GÂNDUL LIVE. Sociologul Alfred Bulai despre teoriile conspiraționiste și percepția românilor cu privire la solidaritate, după criza pandemiei: „O mare parte din teoriile conspiraționiste sunt manipulate politic/ „În întreaga istorie nu virușii au unit oameni, ci oamenii au unit oameni”
This browser does not support the video element.
Alfred Bulai, sociolog a vorbit la GÂNDUL LIVE despre informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la livrarea unui vaccin, teorii ale conspirației și percepția românilor cu privire la deciziile politice în criza coronavirusului.
Companiile lansează strategii de marketing despre vaccinuri, „este nevoie de testare pe minim 1-2 ani pentru a vedea dacă nu cumva sunt efecte adverse”
„Discuția legată de vaccin e una de complicată. Pentu o mare parte din viruși nu s-au creat vaccinuri. E nevoie de ani de zile pentru vaccin. Dacă vă luați după diferitele companii care tot lansează, e o chestiune de marketing. Vom vedea. E nevoie de testare pe minim 1-2 ani pentru a vedea dacă nu cumva sunt efecte adverse, numai daca este vorba de un virus care nu are mutatii. Când ai un virus…acesta își schimbă datele”.
„E o împărțire a populației, în funcție de credibilitatea guvernanților la anumite categorii de populație. Observ că mai mult de jumătate nu cred că noul coronavirus este periculos. Ei nu au văzut un bolnav de Covid-19. Noi am fost supraexpuși informațiilor din media. Exista afectiuni mult mai grave care nu sunt prezentate.
În România mor 700 de oameni pe zi, fără niciun coronavirus. Potrivit datelor, 43 e media celor care mor de boli respiratorii pe zi, fără coronavirus. Oamenii au experiență cu moartea. E infinit mai puțin grav decât alte afecțiuni. În România mor 250.000 de oameni pe an”.
„O mare parte din teoriile conspiraționiste sunt manipulate politic”
„Teoria conspirației nu… Sunt americani convinși că America nu a fost pe Lună. O mare parte din teoriile conspiraționiste sunt manipulate politic. Pur și simplu Pentagonul a dat publicității imagini cu OZN-uri. Inclusiv povestea cu medicul chinez , un fel de medic din Turnu Severin în pauză descoperă un virus nou…E o telenovelă.
Ideea de vaccin, atunci când e o afecțiune mortală, e vitală. A face vaccin pentru orice afecțiune va scădea rezistența organismului uman. Cu un virus nou, nu vom mai putea să îi facem față. Trebuie văzut ce este util și ce nu este util. Dacă dvs luați antibiotice pentru orice, nu cred că e bine”.
Despre manipularea informațiilor de către stat, Alfred Bulai spune că „reprezintă percepția oamenilor”
„Reprezintă percepția oamenilor. Sigur, există un adevăr aici, parțial, vom găsi exemple. Oamenii au început să fie mai reflexivi. E vorba de informații la care avem acces. Speranța de viață în România e foarte mică. Dacă te uitai la italieni, vedeai o medie de 81 de ani. La noi e cu 6-7 ani mai mică. Sunt niște date vizavi de cum acționează. Virusul acționează pe sisteme imunitare slăbite.
Acest lucru trebuie să-l iei în calcul. Să nu uităm cauzele principale din Italia seamănă cu cele din Suceava: spitalul. Marele nostru noroc este că avem un sistem medical prost”.
„Vor fi analize făcute serios la nivel european și mondial cu privire la deciziile statelor”
„Au fost decizii guvernamentale de apreciat, dar și unele proaste, au fost și probleme de comunicare. Vor fi analize făcute serios la nivel european și mondial.
Am luat x măsuri, hai să vedem rezultatul. Pe plan extern există multe articole, studii, dar rețineți vizavi de politizare: toate datele referitoare la China, SUA, sunt manipulate politic. Pandemiile nu sunt probleme medicale, ci politice, sociale. Președintele Trump a fost depășit de situație. Majoritatea liderilor au probleme serioase la viitoarele alegeri. Nu ieși bine niciodată dintr-o chestie de genul ăsta.
Poți spune că au existat interese de manipulare din partea Chinei. Au avut 4.000 de morți, înseamnă o glumă la nivelul populației. Economia chineză merge bine”.
Potrivit IRES, România va ieși mai dezbinată după criza generată de pandemia de COVID. Sociologul Alfred Bulai spune că „în întreaga istorie nu virușii au unit oameni, ci oamenii au unit oamenii”
„În întreaga istorie nu virușii au unit oameni, ci oamenii au unit oamenii. Tot niște oameni trebuie să creeze solidaritate, că e virus sau cutremur.
Sigur că sunt și mari semne de întrebare vizavi de cum ar trebui să funcționeze eficiente comunicarea guvernamentală, să transormi gesturi mici în solidaritate. E o discuție largă. Solidaritatea nu apare peste noapte. Conducătorii trebuie să unească oamenii”.