Psihiatrul Gabriel Diaconu, despre teama românilor de a se vaccina, la GÂNDUL LIVE: „Oamenii sunt în fiecare zi victime ale dezinformării. Ideea că România e o țară de al doilea rang a fost inoculată în trecut”
Psihiatrul Gabriel Diaconu a susținut la GÂNDUL LIVE că dezinformarea românilor face parte dintr-un război hibrid, iar cel mai important slogan în online este că vaccinul este „otravă”. Un alt element care explorează credințele românilor este tematica din trecut privind ”Europa cu două viteze” și calitatea diferitelor produse care circulă pe piața internă a UE. Ideile inoculate în trecut sunt readuse la viață odată cu apariția vaccinului Covid.
„Suntem într-un război de tip hirbrid. Există un teribil interes în această zonă geopolitică ”
„Oamenii sunt în fiecare zi victime ale dezinformării pentru că există o campanie extrem de radicală împotriva, nu numai a vaccinării, dar și a produselor pe care le vom folosi pentru vaccinare. Reamintesc că, inclusiv ieri, AEM a fost victima unui atac informatic care viza documentația vaccinului, aflat în evaluare. Drept urmare, suntem într-un război de tip hirbrid. Există un teribil interes în această zonă geopolitică să avem o stare de haos, de îngenuchere financiară. Nu am emis speculații cu privire la cine are acest interes, dar să spunem că situația nu este bună.
„Ideea că România e o țară de al doilea rang a fost inoculată în trecut și că ajung alimente și vaccinuri slab calitativ”
„Există o lista cu mesajele care ajung în mediul online. Cel mai important slogan care se transmite este că vaccinul estre otravă. Există variante: pentru că nu a fost studiat, pentru că schimbă genetic. provoacă infertilitate. Al doilea element foarte important care exploatează credințele românilor este că unii primesc vaccinul bun, iar alții vacinul rău. Ideea că România e o țară de al doilea rang a fost inoculată în trecut și că ajung alimente și vaccinuri slab calitative”.
Educația românilor privind citirea prospectelor medicamentelor este una slabă, însă Diaconu spune că nivelul de interes pentru vaccin ar putea să crească odată cu campania de imunizare.
„Oamenii nu citesc, de obicei, indicațiile unui medicament. Nu înțeleg prospectul, precum și diferența între medicamentele care conțin aceeași substanță activă. Majoritatea românilor când iau un medicament o fac pentru că le-a recomandat un prieten.
„Când vom începe această campanie de imunizare oamenii își vor rezolva multe dintre dileme”
Probabil, când vom începe această campanie de imunizare, după aproximativ o lună sau două, oamenii își vor rezolva multe dintre dileme. În acest moment, cei mai zgomotoși sunt cei care întretin acest război și, evident, medicii care militează pentru imunizare, din motive compasionale. In pandemie milităm pentru imunizarea populatiei pentru că este suficient să te uiți la numărul de decese, la situația din spitale.
Pe de altă parte există oameni care au devenit iraționali”.
Iraționalitatea vine ca o reacție a fricii ?
Aflați într-un cadru de dezinformare, oamenii își construiesc propriul cadru de referință, raportându-se la experiențele negative în relația cu cadrele medicale sau cu lipsa serviciilor medicale.
„Demagogia și lipsa de informare schimbă polul conversației. Oamenii încearcă să își stabilească propriul cadru de referință. Marea provocare este de fapt că, în trecut, medicina nu a ajuns la oameni. Nu exista dispensar, oamenii din mediul rural sunt tratați cu dispreț de medicii din mediul urban, de multe ori. Pe bună dreptate, oamenii vor spune că nu sunt egali.
Când am vorbit de caravane pentru vaccinare, oamenii au început să radă. Dacă va fi nevoie asta vom face pentru că toți oamenii merită acces la o soluție medicală și potențial salvatoare la viață”.
Deși o parte a românilor consideră că virusul nu îi va afecta, cifrele arată că rată de deces este mai mare decât efectele adverse ale vaccinului anti-covid, care pot fi tratate, iar misiunea cadrelor medicale este să militeze pentru imunizare în acest sens.
„Pe principiul răului mai mic, știm că rata de deces este undeva la 3%, iar a vaccinului de câteva mii de ori mai mică, poți alege vaccinarea. Oamenii cred că virusul nu o să ajungă și la ei și de aici pornește campania de dezinformare” .
Pe de altă parte, Gabriel Diaconu spune că imunizarea este voluntară și benevolă, însă cel mai potrivit scenariu este ca populația europeană să fie imunizată.
„Cele 2 milioane de vaccinuri sunt cumpărate pentru persoanele cu risc. Vaccinarea va fi voluntară și benevolă, în sensul în care, din faza a treia oamenii care nu sunt în categoria de riscuri vor putea să își cumpere vaccinu anți-covid. Există o imunizare într-o prima fază, gratuită și benevolă, după aceea va exista o soluție pentru ca vaccinurile să fie achzitionate de oamenii care doresc să se vaccineze.
Reacția bizară cu privire la vaccinare nu se va termina niciodată. O să devină un virus cu circulație comunitară, ca și gripa, și este important să dezvoltăm o plajă de imunitate ca popor pentru sezoanele care vin.
Discuția nu a fost dusă spre imunitatea de lungă urâtă. Dacă ne va ieși, celor 28 state membre UE, toți cetățenii europeni vor beneficia de succes. dar nu inseamnă că ne vom închide granițele. Ce se întâmplă după un an, cei care s-au vaccinat în primăvară, arată că încă au imunitate rezonabilă în fața coronavirusului, dar în martie 2012 s-ar putea să se afle că nu au avut imunitate.
În psihiatrie e o provocare să tratezi pacientul care a trecut prin Covid pentru că creierul este profund afectat de lipsa oxigenului, de inflamație. Vrei o soluție preventivă care să rezolve situația temporară” .
Românii, pe ultimele locuri în lume în ceea ce privește intenția de vaccinare anti-COVID-19
Un studiu recent realizat de Ipsos în rândul a peste 20.000 de adulți din 28 de țări indică faptul că la nivel global 3 din 4 adulți (74%) s-ar vaccina anti-COVID, dacă vaccinul ar fi disponibil. Cel mai mare nivel de acceptare este în China, unde aproape toate persoanele intervievate (97%) au declarat că sunt de acord cu vaccinarea.
În afară de China, țările care au înregistrat cea mai mare deschidere către vaccinare sunt cele cu o rată mare de infectare (peste 8.000 cazuri la 1 milion de locuitori) și un ritm accelerat de creștere a cazurilor. Este vorba de Brazilia (unde 88% din populația adultă ar vrea să se vaccineze) și India (87%). India ocupă locul 2 mondial, cu peste 7 milioane de persoane infectate, urmată de Brazilia – cu 5 milioane de cazuri. În topul țărilor cu un interes ridicat de vaccinare este și Australia (88% intenționează să se vaccineze), țară care nu se confruntă în prezent cu un nivel ridicat al cazurilor de coronavirus, însă este una dintre țările pro-vaccinare în general.
La polul opus, printre țările cele mai sceptice cu privire la vaccinarea anti-COVID se află România (57% ar vrea să se vaccineze), statele vecine – Ungaria și Polonia (56%, fiecare), precum și Rusia, cu 54%. Rusia, deși este prima țară care a aprobat un vaccin anti-COVID, se confruntă cu cea mai mare reticență față de vaccinare în rândul populației.