Preotul Vasile Ioana a explicat în cadrul ediției de luni, 15 martie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, că omul se poate defini pe sine doar în raport cu ceea ce este el pentru ceilalți, prin faptele lui. De asemenea, acesta a prezentant cele trei componente pe care un adevărat creștin ar trebui să le înțeleagă în Postul Paștelui.
Preotul Vasile Ioana a relatat una dintre învățăturile pe care partiarhul Teecotist i le-a dat pe vremea când era diacon sub îndrumarea acestuia.
„Am devenit diacon la Patriarhul Teoctist. Și ce-mi spune el? «Vasile, nu-ți pune încrederea în oameni pentru că toți oamenii vor greși într-o zi și te vor dezamăgi. Cine nu te dezamăgește niciodată și nu te părăsește niciodată este bunul Dumnezeu.» (…) Ai încredere în Dumnezeu din tine. Și când ai încredere în tine, ai puterea să zici când celălalt te-a trădat: Săracu, are o problemă. Și ai puterea de trece peste răul săvârșit de aproapele tău. (…) Dumnezeu este un părinte bun care ne-a creat din iubire și a sădit în noi parte din Ființa Sa. Avem toți chipul și asemănărea lui Dumnezeu. (…) Dar ca să trecem de la chip la asemănare avem o luptă”, a relatat preotul.
„De unde vine vanitatea? Eu sunt, eu fac… În momentul în care vei înțelege că ce ești tu are valoare doar în raport cu modul în care îl ajuți pe aproapele tău, ci nu cu cât primești de la aproapele. Eu am un rost pe pământul ăsta în măsura în care mă fac util celorlalți. (…) Smerenia înseamnă realism. Să-ți cunoști poziția și să nu vrei mult mai mult decât poți în mod real. Dacă trăiești tot timpul cu gândul la ce ai fi putut să ai, viața va fi un dezastru. Dușmanul binelui e mai binele”, a mai subliniat părintele Vasile Ioana la GÂNDUL LIVE.
„Postul e un mijloc, nu este o taină în sine, prin care încercăm să înfrânăm corpul. Noi ne alintăm prea mult corpul. Noi avem un trup și-un suflet. Sufletul nostru stă acolo ascuns, casa emoțiilor, iar trupul domină prin dorințe. (…) Iubirea asumată înseamnă să-ți alegi o singură persoană pe care să o faci fericită, să te oprești puțin, să îți alegi calea și să te limitezi. De fapt, postul este un mijloc prin care băgăm trupul puțin în asceză… intermittent fasting… Biserica de 2000 de ani spune – Postul negru. Ce înseamnă intermittent fasting? Lași corpul, de seara, de la 8, până a doua zi la 16, 16 ore, să își regleze el. Deci intermittent fasting este numit de noi postul negru. Biserica Ortodoxă recomandă postul negru, pentru cine e sănătos. Din postul alimentar vine sufletul la putere, nu te mai stăpânește trupul cu nevoile lui”, a mai explicat preotul.
„Dacă n-ai bun simți și bunătatea inimii în viața de zi cu zi, nu ești creștin. Ești doar creștin în aparență. Creștinul adevărat înțelege în această perioadă trei componente. Primul – exigența cu noi înșine. Doi – exigența ta de face să fii mai bun și înțelegător cu aproapele și te pui în slujba aproapelui. Trei – fapta cea bună. Ce face fapta bună? Devii mâna lui Dumneeu în viața acelei persoane. (…) Omul credincios nu se vede decât după felul în care se poartă cu aproapele”, a susținut preotul Vasile Ioana.