GÂNDUL LIVE. Urania Cremene, specialist în parenting: „Pandemia i-a afectat pe copii. Nu suntem făcuți să trăim așa” | VIDEO
This browser does not support the video element.
Urania Cremene, specialist în parenting, a fost invitatul Emmei Zeicescu în ediția de vineri, 25 iunie, a emisiunii GÂNDUL LIVE.
Aceasta a vorbit, printre altele, despre impactul pandemiei asupra relației dintre părinți și copii, dar și asupra copiilor în special.
Ea spune că izolarea i-a afectat puternic pe cei mici, în pofida accesului acestora la noile tehnologii.
„Noi suntem ființe sociale, noi nu suntem făcuți să trăim în felul ăsta. Nu e ceva natural ființei umane. Nu este natural pentru noi să ne conectăm în felul ăsta (prin intermediul tehnologiei, n. red.) și nu cred că va fi natural nici peste două generații, chiar dacă pare că ei s-au născut cu telefoanele în mână. Asta nu înseamnă că emoțional vor fi bine conectându-se online. Homo sapiens nu a evoluat atât de mult de la stepele de acum sute de mii de ani, tot animalele astea suntem și avem nevoie de contact fizic, avem nevoie să ne luăm în brațe și avem nevoie de experiențe, de alergare, de cățărat în copaci și de căzut cac să ne putem ridica. Avem nevoie de natură, de prieteni și de mai mulți oameni cărora să le oferim și de la care să primim. În momentul în care închizi în aceeași celulă, oricât ar fi ea de confortabilă, o numim «acasă», dar e o celulă. În momentul în care ne închidem acolo se întâmplă și război și minuni”, spune Urania Cremene la GÂNDUL LIVE.
Ea adaugă că toată această perioadă a fost un test, atât pentru copii, cât și pentru părinți.
Urania Cremene: Până la 2 ani, copiii nu au nevoie de tablete
Specialistul spune că cei mici nu au nevoie de tehnologie de tip tablete sau telefoane inteligente până la vârsta de 2 ani. „Copiii se joacă cu orice”, spune ea.
„Jocul ăsta liber, explorarea, pentru că ei sunt într-o învățare continuă, e foarte important până la această vârstă. După care tiptil. Nu aș depăși la patru ani două ore pe zi”, adaugă Urania Cremene.
Ea atrage atenția că unii părinți sunt prea permisivi din punctul de vedere al accesului copiilor la tehnologie. Ea spune că înainte de martie 2020, copiii de 4-5 ani din România își petreceau 4 ore din zi folosind tablete sau telefoane inteligente, iar odată cu pandemia, s-a ajuns la 6 sau chiar 8 ore pe zi.