Prima pagină » Gândul Live! » GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe. România trebuie să își joace mult mai bine cărțile la Bruxelles. / Trebuie să urmăm exemplul unor țări din regiune, cum ar fi Polonia, Ungaria

GÂNDUL LIVE. Sebastian Burduja, secretar de stat la Finanțe. România trebuie să își joace mult mai bine cărțile la Bruxelles. / Trebuie să urmăm exemplul unor țări din regiune, cum ar fi Polonia, Ungaria

Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a explicat, la Gândul Live, că România dispune de surse substanțiale de finanțare a investițiilor și că trebuie să își joace mult mai bine cărțile la Bruxelles.

„Locul României este în Europa. Anunțul făcut ieri de Comisia Europeană, în care România primește o alocare generoasă – 33 de miliarde de euro, 19 miliarde granturi – este o sumă mare, substanțială, care se adaugă la granturile și fondurile structurale pentru viitorul cadru financiar multianual, probabil în jur de 40 de miliarde și acolo, deci o să avem cam 70 si ceva de miliarde de investit în această țară. Asta, ca să le răspundem tuturor celor care au început să țipe, mai ales în contextul pandemiei, că este sfârșitul Uniunii Europene, că ar trebui să ne gândim și la alte variante, că poate să ne uităm mai mult spre Est și mai puțin spre Vest”, a afirmat Sebastian Burduja, la Gândul Live.

„Modul în care cheltuim acești bani, prioritățile de investiții, toate aceste lucruri trebuie setate de decidenții români”

Comisia Europeană a anunțat că pune la bătaie 750 de miliarde de euro, în cadru unui nou instrument de redresare, numit Viitoarea Genrație UE (Next Generation UE), la care se adaugă și alte credite și împrumuturi care vor duce în total efortul financiar la peste 2.400 de miliarde de euro. Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan, România are alocată suma de 33 de miliarde de euro din bugetul „Viitoarea Generație UE”.

„Astăzi, suntem într-un moment definitoriu. Ceea ce a început cu un virus atât de mic încât nu poate fi văzut cu ochii liberi s-a transformat într-o criză economică atât de mare încât nu poate fi ignorată. Modelul nostru unic construit de-a lungul a 70 de ani se confruntă cu o provocare fără precedent în vieţile noastre şi în istoria Uniunii Europene”, a declarat miercuri Ursula von der Leyen în Parlamentul European, subliniind că este vorba de o criză europeană care necesită soluţii comune.

„România trebuie să își joace mult mai bine cărțile la Bruxelles. Modul în care cheltuim acești bani, prioritățile de investiții, toate aceste lucruri trebuie setate de decidenții români, în parteneriat, desigur, cu oficialii europeni, dar trebuie să urmăm exemplul unor țări din regiune, cum ar fi Polonia, Ungaria și alte țări care își joacă foarte bine interesul la Bruxelles. Pentru că trimit acolo oameni foarte bine pregătiți, oameni care cunosc limba engleză, cunosc realitățile economice și cunosc modul în care funcționează birocrația și mecanismele instituționale europene. E vital să facem lucrul ăsta”, a subliniat oficialul de la Finanțe în emisiune Gândul Live.

„România trebuie să fie cu un pas în față”

În acest context, și făcând referire la protestul de joi de la Fabrica Nissan din Barcelona, care, după cum a anunțat Guvernul, ar urma să se închidă, Sebastian Burduja consideră că în acest domeniu, puternic afectat de efectele crizei COVID-19, statul trebuie să intervină și să gândească noi programe pentru acești oameni, pentru că lumea se schimbă de la oră la oră, de la zi la zi. Și nu o să mai fie aceeași cerere pe segmentul de mașini clasice, ci pe zona de mașini electrice.

„Inclusiv România trebuie să se gândească pentru marii producărori autohtoni, pentru că sunt aici companii care produc pentru economia românească, chiar dacă au capital străin, și îi punem la treabă. Plus toată industria pe orizontală, pe componente. Toate astea ar trebui cumva transformat, accelerat spre zona aceasta verde. În pactul ecologic european este foarte clar că acolo se duce lumea și și pachetul de lansare economică se leagă toate aceste lucruri de zona de ecologizare, de zona de creștere verde a economiei. România trebuie să fie cu un pas în față și aici vine Guvernul României, care trebuie să implementeze cu inteligență și cât mai rapid genul ăsta de programe de formare profesională, de încurajare a transformării economice”, a precizat secretarul de stat.

„Trebuie să ne gândim să susținem cererea, pentru că, ok, putem să repornim producția, introducem oamenii din șomaj tehnic în câmpul muncii active, avem programe pregătite, cum e susținerea salariului mediu brut cu până la 41,5%, avem finanțare europeană prin instrumentul SURE pe această direcție, dar ce facem cu cererea? Aceste uzine nu pot să producă la nesfârșit pe stocuri. Și atunci genul de programe Rabla, Rabla Plus, unde vii și îl ajuți pe cetățeanul român să cumpere un asemenea automobil, chiar un automobil electric sau hibrid, sunt foarte bune în această perioadă și guvernul actual a făcut genul ăsta de efort, să continue aceste programe și chiar să le crească finanțarea, astfel încât să susținem și partea de cerere, să continue să funcționeze economia autohtonă”, a conchis Sebastian Burduja.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele