Adrian Negrescu, analist economic, a vorbit, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, despre noile reguli pe care le-au impus patronii restaurantelor din Cluj.
Consumație minimă de 300 de lei si cel mult 2 ore la masă. Acestea sunt noile reguli impuse de patronii restaurantelor din Cluj, după ce pandemia le-a afectat afacerile. Soluția gasită de aceștia a fost să achiziționeze corturi din plastic montate pe un schelet metalic asemanatoare unor igluuri. Cheltuielile incalzirii acestor corturi este mare, de aceea restaurantele au decis să impuna clienților o consumație minimă si timp limitat de petrecut la masă.
Trăim o perioadă în care oamenilor le e teamă să meargă la restaurant. Pe de altă parte, mai sunt și angajații din HoReCa care sunt nevoiți să muncească la 30% din capacitate. Este greu să își acoperi costurile cu materiile prime, cu băutura, cu mâncarea, cu angajații sau chiriile. Și din cauza asta se ajunge la abuzuri. Vedem multe restaurante care deschid la capacitate maximă, cu petreceri în cluburi și alte lucruri de acest gen. Asta pentru că nu există reguli foarte clare în acest domeniu”, a declarat Adrian Negrescu.
„Tendința naturală a managerului român care are o problemă economică/financiară este să ducă totul în prețuri. Și ăsta e motivul pentru care avem creșteri de prețuri în economie. Și le vedem: pâinea – scumpire de 4,3%, fasolea – 17%, fructele – 6%, ouăle – 7%, etc.
Vedem că viața de scumpește. Pentru că oamenii încearcă să își rezolve prin prețuri toate aceste probleme legate de pierderile financiare. Creșterea aceasta de prețuri e ca un elastic, la un moment dat s-ar putea să se rupă, iar clienții care veneau la tine se vor ducea la cineva care vinde mai ieftin.
În momentul de față ar trebui să-ți fidelizezi clienții și să ai grijă de angajați.
Din păcate nu avem sindicate în mediul privat și acest lucru se vede în numărul foarte mare de români care sunt plătiți cu salariul minim. Sunt aproape 1,6 milioane de români plătiți la salariul minim pe economie. Restul banilor vin în plic, daca e să primească. Firmele se folosesc de o problemă de legislație, de fiscalitate. Avem cele mai mari taxe pe salarii din UE. În momentul de față, dacă vreau să plătesc un salariu unui om trebuie să îi dau banii și să mai pun încă 45% pentru stat. De unde să faci rost de bani în condițiile astea economice?!”, a mai spus el.