă să evite acele situații în care ambulanțele sunt nevoite să transporte un pacient la mai multe spitale deoarece instituțiile saitare nu au locuri suficiente.

Arafat adaugă că o ambulanță blocată într-o asemenea activitate reprezintă o resursă blocată.

„În niciun caz nu putem să spunem «s-a terminat, am închis poarta, am închis ușa și nu mai primim pe nimeni, stați în stradă, căutați-vă alt spital» (…), când o ambulanță, dacă începe să se plimbe între spitale, este o resursă de intervenție blocată, de care avem nevoie. Poate că altă persoană acasă are probleme grave, are o urgență gravă sau avem un accident rutier și noi nu putem trimite ambulanța respectivă pentru că ea se plimbă între spitale pentru că un spital închide poarta, următorul închide poarta și ambulanța trebuie să caute spitalul care să accepte pacientul”, a mai spus Arafat.

„Începând cu data prezentului ordin, toate Unitățile de Primiri a Urgențelor (UPU)/UPU-SMURD Compartimentele de Primiri a Urgențelor (CPU) au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin”, se arată în Ordinul 4649281 din 2 noiembrie 2020.

De asemenea, șeful DSU a atras atenția că „unitățile sanitare nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la structurile de primiri urgențe sau camera de gardă”.

Acesta subliniază faptul că pacientul trebuie preluat „în cel mai scurt timp posibil”, personalul structurilor de urgență având obligația „să-i asigure asistență medicală de urgență”.