Prima pagină » Gândul Live! » EXCLUSIV | Victor Ponta, la Gândul LIVE: „Ordonanța pe Sănătate este foarte rea / Ludovic Orban, cel mai instabil om politic / Vom deconta aceste 5 luni de criză politică”

EXCLUSIV | Victor Ponta, la Gândul LIVE: „Ordonanța pe Sănătate este foarte rea / Ludovic Orban, cel mai instabil om politic / Vom deconta aceste 5 luni de criză politică”

EXCLUSIV | Victor Ponta, la Gândul LIVE: „Ordonanța pe Sănătate este foarte rea / Ludovic Orban, cel mai instabil om politic / Vom deconta aceste 5 luni de criză politică”

Victor Ponta, președintele Pro România, invitatul Emmei Zeicescu în ediția Gândul LIVE de joi, este de părere că Ludovic Orban nu va fi premier și după alegerile anticipate, ci Klaus Iohannis va numi pe altcineva. 

„Ludovic Orban este o catastrofă administrativă, iar după alegeri nu mai poți să dai vina pe PSD”, a declarat Victor Ponta la Gândul LIVE.

În startul emisiunii, fostul premier a criticat în termeni duri Ordonanța pe sănătate adoptată de Guvernul Orban în ultima ședință de guvern.

Principalele declarații ale lui Victor Ponta la Gândul LIVE au fost prezentate aici în LIVE TEXT:

Despre cazul copilului mort după o anestezie la stomatolog

Este o tragedie cumplită. Nu sunt medic, dar în astfel de cazuri ai două variante: faci un pic de tărăboi și îmgropi lucrurile, cum s-a întâmplat și cu Colectiv. Sau vrei să rezolvi. Într-o țară normală, vezi ce a mers prost și te gândești ce trebuie să faci să îndrepți lucrurile. În orice țară trebuie să ai și un sistem public și unul privat. Nu doar unul sau altul. Oricine spune „Hai să omorâm sistemul de stat și să păstrăm doar privatul”, nu e Ok. Nici invers nu e ok, să ucizi sistemul privat.

Aștept de la Colegiul Medicilor să vină și să spună ce a mers prost, asta trebuie să faceți ca să nu se mai întâmple. Iar politicienii trebuie să aplice ceea ce spun specialiștii. Nu se întâmplă asta în România. Este în interesul medicilor ca ei să vină și să spună ce s-a greșit cu adevărat. Cel mai rău lucru este să politizezi: să spui ministrul e de vină. Nu are ce face ministrul în multe dintre cazuri. Ministrul trebuie să aplice sfaturile medicilor.

Cazul Caracal: nu s-a rezolvat nimic după atâta timp

Vara trecută, am stat și ne-am uitat toți la tragedia de la Caracal. Mie mi se pare că a fost un guvern slab atunci, a venit alt guvern, dar nu s-a schimbat nimic. Acum nimeni nu mai discută, ca și cum n-ar mai fi trafic de fete și acum. Problema noastră, a societății, este că nu sancționăm și nu îmbunătățim lucrurile. S-a discutat o perioadă și apoi uităm, trecem la altceva.

Despre Ordonanța pe Sănătate

Ordonanța pe Sănătate este foarte rea. În primul rând că este o Ordonanță. Dacă vrei să schimbi un sistem important pentru toatp lumea, trebuie să discuți cu toată lumea, cu specialiști, cu jurnaliști care au investigat, cu societatea, și după trei luni susții care este punctul tău de vedere. ”Obama Care” a durat patru ani. Și era Barack Obama, nu Victor Costache. Obama a înțeles: când e vorba despre sănătatea noastră, trebuie dezbătut. Doi: în seara respectivă, nu era nici ministrul, nici secretarul de stat, au trimis un domn și au dat un mail celebru.

Este un aranjament, o șmecherie. Prin acea OUG dată seara, că știau că a doua zi pică guvernul, vor favoriza acele spitale private neperformante. Eu îi cunosc pe cei care investesc serios în medicina privată, ei nu au nevoie de șmecherii. Afacerile private serioase se fac cu bani privați.

Spitalele private performante își fac planul de afaceri și nu au nevoie de aranjamente. Nici în SUA, cu cel mai avansat sistem de sănătate, nicăieri în lume nu există doar sistem privat. Dacă noi spunem, cum spune dl Costache, de azi toți românii se pot duce în privat, înseamnă că 20 de milioane de români se duc la spitalele private, în primul rând nu e loc. În București e un lucru, dar în Botoșani, Tg.Jiu, Călărași nu au spitale private, oamenii ăia ce fac, mor?

Eu aș fi de acord să mergem la privat, dar 90% din populația Românei nu își permite să meargă la privat. Să iei banii de la spitalele publice și să-i duci la privat înseamnă să-i condamni pe cei 90 de procente. Cazul mamei mele: m-au sunat la ora 11 seara de la spitalul privat și mi-au spus că dacă nu plătesc nu va fi pusă pe masa de operații. Am mers și am plătit, dar câți sunt în cazul meu? Aveam bani pe card, frumos, am plătit. Nu sunt 10% dintre români în situația asta, sunt probabil 5%.

