GÂNDUL LIVE. Traian Bădulescu, consultant în turism: „Ar trebui o supraveghere mai mare, nu ar trebui sancționată o regiune întreagă”. Care sunt recomandările de vacanță în țară
This browser does not support the video element.
Consultantul în turism Traian Bădulescu a lăudat, la Gândul Live, campania de promovare a Greciei, ca țară sigură pentru turiști și consideră că și în România este nevoie de o mai mae supraveghere a respectării măsurilor de prevenție pentru împiedicarea răspândirii noului coronavirus. Printre destinațiile din țară pe care le recomandă expertul sunt cele din zona turismului rural, domeniu în care România este renumită la nivel european.
Traian Bădulescu, consultant în turism, invitat la Gândul Live, a recomandat românilor care și-au făcut rezervări, să plece în concediu, dacă acestea sunt în destinații valabile și relativ sigure, cum sunt România, Bulgaria și Grecia.
„Mie îmi place foarte mult și cum s-a promovat Grecia, Grecia și știe să se promoveze pe plan turistic. Grecii s-au promovat ca o destinație sigură și așteaptă din nou turiștii și nu contează că vor avea clar mai puțini turiști în acest an, dar turistul internațional care vine în Grecia va rămâne în minte cu ideea de destinație Grecia”, a explicat Traian Bădulescu, la Gândul Live.
Turismul reprezintă 22% din PIB-ul Greciei, în timp ce în România, potrivit INS, este 1,5%. „Eu cred că e mai mult, nu se declară chiar tot. Consiliul Mondial al Turismului și călătoriilor spune de ani de zile că aportul turismului la PIB e 4,5%, deci de trei ori mai mult, și dacă ne gândim și la aportul indirect, pentru că influnțează foarte mult și alte industrii, industria alimentației, a shopping-ului, mallurile și așa mai departe, putem ajunge la un 10%. Deci cred că e important și în cazul României turismul, mai ales dacă de referim la incoming, la sosirea turiștilor străini”, consideră Bădulescu.
Dincolo de campaniile de promovare, Grecia și Bulgaria, care au deschis și restaurante, au implementat măsuri de prevenție, respectiv distanțare fizică și portul măștilor sau mănușilor, a explicat Traian Bădulescu, la fel și Turcia, care deocamdată nu e deschisă, a început să promoveze resorturile ultra all inclusiv, cu reguli de protecție sporite.
Turiștii ar trebui să fie conștienți și să-și protejeze locația
„Pe umerii personalulul e cea mai mare responsabilitate, ei sunt tot timpul cu măști sau viziere, iar turiștii sunt obligați să respecte regulile, sunt supraveghetori, personal. Asta poate e la noi problema. Ar trebui o supraveghere mai mare. Nu cred că ar trebui sancționată o regiune întreagă. Dar, într-adevăr, ar trebui și turiștii să conștientizeze că, dacă vor să avem turism, să se simtă bine, vor trebui să-și protejeze locația, hotelul, stațiunea, ar trebui să respecte anumite reguli”, a subliniat Traian Bădulescu.
„Să sperăm că nu se va ajunge (la o nouă stare de urgență – n.r.), că dacă va fi o cotă alarmantă, eventual ar fi soluții de neutralizare a regiunilor, a locațiilor unde s-a întâmplat acest lucru, așa cum se procedează în Germania. Dar, despre ce vorbim? În Germania ei respectă strict regulile și noi, dacă am respecta regulile. nu cred că ar mai fi probleme majore și nici nu s-ar mai întoarce COVID-ul, cel puțin nu în forță”, a completat Traian Bădulescu.
Potrivit lui Traian Bădulescu, România are oricum un deficit pe partea de incoming, de atragere a turiștilor stăini, care să vină în România și să lase bani.
„Noi nu atragem, nu suntem competitivi pe partea de turiști de masă, și anume litoral, stațiuni montane cu schi, în special iarna. Ne-au întrecut și bulgarii, care au și un litoral mai lung, ne-au întrecut și austriecii, nu mai vorbim, pe partea de turism montan, grecii au mii de kilometri de plajă, noi doar vreo 70-80, de la Mamaia Nord la Vama Veche, dar, în schimb, România stă foarte bine pe partea de turism cultural, turism de aventură, turism de nișă, ecoturism, turism rural. Pe partea de turism rural suntem în ultimii 20 de ani întotdeauna în top 10 destinații europene, uneori în top 5 în anumite privințe. Și oricum, turiștii străini vor evita să vină în grupuri mari de acum înainte pe renumitele circuite cu autocarele, cu câte 50, 100, 200, clar vor veni pe grupuri mai mici. Așa că eu recomand zonele de nișă, de turism rural, în Transilvania, în nordul Moldovei avem zone frumoase, în zonele de munte, Delta Dunării, o zonă neafectată”, a conchis Traian Bădulescu.