Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Raed Arafat, explicații despre ce se va întâmpla după 15 iunie: Toate măsurile care s-au luat până acum sunt analizate. Vom vedea impactul abia la sfârșitul săptămânii viitoare – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Raed Arafat, explicații despre ce se va întâmpla după 15 iunie: Toate măsurile care s-au luat până acum sunt analizate. Vom vedea impactul abia la sfârșitul săptămânii viitoare – VIDEO

GÂNDUL LIVE. Raed Arafat, explicații despre ce se va întâmpla după 15 iunie: Toate măsurile care s-au luat până acum sunt analizate. Vom vedea impactul abia la sfârșitul săptămânii viitoare - VIDEO
Raed Arafat demontează fake-news-urile despre vaccinul anti-COVID! „Trebuie să fim foarte atenți la dezinformări...”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, este invitatul Emmei Zeicescu în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, în ediția de vineri, 5 iunie, de la 11:30.

„O cifră dintr- o zi singură zi nu zice mult, trebuie să vedem trendul. Trendul infectărilor este stabil. 2% din testele efectute sunt pozitive. Trendul este menținut, dar trebuie să înțelegem că și cifra în sine contează, nu doar procentul, pentru că noi ne uităm la capacitatea terapiilor intensive, la capacitatea spitalelor. La acest moment stăm bine, nu avem o problemă majoră și stăm bine din punct de vedere al acestor capacități. Dar clar că trebuie să fim atenți din punct de vedere al respectării regulilor care au fost solicitate populației. Nu toată lumea le respectă, dar se vede că unii le respectă chiar foarte bine”, a declarat Raed Arafat la GÂNDUL LIVE.

