HORECA, proteste în București și Timișoara. Reprezentant al industriei, la GÂNDUL LIVE: „Nu ieșim pentru redeschidere”
Gabriel Stan, iniațiatorul mișcării „HORECA, trezește-te”, a detaliat, la GÂNDUL LIVE, motivele pentru care lucrătorii din această industrie au decis să protesteze, vineri, de la ora 17:00, în București și Timișoara.
„Ne vom strânge in Piața Victoriei și vom milita pentru câteva măsuri esențiale pentru industria noastră . Vom demonstra tuturor, că această industrie este foarte disciplinată și că respectăm cu strictețe măsurile de prevenție covid19. Vom purta cu toții mască de protecție , pentru a nu lăsa loc autorităților să ne dezbine. Ne vom distanța la 1.5 m fiecare, prin bucăți de sfoară si vom protesta pașnic.Nu protestăm doar cu ownerii din Horeca, ci vă așteptăm pe toți cei afectați de această criza:bucătari, ajutori de bucatari, femei vase, ospătari , picoli, barmani, PR, personal recepție hoteluri, personal administrativ, organizatori evenimente, dj, artiști , personal de clubbing, personal de paza,furnizori,organizatori adiacenți organizărilor de evenimente, soferi firme de distribuție , influenceri, casino staff, clienți care frecventează restaurante si cluburi; lista poate continua cu toți cei care va simțiți nedreptățiți de inchiderea acestei industrii.Trebuie sa fim uniți si sa înțelegem ca dacă ne spunem off ul online, nu are nicio valoare”, este mesajul afișat pe pagina evenimentului de protest anunțat pentru ora 17:00.
„Suntem conștienți că aproape toată Europa va intra într-un semi-„lockdown”
Gabriel Stan, inițiatorul mișcării, a detaliat o parte din revendicări, la GÂNDUL LIVE. „Astăzi ieșim în stradă pentru a milita pentru niște măsuri economice care să susțină industria să supraviețuiască. Practic nu ieșim pentru redeschidere, suntem conștienți că aproape toată Europa va intra într-un semi-„lockdown” (stare de urgență – n.r.), cel puțin în industria noastră, doar că ne cerem niște drepturi economice cum s-au desfășurat și în alte state europene, prin care au revitalizat această industrie care este pe cale pe moară”, a explicat Gabriel Stan.
Potrivit lui Gabriel Stan, protestatarii au o listă care cuprinde 15 măsuri pe care și le doresc implementate, dintre care șapte nu implică nici măcar un ban de la bugetul statului.
„HORECA acum supraviețuiește doar în baza firmelor de delivery și ar trebui cel puțin o subvenționare de la stat a comisionului firmelor de livrări pentru că firmele de livrări, în momentul actual, sunt undeva asociați în businessurile horecarilor, la un comision de 30% plus TVA, practic muncești o lună de zile, pe banii tăi, ca să aștepti… Marea majoriatea a restaurantelor nu are această logistică, nimeni nu a fost pregătit pentru acestă situație”, a spus Gabriel Stan.
IMM Invest este un program la care cei din HORECA nu pot aplica, spune Gabriel Stan. Cei cu afaceri mici în domeniu nu sunt reprezentați nicăieri în negocierile cu reprezentanții Executivului, care discută numai cu „cei mari” din HORA, reproșează liderul mișcării „HORECA, trezește-te!”.
Cele 15 măsuri cerute de HORECA
Reprezentanții mișcării au postat, în ultimele zile, pe contul dedicat creat, măsurile pentru care militează, în încercarea de a fi lăsați să muncească:
„1) Șomajul tehnic să continue, dar găsiți o variantă și pt zilieri, emiteți vouchere de ajutor in funcție de liste întocmite de proprietarii restaurarantelor
2) Subvenționați 15% din comisionul companiilor de delivery:glovo, food panda, taz, bolt,bee, care momentan au devenit „asociați” cu proprietarii in business-urile lor
3) Garantați plăți către furnizori prin hârtii guvernamentale-nu toți ne calificăm pentru credite la bănci sau IMM Invest
4) Toți proprietarii de clădiri sau spații comerciale închiriate către horeca, oferiți-le vouchere pt plata chiriilor, deduse din taxele lor aferente la stat, pentru a acoperi chiriile până la 1 ianuarie 2021
5) Impuneți aceiasi lege ca in hypermarket-uri, să se utilizeze 51% produse românești in bucătăriile unităților horeca, pentru a stimula economia națională
6) Rupeți contractele cu firmele voastre de catering „de casă ” si stabiliți un meniu cu un preț unic, pentru toate unitățile statului, si prin cascadă, fiecare restaurant operațional să livreze zilnic meniuri pentru bugetari, școli , grădinițe, în mod egal- atenție , plătiți-le la timp:)
7) Vouchere pentru populație subvenționate de stat, stimulați populația să comande acasă pe perioada pandemiei, iar când redeschideți, stimulați oamenii să iasă la restaurant
8) Vouchere hoteliere pentru populație , un program „o noapte la hotel”, pentru oameni sa experimenteze o noapte in locațiile hoteliere, in condiții de siguranță
9) Permiteți organizarea de evenimente de până la 100 de persoane, trimiteți DSP-ul cu o zi inainte de eveniment să le fie prezentate teste de covid negative si lăsați-ne să petrecem in familie si cu prietenii noștri , că organizarea meciurilor de fotbal o permiteți cu 22 de jucători de câmp, 4 arbitrii plus băncile de rezerve, staff si conducere, tot aproape de 100 de persoane intră in contact; daca avem teste negative să le putem organiza.
10) Subventionati de la stat măști si dezinfectant pt restaurante, nu permiteți să ne crească cheltuielile
11) Amânați plata leasing-urilor tuturor unităților horeca si celor adiacente până in martie 2021
12) Subventionati prin ajutoare de stat plata utilităților tuturor unităților horeca
13) Emiteți tickete de restaurant, valabile si transmisibile doar pentru restaurante, pentru a stimula consumul industriei horeca
14) Permiteți organizarea de evenimente private pe modelul celei de mai sus, cu control dsp prealabil si teste covid negative, pentru cei ce participa
15) Deschideți cluburi de noapte doar pentru locurile de stat la masa, pe bază de rezervare.”