Prima pagină » Gândul Live! » EXCLUSIV | Raluca Turcan, la Gândul LIVE: „Autoritățile din România au reacționat mai bine decât cele din Italia / Românii vor alegeri anticipate / Am făcut o nouă organigramă pe fiecare minister”

EXCLUSIV | Raluca Turcan, la Gândul LIVE: „Autoritățile din România au reacționat mai bine decât cele din Italia / Românii vor alegeri anticipate / Am făcut o nouă organigramă pe fiecare minister”

Raluca Turcan, vicepremier şi prim-vicepreşedinte PNL, a fost invitata Emmei Zeicescu la ediţia Gândul LIVE de luni, 24 februarie, într-o zi importantă pentru Ludovic Orban și Guvernul PNL.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că autoritățile de la București au reacționat chiar mai bine decât cele din Italia în privința măsurilor de prevenție pe tema coronavirusului. Măsurile de prevenție și intrare în carantină se aplică doar celor care vin din zonele cu focare.

Principalele declarații ale Ralucăi Turcan la Gândul LIVE

Despre coronavirus

Este important să păstrăm un echilibru și să nu se instaureze panica. În legătură cu persoanele care vin din zone de risc: dacă vii din zone precum China, focarul identificat în primă fază, sau din Italia mai nou, autoritățile italiene au decis să închidă circulația în zonele de risc. Românii care vin din zonele cu risc din Italia intră în carantină la domiciliu sau în centre speciale.

În rest, nu există o decizie cu privire la închiderea tranzitului de persoane, în nicio țară din UE. Românii din alte zone din Italia pot veni fără probleme și circulă liber. Măsurile de prevenție sunt necesar a fi luate doar acolo unde există focare de infecție. Formularele sunt tipizate, nu sunt făcute de români, vin de la OMS. Toate măsurile, și cele legate de aeroporturi sunt în grafic, se coordonează cu ce se întâmplă la nivel european.

Știți cum a explodat situația în Italia? În România, din primul moment când a apărut subiectul coronavirus și prima decizie a OMS, am dat Ordonanță de urgență și am aplicat exact măsurile de prevenție pe recomandările Organizației mondiale a Sănătății. Și anume: dacă vii din zone de risc și prezinți simptome, intri în centre speciale, dacă nu prezinți simptome mergi în carantină la domiciliu.

Italienii s-au trezit cu coronavirusul peste ei și nu au aplicat niciuna dintre aceste măsuri. La noi prevenția a funcționat mai bine decât în Italia și asta e un lucru dovedit. Termoscannerele se achiziționează la fel peste tot în UE, cu aceeași procedură. Știți care e situația pe procesurile de achiziție, noi am dat OUG pentru măsurile de prevenție pe coronavirus. Unele măsuri le-am implementat mai bine decât autoritățile din alte țări. Din fericire, România nu are niciun caz de infecție și asta se datorează și prevenției. Noi respectăm cerințele instituționale. Nu trebuie să exagerăm situația, ci rolul meu este să prezint situația așa cum e.

Despre votul de învestitură a Guvernului Orban 2

Noi nu mergem la Parlament degeaba. Cerem un vot pentru a face primul pas către anticipate. Partea proastă e că, foarte posibil, unii vor chiuli din Parlament, ignorând că au un mandat de reprezentativitate și că au o datorie. Mă refer aici în special la PSD. După ce dai jos un Guvern, pe o temă importantă și așteptată de oameni, alegerea primarilor în două tururi, trebuie să pui și ceva în loc. Nu să te rezumi să creezi o situație politică de instabilitate. Noi, când am dat-o jos pe doamna Dăncilă, am spus că e datoria noastră să dăm un Guvern, că ne asumăm guvernarea în locul PSD, chiar cu o majoritate parlamentară fragilă.

PSD a dat jos Guvernul doar pentru că a vrut respingerea votului în două tururi și acum nu mai pune nimic în loc. Noi o să facem presiune publică pe PSD… În Parlament, PSD are 42%, 203 parlamentari, împreună cu UDMR exact 233 cât îți trebuie pentru cvorum de ședință. Toți ceilalți care vor merge azi la Parlament, dacă aceștia nu se prezintă, vor constata o sfidare totală. Oamenii una așteaptă de la Parlament și alta primesc.

Să recunoaștem că, după data de 24 de februarie, faptul că nu a fost luată o decizie cu privire la învestirea sau neînvestirea unui Guvern s-a ieșit din termenul regulamentar privind votul de învestire. Regulamentul comun spune 15 zile, timp în care trebuie dat un vot pe listă și program. Poate fi văzut și instituțional un blocaj, există argumente constituționale de a combate acest blocaj, e posibil să ne adresăm CCR. Parlamentul practic oprește la jumătate o procedură prevăzută în Constituție de a da țării un Guvern, fie că Guvernul e acceptat sau respins.

„Toate deciziile benefice luate de Guvernul PNL, blocate în Parlament de PSD”

Cei de la PSD sunt abili, în cele 3 luni cât Guvernul PNL a lucrat, Parlamentul a sabotat, a blocat. Toate măsurile bune luate prin OUG sau prin hotărâri de guvern sunt întoarse de ei în Parlament. Toate au fost blocate în Parlament, chiar dacă aveau efect benefic. Am stopat creșterea facturilor la energie, în Parlament a fost anulată. Am dat drept de vot românilor din diaspora 3 zile, am plafonat creșterea salariilor demnitarilor, și acestea au fost blocate.