Principalele declarații ale lui Raed Arafat la GÂNDUL LIVE

  • România a trecut prin situația asta cu toate problemele conexe destul de bine.
  • Alte țări nu au primit înapoi aproape de un milion de oameni care proveneau din zona foarte afectate. Depinde în fiecare țară de diferite aspecte: densitate, dinamică etc. Faptul că nu am ajuns într-o fază de supraaglomerare, faptul că situația a rămas sub control și că avem un sistem de coordonare național care a luat măsuri concrete la nivel național. Aici am avut un avantaj că am putut lua măsuri generale, naționale.
  • Cel mai important factor a fost populația care a colaborat. În mare parte, populația a suportat deciziile și măsurile, cu greu, și e de înțeles, dar a suportat.
  • Pandemia poate scăpa de sub control dacă nu mai respectăm regulile de distanțare, de purtare a măștii etc. Sunt reguli necesare care compensează.
  • Cei care observă persoane care nu poartă mască în magazine, să atragă atenția celor de acolo pentru că ei trebuie să se asigure că toată lumea respectă regulile. Cine nu poartă mască în magazin trebuie poftit afară. Asta este regula.
  • Există controale și echipe care fac controale. Nu poți să pui lângă fiecare om un altul să îl controleze. Trebuie să fie responsabilitatea oamenilor, ca cetățeni.
  • O perioadă lungă, din păcate, a fost un joc pe rețelele de socializare. Sunt interese convergente. Unii care nu cred niciodată în nimic. Au ieșit unii cu un nivel educațional foarte ridicat și au început cu vaccinurile, cu teoria conspirației, cu virusul care nu are asemenea efecte sau care nu există. Și vorbim de unii care erau chiar din domeniul medical. Alții au zis că nu cred și că se vor infecta pentru a dovedi că nu este nicio problemă.
  • Pe linia juridică, sunt unii care încearcă să racoleze clientelă. Toate aceste aspecte arată că am trecut printr-o fază critică prin care toată lumea a trecut, noi am prevenit un dezastru, dar ce s-a văzut foarte clar… unii s-au activiat din ce în ce mai mult când lucrurile s-au liniștit. Mă refer la domeniul medical. Când începi să fi vocal pe măsurile luate și tu vii să critici după ce am trecut… Și oamenii respectivi la început erau speriați.
  • Una dintre teoriile noastre de început a fost că pandemia poate scăpa de sub control. Din această cauză s-au luat măsuri clare de a desemna unele spitale care erau destinate acestei patologii. Dar am eliberat unele spitale și am cerut să se interneze cei care nu trebuie tratați imediat, s-a lăsat la latitudinea medicilor. Noi nu le-am zis să nu interneze deloc. La UPU, înainte erau 13.000 de pacienți/zi, am ajuns la 5.000-6.000 de pacienți/zi. Cei care trebuiau să ajungă au ajuns. Și aici a fost o manipulare. Acest lucru îți afectează strategia de lucru.
  • Cei care vin cu teorii ale conspirației țintesc oamenii care cred tot ce li se pune în față.
  • România nu a avut un blocaj ca în alte țări. Noi nu am închis fabricile neapărat, unele firme-mamă din afară au luat aceste decizii. Nu am închis șantierele. Oricum se închideau, dar în alt context. Poate se infectau oamenii, venea DSP-ul, făcea anchetă și tot se închidea.
  • Încet-încet se vor relua activitățile. Lumea a mai trecut prin astfel de situații. Noi nu am avut așa-zisul total lockdown. Dacă nu luai măsurile preventive, luai măsuri reactive încărcând sistemul sanitar și lucrând cu persoane care sunt bolnave, deci se închideau fabricile etc.
  • Măsurile sunt dinamice și depind de situații. Dacă vor crește infectările, poate vor întârzia anumite măsuri de relaxare suplimentare. Dacă situația merge spre mai bine se vor lua mai multe măsuri de relaxare. Depinde de evoluție. Avem în discuție și valul doi. Nimeni nu știe dacă va mai veni valul doi. Am discutat personal cu colegii de la OMS după declarațiile acelei femei.
  • La toamnă este posibil să existe creșteri, mai ales că va reveni gripa sezonieră.
  • Virusul – o răceală? Una din teoriile care a mers și la început cât de cât, dar acum nu mai putem spune același lucru. Este un virus din familia respectivă, ar acesta s-a purtat altfel, la anumite categorii de vârstă a avut o mortalitate mai ridicată. Problema noastră este că, neexistând vaccin și tratament și fiind un număr mai mare de cazuri, problema era impactul asupra sistemului sanitar. În timpul gripei sezoniere, acest lucru se menține cât de cât sub control, mai ales că aici avem și vaccin.
  • Problema vaccinării: Dacă vom avea un vaccin, eu mi-l voi face. Dar nu poți să forțezi omul să se vaccineze. Va fi o recomandare foarte clară dacă vaccinul este sigur.
  • În 2009 am avut o gripă când credeam că va fi situația ca acum. Dar nu a fost așa dramatică. Dar s-a pus problema vaccinului. S-a fabricat la Cantacuzino. Am și exportat. Când s-a pus problema vaccinării, a fost o rezistență destul de mare. Și acolo era o mortalitate destul de mare. Și totuși nu toată lumea a vrut să se vaccineze.
  • Noi uităm repede și citim și ascultăm lucrurile care sunt puse și explicate pe rețelele de socializare de către unele personaje care îți explică fără să asculți părerea specialiștilor. Părerea oficială este văzută întotdeauna sub semnul unei conspirații. Antivaccinarea ca și mișcare este peste tot, chiar și în Franța. Vaccinarea a salvat sute de mii de vieți de când există.
