Medicul de familie Valeria Herdea a explicat vineri la GÂNDUL LIVE ce ar trebui să facem pentru a trece cu bine peste vremea rece care va afecta România în perioada următoare.
Recomandările acesteia vin în contextul în care meteorologii au anunțat că temperaturile vor scădea puternic în următoarele zile în România.
Astfel, medicul recomandă ca persoanele care suferă de afecțiuni cronice să evite deplasările, iar în momentul în care trebuie să plecăm de acasă, să ne îmbrăcăm corespunzător.
„După ce că am avut un an pandemic și pe care îl avem în continuare, după ce că ne zbatem și ne agităm cu toții să avem o campanie de vaccinare cât mai rapidă și eficientă, ne confruntăm cu celebrele avize, azi au fost 60 de oameni la cabinet, dintre care jumătate copii de școală, care au fost trimiși să își ia aviz. Adică dintr-o colectivitate de copii sănătoși au venit la cabinet să își ia avize pentru ca să se îmbolnăvească cu siguranță peste o săptămână.
Vremea este cea care ne pune capac. Și, cum se întâmplă la noi, parcă nu suntem pregătiți. Dacă ieri am umblat în tricou, astăzi umblăm cu fâșuri și cu căciuli în cap. Deci rugămintea respectuoasă ar fi să fim foarte atenți la grupele de vârstă extreme, copii mici, vârstnici, pacienți cronici, care au nevoie în primul rând să își urmeze tratamentul corect, să nu întrerupă tratamentul cronic, să nu plece de acasă dacă vremea se va înrăutăți și va scădea temperatura foarte mult. Eu vorbesc de temperaturi sub -10 grade, nu vorbesc în rest. În rest pot fi scoși și copiii la o plimbare, e zăpadă, e un vis afară, deci ar fi bine să privim și optimist. Ne îmbrăcăm corespunzător, cu mai multe straturi, bumbac, in, materiale naturale, ne schimbăm îmbrăcămintea de mai multe ori dacă transpirăm, ne încălțăm civilizat, cu șosete de bumbac, în așa fel încât picioarele să fie cât mai lejere și ferite de umezeală, nu plecăm de acasă decât dacă nu avem încotro și suntem foarte atenți la copii, să le protejăm extremitățile. Nu în ultimul rând, vă rog să le dați măști la școală, în așa fel încât să și le schimbe la o oră și jumătate – două. Copiii nu se îmbolnăvesc la școală dacă se respectă câteva reguli de decență: să fie curat, civilizat, aerisit în clase, să-și pună măscuțele cu grijă, sub supraveghere și să aibă o sticluță din care să bea apa lor”, spune Valeria Herdea la GÂNDUL LIVE.
Dr. Valeria Herdea recomandă ca populația să învețe să se adapteze din mers atunci când apar astfel de situații.
„Pentru noi esențial este să vorbim absolut cu toată lumea și să ne adaptăm din mers. Întotdeauna, de ani de zile ne confruntăm cu aceleași situații: vine frigul, vine ploaia, ce facem? Nu e România sub nămeți, România înfruntă un val de frig care va trece. Dar avem nevoie să ne adaptăm noi ca oameni. Ne adaptăm îmbrăcămintea, încălțămintea, comportamentul. Se întâmplă următorul scenariu: oamenii pleacă cum au plecat ieri, îmbrăcați într-un tricou și haine mai subțiri și astăzi, brusc, se trezesc că este vânt și ploaie, frig, zăpadă. Haideți să ne adaptăm la această situație.
Să nu uităm să avem grijă de cei care sunt în nevoie, de cei care au nevoi speciale, să îi ajutăm pe vârstnici, poate le preluăm din cumpărături, poate le luăm medicamentele. Dacă facem asta și arătăm un pic o schimbare de comportament în comunitatea în care trăim, în mod cert vom traversa mai ușor aceste perioade”, spune ea.
Medicul mai spune că persoanele cu boli cronice nu trebuie să evite să meargă la medic atunci când trebuie, chiar dacă vremea este foarte rece.
Ea recomandă ca în cazul în care un copil sau un adult nu se simte bine, acesta să nu meargă în comunitate.
„Mare atenție la medicație, sunt foarte mulți pacienți cronici care nu vin să-și ridice rețeta și să fie văzuți de medicul de familie. Prezentarea la consult este unul dintre sfaturi. Al doilea: dacă aveți copii cu semne de boală: le curge nasul, tușesc, fac febră, nu îi duceți în colectivitate. Sunați medicul de familie, vă va da un sfat. Dacă situația o cere și copilul nu e într-o stare bună, veți merge la cabinet și veți fi consultați. Sau orientați înspre un serviciu de spital acolo unde situația o impune. A lăsa un copil sau un adult cu o stare generală modificată în colectivitate este un risc major.
Mare atenție: pacienții cronici: cardiaci, diabetici, bolnavi cu boli pulmonare cronice, astm bronșic, nu în ultimul rând pacienții care au mai multe dintre aceste boli, sunt foarte expuși la viroze și nu vorbim doar de riscul de îmbolnăvire cu COVID-19. Vorbim de gripă, care va fi în floare. Cei care mai puteți și nu v-ați vaccinat, mai aveți această lună în care să mergeți la medicul de familie, să vă vaccinați împotriva gripei. Nu uitați de gravide, vă rog să le protejați”, a mai spus Valeria Herdea la GÂNDUL LIVE.