Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a vorbit, într-o intervenție la Gândul Live, despre modelul economic pe care autoritățile vor să îl pună în aplicare pentru valorificarea fondurilor europene disponible și consolidarea resurselor bugetare, care să ducă la creșterea veniturilor și pensiilor românilor nu doar pe hârtie.
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Sebastian Burduja a detaliat, la Gândul Live, măsurile de relansare economică aflate în analiza Guvernului, în contextul în care România poate accesa fonduri substanțiale prin instrumentele disponibile la nivelul UE, dar nu numai.
„Românii au nevoie de adevăr și de soluții de dezvoltare, nu de populism și de politicianism. Ne-am lămurit cu populismul și policitianismul, pentru că ne-au adus într-un dezastru fără precendent dupa trei ani și ceva de dezvoltare PSD, ALDE și alți sateliți. Ne-a adus în situația în care mediul privat era pus pe butuci, vă reamintesc Ordonanța 114, statul de drept era pus pe butuci, vă reamintesc Ordonanța „Noaptea ca hoții”, stocurile medicale erau pe zero, deși șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, doctorul Arafat ceruse în repetate rânduri să fie aceste stocuri acolo”, a comentat Sebastian Burduja, în replică la afirmațiile lui Tudor Ionescu, liderul consilierilor municipali ALDE, care a vorbit la Gândul Live despre achizițiile făcute de Guvernul Orban în timpul pandemiei.
„Noi mai vrem să intrăm în această polemică sterilă, pentru că românii, repet, au nevoie de adevăr și de soluții și la asta lucrăm. Livrăm românilor adevărul, atât în ceea ce privește situația pandemiei – și vedeți în fiecare zi că există un număr semnificativ de cazuri, deci cine spune că Guvernul ține țara închisă și vrem o stare de alertă pur și simplu habar nu are sau utilizează niște argumente complet false”, a spus Sebastian Burduja, la Gândul Live.
Sebastian Burduja a explicat măsurile autorităților au fost luate pentru a proteja viețile românilor, pe de o parte, iar pe de altă parte, se face tot posibilul pentru a reporni economia.
„Vorbim de măsurile de injectare a banilor în economie, plăți rambursate de TVA, IMM Invest, care e la peste 8.000 de împrumuturi deja acordate și pe la jumătate din plafon deja epuizat și un program care a început să meargă foarte bine, vorbim de rambursarea concediilor medicale, de cinci, șase ori mai mult decât se plătea în anii anterior lunar reușim să plătim în fiecare lună și vorbim de un plan de dezvoltare economică pe termen lung, un plan care va fi dezvăluit în următoarea săptămână, așa cum anunța și premierul Orban”, a detaliat Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja a explicat că la nivel european sunt mai multe instrumente financiare disponibile, respectiv planului de relansare economică Next Generation EU, Green Deal – Pactul ecologic, ReactEu – un fond de 50 de miliarde care prelungește fondul de coeziune din actuala perioadă de programare, ceea ce înseamnă zeci de miliarde de euro pe care România le va accesa, dar și din alte surse, precum Inițiativa celor trei mări.
„Acum suntem în punctul în care trebuie să ne hotărâm pe ce vor merge acești bani, cum îi vom cheltui. Vorbim de o strategie integrată de cheltuire a acestor bani, în primul rând pe investiții – infrastructura de transport, din domeniul energetic, infrastructură verde, digitalizare și așa mai departe – și vorbim de generarea unei capacități de proiectare. România trebuie să fie în stare să pună pe masa Bruxellesului, și nu numai, proiecte mature”, a detaliat secretarul de stat de la Finanțe.
„Trebuie să fim în stare să venim cu proiecte pentru a atrage acești bani, în infrastructură, în digitalizare, proiecte care să genereze cu adevărat dezvoltare, pe un nou model economic, nu pe același model de consum, de bani dați din pix, ca pomeni electorale, diverselor categorii sociale. Pensionarii o vor duce bine în aceast țară când toți românii o vor duce bine și vom avea în buget resursele necesare să plătim pensii cu adevărat decente”, a spus Sebastian Burduja.
Potrivit secretarului de stat, consumul e un motor de creștere economică, dar este un motor pe termen scurt:. Dacă n-ai benzină să-l alimentezi, și benzina îți vine din investiții, atunci motorul ăsta se oprește.
În argumentarea necesității acestei abordări, Sebastian Burduja a detaliat semnificația creșterii pensiilor. „Ce înseamnă o creștere pe hârtie a pensiilor în lipsa unor resurse bugetare? Pe de o parte înseamnă îndatorarea generațiilor viitoare dincolo de un nivel sustenabil, înseamnă să pierdem încrederea investitorilor străini și să ne împrumutăm la un cost mult mai mare, ănseamn să gajăm, practic, tot viitorul și, până la urmă, tot pensionarii vor avea de suferit. Pentru că această creștere pe hârtie va duce la inflație, deci va trebui să tipărim bani, iar inflația înseamnă de fapt sărăcirea populației și în primul rând a pensionarilor, care au venituri fixe. Pensiile mai mari vor fi doar pe hârtie, din ele vor putea cumpăra de fapt mult mai puțin. De aceea trebuie să avem grijă să ne dezvoltăm economia, să investim bani în buget, să avem aceste resurse să plătim pensii cât mai mari, cât mai consistente”, a spus Burduja.
În ceea ce privește forța de muncă pentru proiectele de infrastructură, Burduja spune că acum sunt disponibili oamenii care s-au întors din diaspora, sute de mii, și cu atât mai mult Guvernul a ținut șantierele deschise și a deschis altele – spitalele regionale, finalizarea metroului din Drumul Taberei, iar investițiile în infrastructură duc la crearea de locuri de muncă în domeniile conexe.
„Alte domenii de interes pentru investiții pentru viitor sunt cele care aduc valoare mare adăugată – IT, digitalizare, inovare prin inteligență artificială, realiatate virtuală, unde România are printre cele mai mari minți în lume, din păcate nu sunt în România, nu am fost în stare să-i ținem aici, i-am trimis afară, au acumulat cunoștințe, acum, cu o investiție corectă, putem să îi aducem înapoi”, a spus Burduja. În acest context, el a menționat și domeniul cercetare-inovare.