  • Teoriile astea ar trebui demonstrate științific. Au înșelat cu fake news unul dintre cele mai prestigioase jurnale de medicină din lume. Stai și te gândești până unde se poate merge. Cineva a pregătit totul fictiv și l-a pregătit atât de minuțios încât i-a păcălit pe specialiști.
  • Totul a fost un semnal de avertizare că pe viitor trebuie să fim mult mai bine pregătiți. Noi am încercat să ne pregătim…
  • OMS-ul este o organizare care depinde de finanțarea multor țări. Acolo lucrează specialiști care nu lucrează după cum zice șeful. Unele decizii se iau și în funcție de anumite aspecte politice.
  • Subestimarea problemei la început este un lucru general. Trebuie să fim mai precauți și să vedem în astfel de situații potențialul de agravare.
  • În perioada președinției României în cadrul UE, am avut la Bruxelles un exercițiu pe pandemie. Am ieșit pe niște concluzii. Era un table talk, pe scenarii. Raportul nostru spunea că nu suntem pregătiți la nivel european, nu doar în România. Siuația (n.r. pandemia) a luat-o înaintea noastră. A început înainte să se creeze orice. Începusem să stabilim depozitele.
  • Noi am explicat aspectele legate de achiziții. Piața mondială s-a schimbat radical. Trebuie să faci ceva ca să obți ce ai nevoie, altfel stai spectator. Noi am lucrat și încă lucrăm într-o piață asemănătoare cu o junglă. Nu mai are nicio regulă. Cei care au profitat în această perioadă vor fi prinși.
  • Controalele sunt foarte binevenite. Dar trebuie să ia în considerare și contextul. Noi n-am terminat… trebuie să avem depozitele pline dacă vine valul doi sau pentru orice chestie care poate apărea. Nu mai avem voie să mai fim prinși nepregătiți.
  • Comunicarea devine un lucru esențial. De aceea am creat Grupul de Comunicare Strategică. Lucrurile nu au fost perfecte. Au apărut discuții din care s-au învățat lucruri.
  • Acordul MAI – BOR: Faptul că s-a revenit asupra acestui lucru înseamnă că din analiză a rezultat că nu este ok. Comunicarea, chiar dacă a fost mai bună decât în alte situații, a avut lacune. E normal, se întâmplă, învățăm.
  • Comunicarea Strategică este un lucru important, trebuie să comunici altfel decât se așteptă lumea. Trebuie să comunici chiar dacă ești criticat. Încă mai avem de învățat. Situațiile de dezastre sunt întotdeauna momente vulnerabile în care dacă comunicarea nu este făcută corect și coerent poate să creeze o vulnerabilitate mai mare și poate da oportuntatea altora să acționeze împotriva celor care încearcă să o rezolve.
  • Imaginea de la Guvern: Situația a fost explicată de către premier. Nu voi explica pentru că nu eram acolo.
  • Situația asimptomaticilor: Explicația dată recent de doctorul Rafila este foarte bună. Cei care ajung la spital cu simptome, dar devin asimptomatici, deși rămân pozitivi o perioadă lungă, există analize la nivelul OMS, va ieși un raport care va explica. Este și grupul celor care sunt asimptomativi pozitiv, care, potrivit datelor de până acum, sunt potențiali contagioși, și pe care noi îi internăm. Alexandru Rafila a dat exemple: unele țări i-au ținut în spitale, altele i-au ținut în zone tampon, așa cum și noi am planificat. Dacă spitalele vor fi supraglamerate, îi vom duce acolo.
  • În unele județe pacienții asimptomatici au fost trimiși în hoteluri. De ce? Pentru că în momentul respectiv, când este potențial contagios, l-ai trimis acasă, indiferent dacă ai tratament sau nu, aspect pe care cine va a încercat să îl manipuleze – Dacă nu e tratament, de ce au fost ținuți în spital? – pentru că în momentul în care l-ai trimis acasă, să trăiască cu familia, lângă vecini, să aibă contact unii cu alții, noi nu avem siguranța că persoana respectivă va sta de dimineața până seara cu masca pe față.
  • Erau unele țări care au ținut asimptomaticii acasă. Au fost discuții pe această temă. A devenit un mecanism de răspândire. S-a recomandat în anumite zone totuși să se evite, iar cauza care a stat în spatele deciziei de a-i trimite pe asimptomaticii pozitivi acasă era supraaglomerarea sistemului sanitar și inexistența lourilor de internare, la ei.
  • Un exemplu paralel: Există persoane infectate cu tuberculoză și care o parte din ei au o formă care rezistă la tratament – au o formă de boală drug resistant. Dacă o astfel de persoană contagioasă spune că nu vrea să stea în spital, o lăsăm acasă? În condițiile în care știm că poate infecta mai multe persoane cu o boală rezistentă la tratament. Astfel de măsuri s-au luat dintotdeauna. Dar de data aceasta unii au găsit o oportunitate în ideea – lasă că mai vin unii să dea Guvernul în judecată, mai vin unii să ceară dezvăluiri etc. Asta este realitatea.
  • Noi nu am avut o manifestare diferită (n.r. a viruslui). Am avut măsuri bune de prevenire a răspândirii. Peste tot au fost cazuri izolate de tineri care au fost afectați și au decedat. Au fost excepții peste tot. Dar virusul suferă mutații încontinuu. Pe viitor poate deveni mai puțin sau mai mult agresiv.

Ce se întâmplă de la 15 iunie

„Se analizează tot ce s-a luat până acum ca măsuri. E prea devreme să vedem impactul pentru că măsurile s-au luat la 1 iunie iar impactul se poate vedea abia către sfârșitul săptămânii viitoare. Setul de măsuri care se propune va fi analizat și va fi văzut și de colegii epidemiologi de la INSP și se va lua decizia ca ce este sigur să fie implementat și ce nu. Din această cauză nu vreau să speculez ce merge și ce nu merge. Probabil că de festivaluri mari, săli de spectacol etc. cu număr mare de persoane nu va fi cazul, dar așteptăm. Poate va fi o deschidere parțial (n.r. în rândul mall-urilor), dar nu total, pe toate segmentele. Vom vedea acest lucru”, a declarat Raed Arafat la GÂNDUL LIVE.

Cum trebuie să se pregătească cei care vor să plece în vacanță

„Cei care vor să meargă în vacanță să se pregătească. Probabil că vara nu va fi o problemă. Sfatul meu este să nu aibă probleme. De exemplu, să ajungă undeva și să vadă că se iau din nou măsuri. Să încerce să se concentreze pe locurile din țară. Să sprijine și turismul românesc care a suferit în perioada asta. Dar clar că vor fi măsurile care acum se aplică. Dacă vom avea o relaxare mai mare, vom vedea. Dar plajele sunt deschise. Pot merge respectând regulile pentru că hotelurile vor avea măsurile lor.

Industria hotelieră a înțeles foarte bine că trebuie să respecte regulile. Eu am mers la Iași într-o misiune și la hotel am văzut măști, dezinfectanți…

Regula care poate să prevină răspândirea virusului: dacă pui mână pe orice suprafață folosită și de alții, te speli pe mâini cu apă și săpun timp de 30 de secunde”, a declarat Raed Arafat în cadrul emisiunii prezentate de Emma Zeicescu.

Ce se întâmplă cu anul școlar

„La acest moment, decizia este că școlile de deschid la 15 septembrie. Până atunci, școlile să se pregătească. În primul rând trebuie să înțelegem că și populația a cerut ca școala să nu se deschidă acum”, a precizat șeful DSU.

De asemenea, Raed Arafat a relatat că în această perioadă au fost nopți în care conducerea ministerului, ministrul, a fost nevoit să rămână în cadrul instituției și să doarmă acolo din cazua programului foarte aglomerat.

„La începutul situației, ședințele se țineau uneori și la 12 noaptea pentru a fi luate anumite decizii. S-au ținut videoconferințe cu prefecturi la ore la care nu se mai ținuseră pentru a putea controla situația cât mai bine posibil”, a precizat acesta.

Știre inițială

Șeful DSU anunță ce ne așteaptă în perioada următoare în privința restricțiilor cauzate de coronavirus începând de la 11:30.

Emisiunea GÂNDUL LIVE poate fi urmărită pe gândul.ro, pe canalul de YouTube Gândul, dar și pe pagina de Facebook.

Șeful DSU Raed Arafat a declarat că bilanțul cazurilor de coronavirus de joi, 5 iunie 2020,  nu este un semn bun și face apel la populație să fie atentă și să nu renunțe la măsurile de protecție, pentru a nu risca să ne întoarcem la măsurile restrictive de care abia am scăpat.

Creșterea numărului de cazuri din ultimele 24 de ore reprezintă un semnal care evidențiază faptul că lucrurile nu sunt sub control, spune Arafat.

Numărul cazurilor noi de coronavirus, diagnosticate în ultimele 24 de ore, este de 238, peste media ultimei săptămâni. În prezent, în România sunt confirmate 19.907 cazuri, din care 13.919 au fost declarate vindecate și externate.

„Creșterea cazurilor de persoane infectate de joi ar trebui să ne atragă atenția. Trebuie să urmărim ce se întâmplă în următoarele zile, care va fi situația. Este un semnal că situația nu este sub control, așa cum ne-am dorit noi și că trebuie să fim foarte atenți în respectarea regulilor de distanțare fizică care se solicită populației de către noi, autoritățile”, a declarat Raed Arafat.

Citește și