GÂNDUL LIVE. Sorin Cîmpeanu: „Nu părinții, nu profesorii, nu ministrul Educației se pronunță asupra redeschiderii școlilor, ci epidemiologii”

Publicat: 28/01/2021, 12:44
Actualizat: 28/01/2021, 14:06

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că nu părinții, profesorii sau ministrul se pronunță asupra redeschiderii școlii, ci specialiștii epidemiologi.

„Se impun două precizări: Da, cu siguranță, statul, școala au datoria să asigure accesul la educație, în situațiile de vulnerabilități medicale certificate – boli cronice ale copiilor care nu permit asumarea unui risc epidemiologic, este vorba și despre copiii care prezintă o simptomatologie, unde se recomandă să nu intre în colectivitate. Este vorba și de cadrele didactice cu vulnerabilități.

Certificarea medicală pentru elevi și cadre didactice este destul de importantă. Legea prevede ca profesorii să aibă o certificare de la un medic de Medicina Muncii, dacă este apt sau inapt să predea.

„Nu părinții, profesorii, Ministerul Educației se pronunță în vederea începerii școlii”

Din perspectiva vaccinării: răspunsul este foarte clar. La finalul primei etape de interogare cu privire la disponibilitatea la vaccinare aveam 168.000 de angajați disponibili. A crescut semnificativ și rezultatul final îl anunțăm pe 1 februarie, înainte de discuțiile din 2 februarie. Disponibilitatea de vaccinare nu este un element de condiționare a începerii școlii. Singurul element este evoluția ratei de infectare, nu numai cantitativ, ci și calitativă, a acestor noi situații cu noua tulpină, un element îngrijorător.

Situația de la școala 28 nu poate fi trecută la „și altele”. Trebuie să se pronunțe cei cu competențe în epidemiologice. La nivelul zilei de ieri, între cele nouă categorii de personal esențial, în învățământ, există cea mai mare disponibilitate – 110.000 programați pentru vaccinare. 18.600 s-au vaccinat deja, deci sistemul de învățământ a dat dovadă că înțelege cel mai bine importanța vaccinării. Acest lucru este recunoscut și la nivelul coordonatorului campaniei de vaccinare. Încearcă să ofere o prioritate sistemică personalului din învățământ. A fost adusă în discuție data de 7 februarie din cauza limitării numărului de doze de vaccin anti-Covid.

Cu tot respectul cuvenit pentru părinți, pentru personalul de educație, elementele definitorii sunt cele sanitare: nu părinții, profesorii, Ministerul Educației se pronunță în vederea începerii școlii, ci specialiștii infecționiști.

Nu e o situație doar în România. Peste 90% e o solicitare de deschidere a școlii în format fizic, în rândul părinților. Cei care au motive să se teamă vor face obiectul atenției deosebite a școlii, cum necum, școala va asigura dreptul la școala online. Dacă au risc de prezentare fizică la școală.

Despre bibliografia la examenul de capacitate

Cu siguranță este important. Atâta vreme cât elevii, părinții și profesorii solicită derularea examenelor la datele planificate cu prezență fizică dacă nu adaptăm tematica la realitățile acestui an, ar însemna să negăm evidențele. Sunt principalul susținător al ideii de adaptare a tematicii de examen la realitățile prezentului. Aceasta va fi făcută de către specialiști, pe fiecare disciplină, pentru a păstra elementele esențială și să anunțe aceste lucruri cu celeritate, timpul aparent este lung, mai sunt câteva luni, dar de fapt nu mai este deloc așa, după ce vom vedea în ce măsură vom începe cursurile în format fizic.

Vom analiza acest lucru. Există dorința de organizare a examenelor cu prezență fizică. Sperăm ca situația epidemiologică va permite acest lucru. În orice situație, și în cel mai rău scenariu, vă pot spune că acest an școlar se va încheia și examenele naționale se vor susține.

Referitor la manualele pentru clasa a-IX-a

Este o mare nedreptate, nu au nicio vină copiii (manuale clasa a-IX-a). Din prima zi de mandat am spus că manuale de clasa a-IX-a e foarte puțin probabil să existe în acest an. Am lansat planurile cadru, lista disciplinelor, acest proces de consultare, în cazul cel mai fericit, se încheie la finalul lunii ianuarie. Acest proces nu poate să se încheie înainte de luna aprilie, de abia în luna mai am putea să organizăm licitația de manuale. Niciodată acest proces nu durează mai puțin de șapte luni. E stupid să se aștepți la alte rezultate, când legislația nu s-a schimbat. Șapte luni înseamnă manuale în luna decembrie, inacceptabil! Trebuie să ne asigurăm că școala, începută în septembrie, să înceapă fără ca această generație să aibă pierderi. O soluție ar fi adaptarea curriculumului în limita a 25% nu impune schimbarea manualelor. Adaptarea ar fi făcută în raport cu modernizarea curriculumului școlar. Este o problemă extrem de importantă.”, a spus ministrul Educației la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători,...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se...
Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Românii care vor primi a 13-a pensie în decembrie. Guvernul a anunțat cine primește sprijinul...
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
Breaking! Cine era Adelin, puștiul de 14 ani strivit în accidentul de pe DN56
Un iaht plin cu turiști s-a scufundat în Marea Roșie. Sunt 30 de persoane dispărute,...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
E legal să depășești limita de viteză pentru a evita un pericol?
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu, declarații halucinante. Cum s-a întâlnit cu o altă specie și ce spune despre...
Dan Andronic despre secretele victoriei lui Călin Georgescu. Avertismentul SRI despre TikTok
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Capitolul negru din viața lui Alec Baldwin! Ce decizie neașteptată a luat în legătură cu...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Test de cultură generală. Care insecte pot detecta explozibili?