GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO

GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO
GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: Nu vom introduce taxe și impozite suplimentare / România nu are un deficit mare în raport cu alte state europene | VIDEO
Publicat: 19/11/2020, 13:48
Actualizat: 19/11/2020, 14:32

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, Sebastian Burduja, a declarat joi la GÂNDUL LIVE că Guvernul actual nu își dorește introducerea de noi taxe și impozite, ci se bazează pe o creștere a colectării acestora.

Totodată, oficialul a explicat că deficitul bugetar al României, de 9,1%, nu este atât de mare în comparație cu cel din alte state europene.

„Este un deficit mare în raport cu vremuri normale, în raport cu alte state europene care trec prin aceeași situație de pandemie și criză economică nu e un deficit mare. România are printer cele mai mici deficite în acest an, deși a plecat cu cel mai mare deficit din Uniunea Europeană, după cum știm bine cu toții după toate cheltuielile angajate în anii anteriori. Aici singura soluție este competitivitatea. România trebuie să aibă o economie competitivă la nivel European, să știm să ne vindem produsele și serviciile pe piața europeană și dincolo de piață europeană, astfel încât pe termen mediu să rezolvăm și problema deficitului comercial și bineînțeles și problema deficitului bugetar. Vorbim și de măsuri de creștere a veniturilor bugetare prin creșterea bazei de colectare.

Fără taxe și impozite suplimentare. Este un angajament public luat de actualul Guvern și sunt convins că el va fi respectat. Vorbim de o mai bună colectare pe partea de venituri, dar nu de taxe și impozite în plus. Deci ceea ce este datorat la bugetul de stat trebuie plătit. Oamenii sau companiile care nu jucau correct, ascundeau anumite venituri, vor trebui să le scoată la lumină, să se conformeze și avem pe deoparte conectarea caselor de marcat, proces care se va finaliza în prima parte a anului viitor, pe de altă parte factura electronică cu număr de registrare unic, pentru urmărirea tranzacțiilor purtătoare de TVA. Va fi aur curat, și alte state au făcut-o și au scos la lumină miliarde și miliarde de euro”, a spus Sebastian Burduja la GÂNDUL LIVE.

Burduja: 2021 este un an al reconstrucției

Secretarul de stat a descris anul viitor ca fiind „un an al reconstrucției” și a vorbit despre planurile Guvernului pentru 2021.

„2021 este un an al reconstrucției, un an în care pe de o parte avem în continuare o serie de necunoscute: cum va merge pandemia, cât de rapid va fi disponibil vaccinul, cât de eficient va fi, pe scurt, cât de repede ne putem întoarce la normalitate. Pe de altă parte avem misiunea pe care ne-am asumat-o, să transformăm economia românească, să mutăm accentul de pe consum și e important consumul, pentru că trebuie să ai o piață de desfacere a bunurilor și serviciilor puternică, dar sunt importante și investițiile și ceea ce deja am făcut în aceste 10 luni cu peste 35 de miliarde de lei, record absolut în ultimii 10 ani pentru investiții în infrastructură, vom continua să facem și de anul viitor. Gândim astfel fundamentele pentru un nou model economic românesc, bazat pe infrastructură colectivă, pe inovare, pe «România Verde», ceea ce am numit «România Verde», investiții prietenoase cu mediul și sectoare strategice în economie unde putem să venim cu un sprijin suplimentar din partea statului. Mă refer la agricultură, energie și așa mai departe”, a declarat Sebastian Burduja.

Totodată, acesta a vorbit și despre afacerile mici, care au foarte mult de suferit în această perioadă de criză.

„Micile magazine fac parte din coloana vertebrală a economiei românești, în fiecare comunitate sunt nu doar un vector de dezvoltare, ci și un vector social, de coagulare a fiecărei comunități, ele sunt parte dintr-un segment pe care vrem să îl sprijinim în continuare și să facilităm și accesul la finanțare. Au fost câteva prinse și în programul IMM Invest, de exemplu, cu garanții, credite garantate de la stat. Sigur, unele nu se încadrează, altele se încadrează în programul de granturi de la Ministerul Economiei, acei 2.000 de euro pentru companiile mici, firmele mici, acolo e un program potrivit pentru acest tip de comerț, dar și alte programe pe care le gândim pentru perioada următoare”, a spus oficialul la GÂNDUL LIVE.

Sebastian Burduja: Bugetul trebuie să fie sustenabil

Burduja a adăugat că dezbaterile privind bugetul pentru anul viitor vor fi marcate de diferențe de concepții între taberele politice, dar a atras atenția că bugetul trebuie să fie sustenabil.

„Bugetul trebuie să fie sustenabil. Prefigurez o nouă bătălie între două concepții foarte diferite: concepția liberală de încurajarea dezvoltării, a investițiilor, a locurilor de muncă, a productivității, inovării și concepția socialistă, din punctul meu de vedere iresponsabilă, în care angajăm cheltuieli sociale, cum este și partea de pensii, de exemplu, cum este acea creștere de 40% complet nesustenabilă nu doar pentru România, pentru nicio țară din lumea asta. Se va arunca iar în spațiu public cu promisiuni, cu diverse păcăleli pe zona respectivă. Avem nevoie de o politică de dezvoltare responsabilă, care pune în centru investițiile”, a mai spus Burduja.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
E cel mai mare coșmar dacă stai la bloc. Toți facem greșeala asta pe timp...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?