Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, despre varianta unui acord cu FMI. „Suntem pe un trend pozitiv”

GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, despre varianta unui acord cu FMI. „Suntem pe un trend pozitiv”

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul de Finanţe a vorbit la Gândul LIVE despre posibilitatea unui acord între România și FMI. Burduja exclude un acord cu FMI, ba mai mult spune că economia României este în creștere, „una dintre cele mai bune situații din Europa.

„Nu anticipăm sub nicio formă necesitatea unui acord cu FMI. După alegeri, economia se va îmbunătăți”

„Este exclus să avem un acord cu FMI, a anunțat domnul Orban și domnul Citu. Este o tema de campanie pe care o flutură alte partide și singurul scop este să bage frica în români. După alegeri, economia se va îmbunătăți, este o economie în creștere. Avem una dintre cele mai bune situații din Europa. Suntem pe un trend pozitiv. Nu anticipăm sub nicio formă necesitatea unui acord cu FMI”, spune Sebastian Burduja la Gândul LIVE.

Despre venituri și românii care o duc mai greu, Sebastian Burduja spune că anumite măsuri sunt destinate acestora, iar principala soluție este atragerea investițiilor.

Secretar de stat în Ministerul de Finanţe: „Trebuie să atragem investiții

„Trebuie să avem grijă de oamenii care au mai puține șanse. Cunosc astfel de oameni. Nu vreau să pară că vorbim depre cifre seci. Pe medie, conform statisticilor, salariul mediu a crescut, peste 7%, de la începutul anului. Nu înseamnă că toată lumea o duce mai bine, ci că pe medie o ducem puțîn mai bine. Trebuie să avem grijă de românii care o duc mai greu, iar anumite măsuri, cum ar fi șomajul tehnic sau anumite granturi, se adresează și românilor care o duc mai greu. Trebuie să atragem investiții, să creăm locuri de muncă”.

Despre investiții în România, Burduja a oferit câteva exemple în acest sens, în Timișoara și în Urlați, companii care aleg regiunile deja dezvoltate. Marea provocare este generarea prosperității în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării, prin conectarea întregii țări.

Sebastian Burduja: „Sunt companii care aleg România și este îmbucurător, dar aleg regiunile deja dezvoltate

„Avem câteva scheme de investiții despre sprijin și sunt mari, nou nouțe în România, în Timișoara. O altă companie, în Urlați, își extinde o facilitate de producție. Sunt companii care aleg România și este îmbucurător, dar aleg regiunile deja dezvoltate. Timișoara are infrastructură care leagă de Europa de Vest. Marea provocare este conectarea întregii țări, astfel încât să generăm prosperitate în regiunile mai puțîn dezvoltate ale țării”.

Florin Cîțu a respins luni posibilitatea unui acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și a arătat că România are finanțele necesare pentru a realiza bugetul pe 2021.

Florin Cîțu a arătat că veniturile bugetare vor crește anul viitor, în urma digitalizării și cu o colectare mai bună. Creșterea ar putea depăși și 1%, spune el.

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a îmbunătățit estimările pentru evoluția PIB-ului din România în acest an și în 2021, în cadrul ultimelor perspective economice mondiale (WEO) publicate pe 13 octombrie.

Previziunile Fondului Monetar sunt mai optimiste decât cele ale Băncii Mondiale, care se așteaptă la o contracție de 5,7% în 2020, urmată de o recuperare de 4,9% în 2021, conform ultimelor sale prognoze.