GÂNDUL LIVE. Vasile Bănescu: Sărbătoarea de Florii este importantă / Ramura de salcie simbolizează nașterea, prospețimea / Sfânta Împărtășanie ne oferă viață veșnică

Publicat: 21/04/2021, 20:35
Actualizat: 21/04/2021, 20:39

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a fost invitatul Emmei Zeicescu în cadrul ediției de miercuri a emisiunii GÂNDUL LIVE.

„Sarbatoarea Floriilor – un eveniment foarte important”

„Trăim într-un timp banal, cenușiu, orizontal. Ne zidim în el cu griji, cu foarte multe probleme care s-au înmulțit în mod dramatic. Sărbătorile sunt nu doar bine venite, ci sunt profund binefăcătoare pentru fiecare dintre noi și trebuie să ne aducem aminte de semnificațiile lor și de faptul că putem evada pe vertical, ne putem orienta privirea și spre sus.

Prima dintre aceste zile de sărbătoare este cea a Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Se sărbătorește un eveniment foarte important. Majoritatea știm că această sărbătoare presupunea un timp de pelerinaj, procesiunea de Florii, care se făcea în sâmbăta premergătoare acestei mari sărbători.

Ramura de salcie simbolizează nașterea, prospețimea, viața. Ne vom întâlni anul acesta la biserică, iar dacă vremea va fi favorabilă multă lume va sta în fața bisericii. Nu toată lumea va avea loc în biserică”, a spus Vasile Bănescu.

„Vor putea intra în biserică exact atâția oameni cât permite suprafața”

„În anii percedenți lumea intra în biserică cu un preț care nu ar trebui plătit: cel al înghesuielii. Vor putea intra în biserică exact atâția oameni cât permite suprafața. Preoții au datoria să estimeze, să țină cont de suprafața pe care o au în biserică, dar și că este necesară o distanță între persoane. Acest lucru rămâne valabil și de Înviere. A fost o discuție legată de slujbă. Îndrumările noastre indică exact structura programului care are accentele puse pe ordine, pe păstrarea unor locuri marcate vizibil în curtea bisericilor”, a mai spus el.

Vasile Bănescu, despre înghesuiala de la slujbe: Acel om nu este un creștin adevărat

„Această înghesuială va fi drastic limitată și apropate inexistentă. În primul rând, cred că lumea a apucat să internalizeze niște reguli elementare în spațiul public. Cineva care își propune să vină la biserică, cred că aici vorbim de o majoritate compusă din oameni care sunt în general cuminți, oameni care vin cu gândul de a aprinde o lumânare în liniște și de a se ruga. Un creștin care se înghesuie, țipă sau iese în evidență într-un mod negativ nu este un creștin adevărat”

Vor exista voluntari care se vor implica, ei voi împărți ramurile de salcie la Florii, iar în noaptea de Înviere vor participa la această organizare necesară, ajutându-i pe oameni să găsească loc potrivit, iar acele bucățele de pâine stropite cu vin și cu aghiazmă vor fi împărțite de voluntari.”

„De sărbătorile anului acesta ne vom putea bucura altfel”

„De sărbătorile anului acesta ne vom putea bucura altfel și cred că este un câștig. Există și niște fructe dulci, care ar putea fi culese poate la sfârșitul acestei perioade prin care trecem: ma gândesc la solidaritate.

Împărtășit

Nu se împărtășește o majoritate copleșitoare, dar cei care fac asta sunt oameni care se duc să se spovedească. Cei care doresc să se împărtășească vorbesc cu preotul și pot face asta în cursul zilei de sâmbătă sau în noaptea de Paşti.”

„Nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire după împărtășanie”

Atât la noi, cât și în alte țări au existat rețineri pe care le putem înțelege. Sunt oameni care nu confundă Sfânta Împărtășanie cu vaccinul, iar asta e foarte bine. Sf. Împărtășanie ne oferă viață veșnică, nu ne crește numărul de anticorpi. Nu confundăm lucrurile. Cei care au avut anumite rețineri au putut vorbi cu preotul lor și au găsit îngăduință în sensul acesta de a nu se împărtăși cu aceeași linguriță. Dar, tradiția în toate bisericile ortodoxe este împărtășirea din potirul comun, cu aceeași linguriță. Nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire provocate de această împărtășanie publică. Dar înțelegere există. Nu trebuie să idolatrizăm nimic. Creștinismul real are ca sâmbure exact acest lucru”, a mai spus Vasile Bănescu.

Oamenii sceptici sunt cei care nu se împărtășesc și își imaginează că acest proces este o sursă de infectare. Nu are nicio legătură cu o realitate pe care respectivii nici măcar nu o frecventează.

Vasile Bănescu: Dumnezeu este un cerșetor al iubirii noastre

„Nu ne e deloc ușor. Marea eroare pe care o comit mult este aceea că și-l imaginează pe Dumnezeu ca pe un judecător. El este, cum se exprimau mari gânditori creștini, un cerșetor al iubirii noastre. Împortant este să îl identificăm pe Dumnezeu ca pe o prezență, altfel nu vom reuși să înțelegem esențalul creștinismului. Avem datoria să aflăm mai mult, să ne informăm. Este o onoare să ai o credință pe care să o oferi unui Dumnezeu al iubirii.”

Regulile sanitare din noaptea de Înviere

Florin Cîțu: „Din punctul nostru de vedere ne interesează doar respectarea regulilor: mască, distanță, dezinfectant. Modul în care se desfășoară slujbele nu intervenim. E foarte important să păstrăm aceste reguli. Am primit și de la Partiarhia României niște recomandări și le luăm în calcul. O să avem o noapte de Înviere fără probleme și le-am cerut în continuare susținerea reprezentanților cultelor în procesul de vaccinare.”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu...
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
De ce nu ar trebui să iei cu tine telefonul la toaletă. Avertismentul medicilor: „Sângele...
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp...
Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia
Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de...
Silviu Prigoană ar mai fi suferit un infarct marți dimineață? Dezvăluiri halucinante: „Vă e rău?”
7 alimente pe care NU trebuie să le mănânci în Postul Crăciunului. Sunt vegetale, dar...
Cazul lui Andrei, băiatul de 16 ani mort cu zile în spitalul din Târgu Jiu,...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
De ce era Silviu Prigoană nemulțumit de pensia sa: „Nu au mișcat nimic” Ce a...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Tradiții de lăsata secului. Ce trebuie să facă fetele nemăritate
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Latin Grammy 2024: Lista completă a nominalizaților și favoriții pentru trofeul de aur
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Câmpul magnetic străvechi al Sistemului Solar, descoperit cu ajutorul asteroidului Ryugu