La Suceava, activitatea Unității de Urgențe a fost redeschisă și este funcțională cu ajutorul medicilor din Iași, mulți dintre ei formați și acum conduși de Diana Cimpoeșu. Șefa Smurd Iași Diana Cimpoeșu a realizat o cronologie a evenimentelor de la spitalul din Suceava. Medicul a relatat la Gândul Live cum a ajuns să meargă cu mai multe cadre medicale din Iași la Suceva pentru a contribui la remedierea situației:
„A fost o perioadă grea începând din momentul când am aflat că foștii mei rezidenți au fost infectați cu acest virus și a trebuit să înceapă tratamentul, să rămână fie acasă, fie să fie internați în spital. Asta s-a întâmplat în 21 martie. A urmat perioada în care cei de aici nu au mai putut lucra fiind cu toții contacți, izolați la domiciliu.
23 martie a fost momentul în care s-a închis urgența și a fost preluată de către compartimentul primiri urgențe de la spitalul Rădăuți, unde am trimis 2 medici.
Am redeschis în 26 după ce am fost din nou la Suceava și am stat de vorbă cu echipa mea. Am pregătit și am plecat acolo cu 5 medici și 5 asistenți în prima zi și apoi au rămas echipe de medici și asistenți de la Iași împreună cu cei de la Fălticeni să lucreze la UPU până la 1 aprilie.
La 1 aprilie colegii din Suceva au revenit la serviciu și au reluat activitatea lor de urgență, nu în echipă completă, dar în echipă suficientă pentru a asigura urgențele din Suceava, astfel încât acum din echipa de la Iași mai sunt 2 medici detașați și 2 medici cu gărzi, astfel încât să ajute echipa de la Suceava și de la Rădăuți. Din echipa de la Iași sunt medici detașați care să-i ajute pe medicii din Suceava”, a precizat la Gânul Live, șefa Smurd, Iași.
Medicul Diana Ciompoeșu a explicat cum au fost infectate primele cadre medicale din Suceava:
„Primii pacienți care au fost pozitivi au trecut pe la urgențe și au reprezentat sursa 0 de la care au fost infectați și medicii. Noi a trebuit să asigurăm partea de urgență pentru că viața merge înainte și urgențe există în continuare”.vide
Medicul a explicat că medicii detașați au avut echipamente de protecție:
„Oamenii au nevoie în continuare de tratement și internare. E greu pentru o unitate de primiri urgențe să funcționeze fără un spital în spate pentru că Spitalul Suceva se ocupă să trateze pacienții care erau internați și pacienții COvid pozitivi depistați în următoarele zile. Triajul epidemiologic se face în afara spitalului și de la început cei care au suspiciune sau sunt confirmați merg către o clădire separate, iar pentru urgențe se află un corp separate cu un triaj separat, astfel încât să nu mai existe risc. Plus acum personalul care a venit cu mine de la Iași A avut combinezoane, măști, tot ce trebuie din achiziția departamentului de situații de urgență. Este elementul care i-a făcut pe cei care au venit cu mine să aibă siguranța că pot munci fără riscuri prea mari”, a declarat medicul.