Soluția nu este să iei banii din sistemul public și să-i dai în privat

Soluția e să sprijini sistemul privat NU cu bani de la sistemul public, ci cu credite subvenționate la achiziția de echipament, cu drepturi de a accesa fonduri europene, practic nu iei bani de la stat, ci ai un sprijin ca și în cazul IT-iștilor. Nu e corect să faci concurență neloială. De ce sunt așa de indignat: primul caz de concurență neloială este tocmai la Sibiu, la Polisano, und este dl Costache, în curtea spitalului județean.  Primul ordin pe care l-a dat a fost în sensul acesta.

Deontarea operației pe cord pe care o face tot dl Costache era 2.000 de euro până acum, el a mărit decontarea la 10.000 de euro. A mărit de 5 ori, poate așa îl costă pe el la Polisano. Dar ai mărit și bugetul total pentru operațiile pe cord, din aceeași alocare de bani, la public vor rămâne mai puțini bani.

Nicio țară din lume nu a omorât publicul și să păstrezi doar privatul, cum face dl Costache, doar 10% dintre români își vor permite să meargă la privat.

Nu poți să spui minciuna: Cu aceiași bani, pot să dau bani mai mulți. E ca și cum ai spune: Vreți să mergeți toți cu avionul la clasa Business? Nu se poate chestia asta.

Despre cele 25 de ordonanțe adoptate de Guvernul Orban

Dacă Guvernul Ponta dădea 25 de ordonanțe într-o seară, nu mai aveai loc în Piața Victoriei. Noi am dat 52 de OUG-uri într-un an. Nu există nicio scuză, mă șochează această distorsionare a explicaților: că și PSD a făcut…
Atunci PSD egal PNL, unde e schimbarea? Mai aud ceva: să vină oameni noi în politică. Nu știu ca Ludovic Orban să aibă vreo realizare, deși e de 20 de ani în politică.

Orban, cel mai neserios om politic pe care l-am cunoscut

Să folosești cuvintele Orban și amețit în aceași frază e un lucru care nu e în regulă. Am lucrat cu mulți oameni politici, este ce mai neserios, instabil om politic. Orice spune azi nu e valabil mâine. Nu am votat Guvernul Orban, le-am spus Nu puteți să guvernați, după două luni și-au dat și ei seama că nu pot să guverneze. Referitor la moțiunea de cenzură pe alegerile în două tururi, le-am spus celor de la PSD că nu mă interesează, mi-era clar că s-au înțeles PSD și PNL pentru un singur tur, ca să elimine celelalte partide.

Pot să înțeleg că doi mari se înțeleg să-i omoare pe doi mici. Domnul Barna este un om extraordinar, dar nu înțelege ce se întâmplă. Nu a înțeles nici la prezidențiale, nu înțelege nici acum. Să negociezi cu cine? PSD se autoizolează prin tot ce face, cu dl Orban nu mi-a stat niciodată bine împreună și nici nu îmi va sta.

Despre alegerile în două tururi

Eu vreau să fie două tururi, dar nu o să fie și nu e problema mea. A fost blatul lui Orban de la bun început. Nu a vrut să dea OUG, problema lor e competiția cu USR-ul, inclusiv pe București. Le-am spus un singur lucru: faceți ce vreți, dar nu dați OUG pe Sănătate. Marți seara au dat ordonanța. Noi am dat doar 16 voturi la moțiune. E clar că moțiunea trecea cu voturi de la PNL, a fost un fel de blat, mă deranjează că ei nu recunosc. Vom avea alegeri în iunie, dacă vrea PSD. Domnul Orban de obicei dă țepe și este posibil ca și PSD să-i dea țeapă lui Orban de data asta, chiar dacă e blat.

Orban nu va mai fi premier după alegeri

De azi începând, în cea mai bună variantă, vom avea alegeri în 28 iunie, înainte de 10 iulie nu avem Guvern. Este o problemă să stai 5 luni fără Guvern, cel mai bine era să facă anticipate când a căzut Dăncilă. Am mai trăit o dată o criză similară, în 2009. Cine nu învață din istorie o repetă. Credeam că dl. Iohannis va învăța și nu va repeta ce i s-a întâmplat atunci cu Băsescu. Atunci am stat 4 luni fără guvern și apoi s-a pus guvernul pe care l-a vrut Băsescu, guvernul Boc, iar în 2010 vă amintiți ce a fost: criză economică, tăieri, FMI, criză, tăieri.

Vom deconta aceste 5 luni de criză provocată de PNL dintr-un calcul total greșit.

Orban știe care e planul mai mare, dar nu-i convine. El vrea să rămână prim-ministru, dar știe că nu va mai fi numit. Va fi probabil șeful Camerei Deputaților, o să-i dea PNL ceva. Este o catastrofă administrativă și după alegeri nu mai poți să dai vina pe PSD. După alegeri, PSD va avea sub 25%, iar premierul va fi numit de Iohannis. Orban nu e în stare. Dacă loialitatea este dublată de incompetență duce la dezastru. Cred că Iohannis va înțelege acest lucru.

