Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a vorbit vineri la GÂNDUL LIVE despre importanța vaccinării în prevenirea bolilor infecțioase.
El a spus că, spre exemplu, el se vaccinează în fiecare an antigripal și a adăugat că recomandă populației să se vaccineze. Arafat recunoaște, însă, că în acest moment oamenii nu pot fi obligați să se imunizeze.
„Cine nu se vaccinează, își asumă. Eu mă vaccinez antigripal în fiecare an. Unii se vaccinează, alții nu, dar acolo deja e asumată situația. Eu personal aș recomanda populației să se vaccineze. Unii vor refuza și vom începe iarăși cu ideea că vaccinurile au în ele nu știu ce și tot felul de teorii ale conspirației. Nu poți să iei omul și să-l forțezi să se vaccineze. Dar la un moment dat va fi o recomandare și va fi o recomandare foarte clară. Sigur, dacă apare un vaccin care este testat și recomandat, vaccinarea va fi o soluție. Eu nu vorbesc despre vaccinare în general, ci vorbesc de această boală, de COVID-19. Când va apărea un vaccin, normal că se va face recomandarea ca lumea să se vaccineze. Vor fi organizate fără discuție campanii de vaccinare”, a spus Raed Arafat la GÂNDUL LIVE.
Totodată, șeful DSU a explicat că au existat oameni reticenți în privința vaccinării și în cazul epidemiei de gripă porcină din 2009, când au existat și atunci decese în rândul populației aflate în grupele de risc.
„Am mai trecut prin asta în 2009. Oamenii trebuie să fie vaccinați, copiii trebuie să fie vaccinați când merg la școală. Sunt lucruri dovedite științific, indiferent cine iese și spune că nu e bine. Dar noi în 2009 am avut o gripă, iar gândul nostru a fost că vom avea situația de acum. Din fericire, atunci nu a fost o situație atât de dramatică precum cea de acum, a fost sub control. Dar s-a pus problema vaccinului și s-a fabricat vaccinul atunci la Cantacuzino. Am exportat în Macedonia și în Moldova. Când s-a pus problema să vaccinăm a fost o rezistență destul de mare. Și acolo era o mortalitate ridicată, mai ales în rândul gravidelor dacă îmi aduc aminte bine, bătrânii, am avut mortalitate și acolo și totuși nu toată lumea a vrut să se vaccineze”, a adăugat Arafat.
Oficialul a mai explicat că, deși există o tendință ca unele persoane să asculte informații neavizate despre vaccinuri, de multe ori lansate pe rețelele sociale, cel mai important este să ascultăm de sfaturile specialiștilor atunci când tratăm subiecte precum vaccinarea.
El a adăugat că vaccinarea a salvat sute de mii de oameni și a dat exemplu eradicarea variolei cu ajutorul vaccinului.
„Noi uităm repede și de multe ori citim și ascultăm lucrurile explicate pe rețelele de socializare de către unele persoane și personaje care vin și îți explică lucrurile fără să te duci să asculți părerea specialiștilor, epidemiologilor, virologilor și părerea oficială e întotdeauna văzută sub semnul unor nereguli, conspirații sau că cineva îți ascunde ceva. Această problemă nu este numai în România, această problemă o vedem peste tot. Antivaccinarea, ca mișcare, nu este numai în România. O găsiți în Franța, pentru asta premierul francez a ieșit și și-a asumat legea vaccinării obligatorii în fața Parlamentului, explicând de ce, în baza unor analize. În mai multe țări acest curent împotriva vaccinării există. Totuși, în condițiile infecțiilor și bolilor contagioase, eu cred că vaccinarea a salvat nu mii, sute de mii de vieți de când există. Avem boli care nu mai există datorită vaccinării. Gândiți-vă la o epidemie de variolă, de exemplu, sau de o problemă care să fie chiar cu un procent foarte mare de morți. Vaccinarea a jucat un rol major în combaterea variolei”, a spus șeful DSU la GÂNDUL LIVE.
Totodată, Raed Arafat a explicat că deși au fost zvonuri potrivit cărora populația din România ar fi mai ferită de COVID-19 datorită vaccinului împotriva tuberculozei (TBC), nu există dovezi științifice în acest sens.
„Nu există nicio dovadă că vaccinul împotriva TBC are vreun rol în privința COVID-19. Astea sunt teorii care au fost lansate pentru a găsi explicații, dar trebuie dovedite științific, trebuie studiate. Au putut să înșele cu fake news-urile una dintre cele mai prestigioase jurnale medicale din lume, să publice un studiu care era fals. Deci acest lucru s-a întâmplat în perioada asta. Până unde putem merge?”, a explicat Arafat.
Șeful DSU a mai explicat că pandemia de COVID-19 este un semnal de avertizare că omenirea trebuie să se pregătească mai bine pentru asemenea situații în viitor.