Ionel Arsene, președinte CJ Neamț, la GÂNDUL LIVE: Nu există nicio extindere a secției ATI! Ambele secții sunt cu avizele la zi și nu s-a făcut nicio modificare și nicio suplimentare fără avize – VIDEO

Publicat: 15/11/2020, 12:36
Actualizat: 15/11/2020, 16:18

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, a vorbit în cadrul ediției speciale a emisiunii GÂNDUL LIVE, de duminică, 15 noiembrie, despre tragedia care a avut loc la SJU Piatra Neamț, unde un incendiu a izbucnit pe secția ATI, în urma căruia 10 pacienți și-au pierdut viața, iar alte persoane au fost rănite, printre care și medicul de gardă care și-a riscat viața pentru a salva persoanele imobilizate la pat. 

Ionel Arsene este de părere că tragedia de la Spitalul Județean de Urgență Neamț nu ar fi avut loc dacă guvernul României ar fi avizat spitalul modular înființat cu ajutorul CJ Iași și ar fi dispus personalul medical necesar pentru funcționarea lui.

Ionel Arsene: Pacienții au fost mutați pentru a fi supravegheați toți la un loc. Nu există nicio extindere a secției ATI

„Ce s-a întâmplat la Neamț este o tragedie fără margini. Guvernul României nu poate să spună că nu știa de la Neamț pentru că încă de acum 3 săptămâni atunci când mulți pacienți erau ținuți afară pentru a fi testați pentru că capacitatea SJU Piatra Neamț era depășită total. Eu încă de atunci am strigat și către Guvern și către Ministrul Sănătății să deschidă spitalul modular pe care l-am cumpărat de la Iași pentru că avem acolo 250 de paturi, cu 103 paturi de ATI. Un spital care stă gol doar pentru ministrul Tătaru nu vrea să suplimenteze cu fonduri bugetul spitalului de acolo pentru a angaja medicii și asistenții care trebuie să deservească acest spital iar eu strigam am spus de atunci că suntem în genunchi și că capacitatea spitalului de la Piatra Neamț este depășită total”, a subliniat acesta.

Totodată, Ionel Arsene a punctat câteva aspecte referitoare la autorizațiile ISU și presupusa extindere a secției ATI care se află pe două etaje la SJU Neamț.

„Noi lucrăm pe o infrastructură spitalicească de anii ’60 iar noile norme ale ISU presupun modificări imposibile”

„Nu există nicio extindere a secției ATI. Secția ATI este organizată pe două etaje: etajul 2 și etajul trei. Cu o zi înainte de a se întâmpla această tragedie, câțiva pacienți de pe etajul 3 au fost duși într-un salon de pe etajul 2 pentru a fi toți 16 pacienți, pentru că atâția erau pe ATI, să fie în aceste două saloane de câte 8 pentru a fi monitorizați și supravegheați toți, la un loc. Ambele secții sunt cu avizele la zi și nu s-a făcut nicio modificare și nicio suplimentare fără avize. Cei care vorbesc astfel de trăznăi, vor doar să politizeze. (…) Noi lucrăm pe o infrastructură spitalicească de anii ’60 iar noile norme ale ISU presupun modificări imposibile, dacă mă întrebați pe mine. Există sistemul normal (n.r. pe secția ATI), cu extinctoare și un proiect la care… Nu există un sistem (n.r. special) în 90% din spitalele din România pentru că infrastructura pe care noi trebuie să o contruim pentru a pune la punct acest sistem presupune modificări complete a infrastructurii spitalicești pe care o avem astăzi. Noi lucrăm la proiectul ăsta de un an de zile pentru avizarea ISU și pentru a face modificările, dar ceea ce are nevoie un spital pentru a funcționa, și avem această autorizație de la ISU, o avem”, a declarat acesta.

Președinte CJ Neamț: Toate echipamentele de la ATI sunt de ultimă generație

„Investițiile pe care CJ Neamț le-a făcut în ultimii doi ani în Spitalul Județean de Urgență sunt cele mai mari investiții din ultimii 30 de ani. Am verificat și am făcut investiții pentru ca toate secțiile ATI să aibă parte de cea mai bună dotare. Dacă vă uitați, toate echipamentele sunt de ultimă generație, am făcut tot ce se putea face pe infrastructura spitalicească actuală. Însă, dacă Guvernul României ar fi deschis spitalul modular de la Lețcani această tragedie ar fi fost evitată deoarece acești oameni ar fi fost pe secția de ATI a acestui spital, care este un spital NATO.

Eu nu vreau să acuz pe nimeni astăzi. Eu vreau să încercăm să învățăm din asta și să găsim soluții și să vedem cum putem să gestionăm. Sistemul medical din România este în colaps.

Am schimbat un manager care, pardon, era de pompe funebre, care era pus de guvernul liberal. Nu o să fie bine sistemul medical din România pentru că prioritatea oamenilor politici ar trebui să fie cum să gestionăm această pandemie și cum gestionăm acest sistem medical, nu alegerile.

Coordonarea spitalului o face Ministerul prin DSP. Tot ce se întâmplă face DSP-ul. Noi, CJ, doar finanțăm acest spital. Din punctul meu de vedere, poate să treacă din nou în subordinea Ministerului Sănătății. Dar ce s-ar fi întâmplat cu spitalul din Piatra Neamț dacă era la Ministerul Săntătății, pentru că în afară de Consiliul Județean Neamț, Guvernul României nu a alocat niciun ban la acest spital în toată situația asta de pandemie.

Eu am găsit soluții pentru a gestiona pandemia aici, la Neamț, am cumpărat un spital… de trei luni de zile Guvernul României refuză să avizeze acest spital și să aloce fonduri pentru plata personalului de acolo. Soluțiile pe care CJ Neamț, împreună cu CJ Iași, le-a găsit au fost. Noi n-am stat cu mâinile în sân. Suntem singurele din țară care am făcut asta. Iar dacă acest spital suport COVID ar fi fost astăzi funcțional, tragedia de la Neamț nu s-ar fi întâmplat”, a declarat președintele Consiliului Județean Neamț la GÂNDUL LIVE.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar