Sebastian Burduja, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, a detaliat, la Gândul Live, motivele care au stat la baza autorităților de a menține restricțiile de funcționare a restaurantelor în spații închise pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.
„Nu politicienii ar trebui să aibă opinii despre ce deschidem și ce nu deschidem, ci specialiștii în sănătate publică, în epidemiologie, oamenii aceștia trebuie să se pronunțe, pentru că depind viețile oamenilor. Este simplu pentru un politician, și l-am urmărit pe antevorbitor (Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al ALDE – n.r.), să facă diverse afirmații care dau bine publicului, că ar trebui să redeschidem tot. Și eu, la Ministerul Finanțelor, întreaga echipă ne dorim să redeschidem cât mai curând toată economia, dar nu ne putem permite să punem în pericol viața a nici măcar a unui singur român”, a precizat Sebastian Burduja.
Patronii de restaurante au avut, miercuri, o nouă rundă de discuții cu premierul Ludovic Orban, care i-a anunțat că situația epidemiologică nu permite încă redeschiderea spațiilor din interior.
„În momentul în care vezi ca ai creşteri, nu vii şi faci relaxări suplimentare. În schema pe care am mai arătat-o o dată, de la OMS, apăreau locurile unde sunt riscurile. Teatrele şi cinematografele sunt la cel mai mare nivel de tramsmitere. Restaurantele la al patrulea, conform OMS”, a subliniat și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Președintele HORA, Daniel Mischie, avertiza ieri că că industria pe care o reprezintă este în stare gravă, aproape de terapie intensivă, întrucât toate rezervele și disponibilitățile operatorilor economici au ajuns la sfârșit.
„Pentru că a existat inițial și pe parcursul timpului evaluarea specialiștilor în sănătate publică. Au pus pe coduri de culori fiecare activitate, iar restaurante în spațiu închis sunt printre cele mai periculoase, cele mai riscante activități din punctul de vedere al răspândirii virusului. Nu mă pronunț ca specialist, asta știu că sunt datele tehnice pe baza cărora operăm. Ca economist și cetățean al României, îmi doresc să redeschidem toată România cât mai repede și înțeleg pe deplin. Și eu, și premierul României am fost la consultări nenumărate cu industria HORECA și cu toții înțelegem că de această industrie depind foarte mulți angajați direcți, foarte mulți angajați indirecți și firme care furnizează materie primă și așa mai departe”, a detaliat Burduja.
„E un impact major în economie, dar trebuie să avem grijă de ceea ce ne spun specialiștii și să reducem la maxim riscul. Apelul către industria HORECA ar fi să fie extrem de responsabili, iar daca sunt terasele deschise, dânșii ar trebui cu toții să se asigure că se respectă regulile, tocmai ca să intrăm pe această pantă descendentă și să putem vorbi despre redeschiderea restaurantelor în spații închise”, a precizat secretarul de stat.
„Nu știm dacă va exista un val doi sau nu, nu știm dacă vom putea redeschide anumite sectoare ale economiei. Repet, prioriatea noastră este să le deschidem cât mai repede. Ce contează cu adevărat este că există la nivelul Guvernului României, la nivelul Președinției, mecanismele necesare pentru a avea soluții, pentru a redeschide anul școlar în condiții sigure, pentru a redeschide sectoare economice, pentru a susține sectoarele economice care au fost afectate, de la HORECA, la transporturile aeriene sau rutiere și așa mai departe. Sunt convins că, mai ales după experiența din ultimele luni, acest guvern este pregătit să gestioneze orice situație ar apărea”, a conchis Sebastian Burduja.
Potrivit lui Sebastian Burduja, din perspectiva unui om și a unui guvern liberal, nu statul este cel care trebuie să creeze locuri de muncă, ci mediul privat, care e încurajar de stat prin fondurile disponible pentru investiții în mai multe domenii.