Sebastian Burduja, secretar de stat în ministerul Finanțelor, a subliniat, la Gândul Live, importanța schimbării modelului economic și a creșterii alocărilor financiare pentru inovare, în contextul în care România cheltuie cam de 12 ori mai puțin pe cercetare, dezvoltare și inovare decât media Uniunii Europene, atrăgând atenția că „fără inovare nu poți să generezi un salt în productivitate și în creștere economică, deci în prosperitatea oamenilor și în nivelul de trai”.
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor a apreciat rezultatele studiului care plasează Bucureștiul pe locul 7 în topul celor mai bune orașe din internet și tehnologie din Europa, dar și tendințele de pe piața muncii, după ce statisticile au arătat că aproape 1,2 milioane de români și-au căutat un loc de muncă în luna iunie, cu 20% mai mulți decât în luna mai.
„Această pandemie e ca o oglindă, ne-a pus în fața realității: unele companii se pot reinventa, se pot transforma, pot deveni și mai competitive, altele vor lăsa loc în piață competitorilor lor mai buni. Deci este despre reinventare și a business-urilor, și a angajaților și mă bucur că în acest sudiu este interes pentru zona Horeca, unde observăm o revitalizare în contextul relaxării unor restricții, dar și în zona de reinventare individuală a fiecărui angajat care merge și își caută un loc de muncă poate mai bun, inclusiv în zona IT&C, unde avem un motor foarte important pentru economie, numai în primul trimestru am avut creștere, față de aceeași perioadă a anului trecut, de 14%. Sunt motoare economice care trebuie alimentate și încurajate în contextul acestei crize, în cadrul unei transformări a întregului model economic românesc”, a spus Sebastian Burduja, la Gândul Live.
Secretarul de stat a admis că multe companii s-au reorientat în această perioadă spre sectorul producției de materiale sanitare și dezinfectanți, un domeniu cu foarte mare cerere, ceea ce, pentru sănătatea publică, a fost un lucru bun. Pe de altă parte, pentru reinventarea modelului de business al companiilor, Burduja a recomandat digitalizarea, iar pentru acest capitol, în Planul de relansare a economiei elaborat de Guvern sunt dedicați IMM-urilor 150 de milioane de lei, pe lângă programul Start-up Innovation și Fondul de Investiții.
„Economia românească are nevoie de inovare, noi cheltuim cam de 12 ori mai puțin pe cercetare, dezvoltare și inovare decât media Uniunii Europene, iar fără inovare nu poți să generezi un salt în productivitate și în creștere economică, deci în prosperitatea oamenilor și în nivelul de trai”, a subliniat Sebastian Burduja.
„Consecințele politicilor guvernamentale anterioare astea au fost, au dat ca pomeni electorale dintr-un sac care nu e fără fund și, în loc să se concentreze pe creșterea plăcintei economiei, au împărțit în bucățele tot mai mici ca să dea cât mai multor cetățeni pești, nu undițe. Or, exact asta trebuie să facem: să dăm undițe, instumente de dezvoltare firmelor, acces la finanțare, IMM Invest, unde avem peste 10.000 de firme și jumătate din ce s-a solicitat e pe investiții, deci firmele vor să și crească, nu doar să supraviețuiască prin capital de lucru, avem resurse în societata românescă și cred că trebuie să ne menținem optimismul în acest cadru general și să investim”, a subliniat secretarul de stat.