PSD singur este un tigru de carton

Scopul adversarilor PSD este acela de a ține PSD izolat. De aceea eu am construit USL. De fiecare dată am făcut coaliții când am fost la PSD. Un PSD singur este un tigru de carton. Toată lumea vrea un tigru de carton cu care să se bată

Nu avem structuri încă la Pro România, dar în 4 ani le vom construi. Mi-ar fi mai ușor o stângă unită, este mai greu să construiești structuri politice. Pro România s-a format la centru și de acolo a mers spre teritoriu, PSD are o armată, dar niște generali ori slabi, ori trădători. Normal că ne-ar fi mai ușor împreună, dar nu înseamnă că asta e obligatoriu să se întâmple.

Revenim la PNL, de-asta a fost slab, la fel și Guvernul Orban, că s-au lăcomit. Au spus „Nu dom’le, am eu o armată pe care vreau să o pun”. În mod normal trebuiau să facă o alianță de dreapta, cu USR, cu PMP, cu UDMR. Orban a gândit ca Dăncilă, mai bine doar eu și iau bătaie.

Pro România rămâne în Opoziție până în 2024

Singur PSD obține 25 de procente în alegeri, în alianță cu Pro România 32%. Stânga va obține peste 30 de procente cu siguranță, patru ani de Opoziție fac foarte bine. Și pentru PSD și pentru noi, că suntem mici. Voi rămâne în Opoziție până în 2024. Le-am spus unor colegi, stăm în Opoziție cinci ani, că nu putem să guvernăm acum. Și unii au plecat la PNL.

Pro România trebuie să câștige în 2024. Dacă nu am acceptat funcții de la Dăncilă, nu o să accept nici de la Orban. Cred că în România e nevoie numai de o putere de dreapta, ci și de o opoziție de centru-stânga, care să-i reprezinte pe cei 90% care merg la spitalele de stat. În câteva luni e greu să faci reforme, dar în 4 ani ai timp, să-i trimiți la pensie pe baroni, să aduci oameni noi.

Nu am ideea asta (să fac bani – n,red), mintea mi-a rămas de procuror. Am salariu bun, de deputat, mult peste medie. Soția mea a fost europarlamentar, are propria afacerea acum, nu cu statul.

Vom lua 7-8-9 procente la alegerile parlamentare. Ce mă interesează e să promovez niște oameni care știu că nu câștigă acum, dar care în 2024 vor fi foarte puternici. În 2024 vom avea patru competiții electorale.

Despre alegerile pentru Primăria Capitalei

La Primăria Capitalei nu e o situație încurcată. Am capacitatea, după atâția ani, să sintetizez lucrurile. Sunt doi candidați puternici, Gabriela Firea și Nicușor Dan. Firea o să câștige dacă sunt mulți candidați, dacă ceilalți se unesc o să câștige Nicușor Dan. Restul sunt la afaceri. Domnul Voiculescu nu o să mai vrea să fie primar, o să vrea să fie viceprimar, ca să răspundă de spitale. Sunt 19 spitale în București și el are un business de făcut, e vorba de spitale.

ioleta Alexandru nu are șanse să câștige, va fi ca să-l încurce pe Nicușor Dan. Vlad Voiculescu vrea să păstorească cele 19 spitale din București. pentru bani. Sunt 600 de milioane de euro bugetele spitalelor din București, el nu e medic, nu vrea să opereze, e economist, vrea bani. Asta a fost misiunea lui 2016, să producă bani pentru firmele din afară, pe care le reprezintă.

Eu vreau ca până în 2024 să existe o opoziție și o alternativă de stânga la ce e acum. Asta e misiunea mea. La Primăria Capitalei trebuie să se schimbe sistemul cu 6 sectoare și zona de business din Ilfov, unde sunt 42 de primari, mici baroni. Foarte probabil vom avea un candidat și noi, nu unul din partid. Vom miza ca și la prezidențiale pe o personalitate – și nu am făcut rău, am luat 10 la sută.

PSD și PNL e același lucru. Sunt puțin dezamăgit că USR a plecat ca un avion și acum e tot în picaj. Noi pe stânga și ei pe drepta puteam face o schimbare. Cu PSD și PNL nu poți face o schimbare, sunt mult prea dependenți de toți cei care îi susțin.

La 5 ani după Colectiv, suntem mai puțin pregătiți decât eram

Tot timpul (n.red – mă gândesc la Colectiv). Și acum cred că am făcut bine din punct de vedere politic că mi-am dat demisia. M-au criticat cei de la PSD, că nu trebuia să plec. A fost o tragedie națională și era nevoie de paratrăznet. Sunt tată de copil la vârsta respectivă și, în afară de propagandă, văd că nu s-a schimbat nimic. După 5 ani suntem mai puțin pregătiți decât eram atunci.

Citește și