„Românii obișnuiți nu simt nicio criză”

Să vă asigur de un lucru. Am pregătit toate deciziile în Guvern, înainte de moțiunea de cenzură, ca țara să fie guvernată bine până la anticipate. De-asta am dat acele OUG-uri. Astfel încât, pe fiecare domeniu de activitate, să existe măsuri astfel încât să nu se simtă criza. Dacă nu s-ar folosi cuvântul criză, românul obișnuit nu simte nicio criză în viața de zi. Au crescut salariile, am, majorat alocațiile pentru copii, scad creditele ipotecare și pentru mașină, a scăzut Robor-ul și la 3 și la 6 luni.

Am făcut o nouă organigramă pe fiecare minister

Dacă unii funcționari sunt așa de speriați de criză, această țară are nevoie de oameni care să muncească, nu să se uite la barometrul politic. Am făcut o nouă organigramă pe fiecare minister, astfel încât posturile să fie ocupate pe criterii de competență și implicare.

„Oamenii așteaptă alegeri anticipate”

Eu cred în alegerile anticipate. Cred că vom reuși să strângem o majoritate și să-i punem în minoritate pe cei care se cramponează de funcții, din interes personal și meschin. Oamenii așteaptă alegeri anticipate, vor un Parlament care să guverneze împreună cu Guvernul, nu să pună bețe în roate.

Vor fi probleme deosebite în următoarele luni, una dintre ele este și aceasta legată de coronavirus. Or, dacă noi luăm decizii în Guvern, dar mergem în Parlament și ne fac harcea-parcea toate deciziile… Până în 2027 avem la dispoziție miliarde de euro de la UE, avem nevoie să știm pe ce îi cheltuim, ca să-i folosim din 2021, nu din 2026.

În ultimul exercițiu financiar, agențiile de management au fost acreditate după 3-4 ani, ar fi o bătaie de joc pentru români să se întâmple la fel și acum. UE ne pune la dispoziție atâția bani și din cauza PSD nu îi accesăm.

Despre desemnarea unui candidat la Primăria Capitalei

Suntem în procedura internă de alegere a celui mai bun candidat. Atât pentru București, cât și în celelalte orașe. Facem sondaje de opinie și cel cu șansele cele mai mari va fi desemnat. În București miza este enormă. E cazul ca după 4 ani de bătaie de joc și de sfidare a bucureștenilor de către administrația Firea, să punem altceva în loc. Iar doamna Firea să se ocupe de Voluntari, poate devine consilier la Primăria Voluntari. Sper să câștigăm totuși și primăria Voluntari.

Apropo de franjurarea dreptei, PNL a demonstrat după asumarea guvernării că ne-am maturizat foarte mult, am lăsat deoparte orgoliile politice și ne-am asumat ce așteaptă oamenii de la noi. Cred că apelul la lipsa de franjurare nu trebuie făcut la PNL, noi am demonstrat. Dimpotrivă, apelul trebuie făcut acolo unde anumite abordări vizavi de PNL au semănat cu cele ale PSD. Eu zic să ne alegem cei mai buni candidați, să venim cu soluții constructive, să nu dăm satisfacție PSD certându-ne între noi, cei de pe partea dreaptă.

Raluca Turcan a fost întrebată dacă PNL ar susține un alt candidat pentru Primăria Capitalei, dintr-o altă formațiune politică, dacă cifrele arată acest lucru. Vicepreședintele PNL a ezitat să dea un răspuns tranșant:

„Dacă cifrele arată, dar trebuie să vedem cifrele. …Dacă vă spun de-acum da, e ca și cum nu aș aștepta rezultatul cifrelor. Chiar dacă pragmatic ar putea fi, trebuie să vedem maturitatea tot în altă parte. PNL are și susținere și are și candidați foarte buni. Mă refer la un candidat care să facă istorie administrația Firea.

Despre taxa Oxigen

Este aberant să facem o așa-zisă evaluare, un referendum în condițiile în care este anunțată de la 1 martie. Consultarea se face înainte, nu doar ca justificare. Cred că a zis 1 martie ca să găsească un subiect populist, doar ca să spună: Eu am vrut ca oamenii să respire un aer mai curat, dar bucureștenii nu au vrut. Proiectul a fost aberant lansat în spațiul public: dacă plătești poți să poluezi, aică pe bani te lăsăm să poluezi. În plus, respectarea taxei trebuie verificată de Poliția Română, dar poliția nu a fost consultată. Orice poate să spună că nu a fost consultată tocmai instituția care trebuie să verifice partea tehnică și ar putea ataca decizia de Consiliu. Cred că e o măsură popilistă, lansată total nepregătit, care nu are legătură cu preocuparea legată de calitatea aerului”, a mai spus Raluca Turcan.

….

Astăzi este ziua tuturor posibilităților în Parlament. Ce se va întâmpla la momentul votului cu Cabinetul Orban 2: va fi sau nu va fi cvorum, trece sau nu trece Executivul de proba Parlamentului? Cum arată matematica parlamentară și ce planuri au guvernanții, aflăm imediat de la vicepremierul Raluca Turcan.

CCR are, luni, pe ordinea de zi a ședinței sesizarea conflictului între președintele Klaus Iohannis și Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban în funcția de premier.

Tot luni, de la ora 16.00, parlamentarii vor vota pentru învestirea Guvernului Orban 2, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Raluca Turcan va vorbi la Gândul LIVE şi despre candidatul PNL la alegerile locale, mai ales după ce Rareş Bogdan a anunțat, recent, că există negocieri cu Nicuşor Dan în acest sens.

Mai mult, același Rareș Bogdan spunea că PNL ia în calcul o alianță cu partidul lui Traian Băsescu (PMP), în lupta pentru primării.

FOTO: Facebook.com/RalucaTurcan

Citește și