GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja: „Adaptabilitatea rămâne cel mai important ingredient al succesului în gestionarea pandemiei”
Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a explicat, la GÂNDUL LIVE, că nivelul la care a ajuns datoria populației poate fi explicat prin faptul că românii nu și-au adaptat imediat obiceiurile de consum, odată cu declanșarea crizei actuale. Tocmai de adaptabilitate este nevoie pentru a trece cu bine peste „coronacriza”, a subliniat oficialul.
„Trebuie să ne uităm cu atenție la aceste date. Totuși, nu e o creștere atât de mare a ratei de creditare în rândul populației, cred că vorbim de undeva la 5%, și asta se explică în bună măsură prin faptul că oamenii nu-și ajustează imediat comportamentul, deci tind să își pastreze aceleași obiceiuri de consum, de exemplu, chiar într-o situație economică diferită”, a spus secretarul de stat, la GÂNDUL LIVE.
„Ne-am străduit să avem măsuri prin care să suplinim golurile de venit ale populației”
Sebastian Burduja a precizat că Guvernul Orban a venit și cu măsuri pentru sprijinirea populației, a angajaților, respectiv șomajul tehnic de 75% din salariul mediu brut, de procentul de 41,5% suportat de stat.
„Vorbim de măsuri prin care ne-am străduit, chiar în sectoarele greu încercate ale economiei, să avem măsuri prin care să suplinim golurile de venit ale populației, pe termen scurt, astfel încât să păstrăm, totuși, un nivel de trai decent în rândul românilor”, a declarat Sebastian Burduja.
„Nu avem cum să avem toate răspunsurile în timp real”
În ceea ce privește măsurile restrictive recente, ca urmare a creșterii incidenței COVID-19, și toate reacțiile privind coerența și comunicarea deficitară în această privință, Sebastian Burduja a declarat că este nevoie de adaptare pentru a depăși „coronacriza”. Conform raportării de miercuri a Grupului de Comunicare Strategică, numărul noilor infecții zilnice se apropie de pragul de 5.000, un nou record absolut.
„Ministerul Finanțelor nu închide și nici nu deschide reastaurante, noi ne ocupăm cu alte lucruri, dar cred că trebuie înțelese și aceste decizii ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență pentru gestionarea pandemiei de coronavirus având în vedere că în fiecare zi avem noi date. Este o pandemie în evoluție, nu știm 100%, nu avem cum să avem toate răspunsurile în timp real și, vedeți foarte bine, sunt state mult mai avansate decât România care, de asemenea, trebuie să se adapteze, găsesc soluții în timp real. Știm cu toții că ne-am săturat de acest virus, dar trebuie să înțelegem că nu avem toate souțiile la îndemână și trebuie să ne adaptăm. Adaptabilitatea rămâne cel mai important ingredient al succesului în gestionarea pandemiei, dar sunt convins și în creșterea economică pe termen lung în lumea post-coronacrizei”, a conchis Sebastian Burduja.