Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe: Ne uităm foarte atent la românii din diaspora care au venit acasă, au abilități speciale și merită să fie păstrați aici acasă / Nu am luat în calcul amenzile la construirea bugetului

GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe: Ne uităm foarte atent la românii din diaspora care au venit acasă, au abilități speciale și merită să fie păstrați aici acasă / Nu am luat în calcul amenzile la construirea bugetului

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a detaliat, într-o intervenție la Gândul Live, măsurile avute în vedere pentru susținerea companiilor în această perioadă dificilă cauzată de epidemia de Covid-19 și reiterează îndemnul adresat mediului de afaceri de a folosi această criză, care nu se știe cât va mai dura, drept o oportunitate. Cât despre amenzile declarate neconstituționale de CCR, pentru încălcarea restricțiilor de circulație în starea de urgență, Sebastian Burduja precizează că acestea ar fi eventual un bonus pentru buget, pentru că sumele nu au fost incluse în construcția acestuia. 

„Mai avem de rezistat câteva luni. Câte, nimeni nu știe câte, nici la nivel mondial, și să ne propunem să folosim, așa cum am mai spus, această criză ca o oportunitate”, a spus secretar de stat în Ministerul Finanțelor.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor a comentat, la Gândul Live, un studiu realizat de experți în consultanță în rândul reprezentanților mediului de afaceri, care sunt sceptici în ceea ce privește gestionarea crizei de coronavirus de către instituțiile statului.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 243 de companii din România, în luna aprilie a acestui an. Astfel că, nivelul mediu al încrederii a scăzut la mai puțin de jumătate.2% dintre respondenți au un nivel scăzut de încredere, 25% au un nivel mediu și doar 4% se arată încrezători în modul în care Guvernul va gestiona criza actuală. Cei mai îngrijorați sunt reprezentanții microîntreprindeilor în timp ce întreprinderile medii au cel mai crescut grad de încredere.

Oficialul din cadrul Ministerului Finanțelor a detaliat măsurile implementate și cele care urmează să fie luate la nivelul instituției pe care o reprezintă și a Executivului, pentru susținerea mediului de afaceri și, implicit a angajaților afectați ca urmare a efectelor economice ale pandemiei de Covid-19.

„Așa cum a anunțat și premierul Orban, vom avea măsuri active, din 15 mai, prin care încurajăm oamenii să revină în câmpul muncii și le vom susține între 35 și 45% din salariul brut. Astfel, practic, încurajăm și companiile să-și reia activitatea și să păstreze locurile de muncă, ba chiar eventual să adauge locuri de muncă, pentru că ne uităm foarte atent la românii din diaspora care au venit acasă, au abilități speciale și merită să fie păstrați aici acasă”, a explicat Sebastian Burduja.

În ceea ce priveste amenzile, declarate neconstituționale, date pentru încălcarea restrictițiilor impuse în starea de urgență, Sebastian Burduja a explicat faptul că bugetul nu a fost construit astfel încât să se țină cont de aceste amenzi.

„Nu contam pe aceste venituri la buget, nu le luasem în calcul și nu ne incomodează prea tare. Era, dacă vreți, un bonus, dar principalul scop al amenzilor nu era să aducă bani la buget, era să descurajeze oamenii de la încălcarea acestor ordonanțe militare”, a afirmat Sebastian Burduja.

Magistrații CCR au decis miercuri că Ordonanța de Urgență prin care s-au mărit amenzile dictate pentru încălcarea ordonanțelor militare este neconstituțională. Judecătorii Curții Constituționale consideră că OUG 34/2020, dictată de Guvernul Orban, cea care majorează cuantumul amenzilor pe perioada decretării Stării de urgență, nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate, mai arată CCR.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și