Ștefan Mandachi, antreprenorul din Suceava care a construit 1 metru de autostradă, a tras un semnal de alarmă, la GÂNDUL LIVE, despre efectele devastatoare ale măsurilor restrictive pentru industria HORECA și cere responsabililor impunerea unor măsuri dure, dar cei care nu le încalcă să fie lăsați să își continue activitatea.
„Situția la Suceava este nu prea roz, cum este în toată țara. Nu mai suntem vedeta negativă a României, dar situația nu e roz”, a spus la GÂNDUL LIVE Ștefan Mandachi, antreprenorul care, cu investiții în mai multe domenii, resimte impactul măsurilor restrictive impuse industriei HORECA, pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.
Ca urmare hotărârii de marţi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în ce priveşte programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este sub sau egală cu 1,5 la mie, acestea vor funcţiona cu capacitatea de 50%. „Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la trei la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30% iar programul va fi redus până la ora 23,00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată”, a precizat Arafat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
„În primul rând, pentru antreprenori s-ar putea face mult mai mult”, a spus Mandachi, amintind că, marți, la Suceava, a avut loc un protest inițiat de un antreprenor.
„HORECA este pusă la pământ, mi se pare că este o măsură total discriminatorie, în nicium mall din România nu a fost nici măcar un singur focar, conform INSP, nu am văzut nici măcar un singur om în toate mallurile în care am fost să nu poarte mască. Se intră în mall totalmente verificat, se scanează fiecare om, se verifice să poarte mască și, cu toate astea, deși conform INSP în HORECA a fost un singur focar, în comparație cu zeci de focare în alte zone, noi am fost primii închiși”, este de părere Mandachi.
„Eu sunt primul promotor al purtării măștii. La mine, în hotelurile mele, scrie negru pe alb, fără mască nu intri. Sunt totalmente de acord să ne protejăm, absolut, dar nu sunt de acord să fim discriminați. E singurul lucru pe care l-am cerut. Eu nu am bani investiți doar în industria HORECA, am în patru industrii, dar vorbesc pentru confrații mei din HORECA, dintre care mulți au închis prăvăliile și nu le vor mai deschide niciodată. Da, sunt de acord că trebuie să fie poliția în teren, poliția în civil, să se poarte mască, pentru că din cauza unor inconștienți dintre noi am ajuns în situația în care am ajuns acum”, a spus Mandachi.
„Eu port mască, am o mie de angajați care sunt obligați să poarte mască. De ce să suferim noi din cauza altora care nu poartă mască? Ar trebui să se facă și delimitarea asta: cei care respectă legea să nu sufere. Nu sunt în măsură să dau eu soluții, dar nici nu putem să răspundem noi pentru vina altora. Evident, măsurile trebuie să fie dure, să răspundă cei care greșesc, dar pe cei care nu greșesc să îi lăsăm să supraviețuiască măcar. Pentru că încet, încet, îngropăm întreaga industrie, sunt proteste în toată România”
„Ce facem cu sutele de mii de angajați care rămân pe drumuri? Eu, ieri, am băgat 5.000 de angajați ăn șomaj tehnic, doar dintr-o locație. Oamenii m-au întrebat când ies din șomaj tehnic, nu știu ce să le spun, pentru că stau închise prăvăliile”, a spus Mandachi, subliniind că i se pare o absurditate ca HORECA să fie trasă responsabilă pentru creșterea numărului de cazuri, creștere care a venit, spune el, după deschiderea școlilor și după alegerile locale.
„Mai degrabă aș trece școlile în online decât să sacrificăm niște oameni care nu au bani din ce să trăiască și care, într-o lună, două, trei, nu vor mai avea ce pune pe masă”, a conchis antreprenorul.
Ștefan Mandachii a prezentat, la GÂNDUL LIVE, și documentarul realizat, care rulează în cinematografe, și ale cărui încasări vor fi donate victimelor din accidente rutiere.
Documentarul manifest al omului de afaceri Ștefan-Valentin Mandachi (#șîeu), „30 de ani și 15 minute”, a fost proiectat la Sibiu, la Astra Film Festival Open Air (4-13 septembrie), în prezența autorului. Documentarul expune problema lipsei infrastructurii de transport și, implicit, a iresponsabilității autorităților din ultimii 30 de ani. Atitudini care au plasat România pe ultimul loc în Europa în materie de kilometri de autostradă și pe locul întâi la numărul de morți în accidente rutiere.
Trailer: „30 de ani si 15 minute” / AFF 2020