GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja: Ar trebui să punem mințile strălucite românești la treabă, să creștem sectoarele unde România ar avea un avantaj comparativ

Publicat: 28 10. 2020, 14:39
Actualizat: 28 10. 2020, 18:26

This browser does not support the video element.

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a prezentat, la GÂNDUL LIVE, o parte dintre măsurile, unele „greu de înghițit electoral”, pe care guvernul liberal a fost nevoit să le ia în perioada dificilă din ultimele luni, dar a apreciat și sectoarele care au dat dovadă de dinamism și care, din punctul său de vedere, ar trebui susținute.

Într-o zi în care euro a ajuns să se vândă deja la casele de schimb valutar cu 4,92 de lei, iar analiștii financiari estimează că acesta va deveni cursul oficial în următoarele șase luni, Sebastian Burduja a explicat, la GÂNDUL LIVE, că acesta este un subiect de interes comun și pentru Banca Națională a României, și pentru Ministerul Finanțelor Publice.

„România are de dus în spate deficite structurale economice”

Potrivit analiștilor financiari, în următoarele 12 luni moneda națională se va devaloriza și mai mult și va atinge pragul istoric de 5 lei pentru un euro. Niciunul dintre analiști nu a estimate o apreciere. Totodată,  asociația nu consideră că asta va fi cea mai mare problemă cu care ne vom confrunta, ci deficitul și ne vom împrumuta la costuri mai mari pentru a-l finanța. Conform Alexandrei Smedoiu, președintele asociației analiștilor financiari din România, deficitul nu va fi doar o problemă a României ci una globală, așa că agențiile de rating, prin comparație, nu se vor grăbi cu retrogradarea ratingului de țară.

„Noi ne-am străduit în toată această perioadă dificilă – nu doar pentru economia românescă, cât pentru economia globală – să ținem lucrurile pe o traiectorie stabilă. Știți bine că am evitat ca prin minune retrogradarea ratingului României inclusiv prin măsuri greu de înghițit din punct de vedere electoral, cum a fost creșterea cu 14% a pensiilor, nu cu 40%, cum ar fi vrut alte partide, măsură care ar fi aruncat economia în aer, inclusiv cursul de schimb, și ar fi dus la o lipsă totală de încredere a investitorilor străini, a agențiilor de rating, a partenerilor internaționali în economia românească”, a detaliat secretarul de stat de la Finanțe, în intervenția la GÂNDUL LIVE.

„România are de dus în spate deficite structurale economice, asta spune și Banca Națională de câte or are ocazia, deficitele gemene: și deficitul bugetar, mare – am plecat în această criză cu cel mai mare deficit bugetar din UE din cauza unor cheltuieli efectuate în anii trecuți, acum, în pandemie, mai bine de jumătate din deficit, aproape 38 de miliarde până acum, sunt strict cauzate de pandemie, fie de cheltuieli excepționale, fie de venituri mai mici la bugetul de stat, asta înseamnă iarăși un deficit mai mare, în plus, deficitul comercial”, a explicat Sebastian Burduja.

„Există apetit pentru investiții noi”

Secretarul de stat a făcut referire la deciziile din ultimii ani privind importurile în domenii strategice.

„Aici e ideea Guvernului, trebuie făcută, dar necesită timp, acel Fond român de investiții, un fond care poate investi exact în sectoarele strategice, în parteneriat cu mediul privat, unde putem avea această valoare adăugată”, a spus Burduja, dând exemplul produselor chimice și derivate, industrie ce poate fi revitalizată prin astfel de investiții, dar ar dura între unul și doi ani.

„România este singura țară europeană unde investițiile productive au crescut în prima jumătate a acestui an, asta înseamnă că există apetit pentru investiții noi. De altfel, și pe IMM Invest, peste jumătate din solicitări sunt pentru investiții noi, nu pe capital de lucru. Sunt sectoare dinamice, sunt sectoare care s-au adaptat, cum e zona de IT, foarte ușor, și e solicitată la maximum și în România și în afara țării serviciile IT-iștilor noștri, în zona de cercetare – inovare, zona de biotehnologie, deci toate aceste domenii, pe care astăzi le vedem de nișă, ar trebui, dacă suntem inteligenți, să le transformăm în domenii strategice, să le susținem, să le încurajăm, și de fapt să punem mințile strălucite românești – din țară, din diaspora – la treabă, astfel încât să creștem exact aceste sectorare unde România ar avea un avantaj comparativ”, a conchis secretarul de stat de la Finanțe.