GÂNDUL LIVE. Robert Cazanciuc, despre PNRR: „De ce să mergi la Comisia Europeană cu proiecte care însumate fac 40 de miliarde de euro? Acest plan, menit să reducă decalajele, le va accentua” – VIDEO
This browser does not support the video element.
Robert Cazanciuc a declarat la ediția Gândul Live de joi, 03 iunie 2021, că Guvernul a preluat din documentele guvernărilor anterioare și le-a prezentat drept document PNRR către Comisia Europeană, motiv pentru care Executivul european îl va respinge. Mai mult, senatorul PSD spune că, la o prima consultare a documentului, au fost făcute investiții în consultanța proiectelor, în special, în cea pentru sănătate.
Senatorul Robert Cazanciuc a spus că resursele PNRR pot fi comparate cu cele ale UE sau NATO, însă Guvernul preferă să nu valorifice acest moment și să fie interesat de jocurile politice interne.
„Cine a stat în spatele PNRR? Este un copy-paste din documente mai vechi, fără o viziune. Indiferent de ce ar face, nu îi mai crede nimeni.
De ce să mergi la Comisia Europeană cu proiecte care însumate fac 40 de milarde de euro?
Într-un framework, trebuie să punctezi nevoile.
Noi, în momentul de față, nu avem un plan care să aducă coeziune, ci diviziune, împărțim românii între cei care trebuie să trăiască mai mult sau mai puțîn.
În urmă cu 15 ani, nu aveam mai mulți pensionari, ci mai mulți angajați la stat. Am făcut o lege a pensiilor care reducea anumite inechități.
Aducând venituri la buget, încerci să le dai o speranță de viață.
Guvernarea României poate furniza calitatea vieții?
Putem ieși din acest cerc vicios? Putem, când vom chema oameni care se pricep!”
Senatorul Robert Cazanciuc a spus că PNRR poate fi comparat cu resursele UE sau NATO, însă Guvernul preferă să nu valorifice acest moment și să fie interesat de jocurile politice interne.
„Planul PNRR se compară cu magnitutinea în UE și NATO, din punct de vedere al resurselor, care poate veni într-un moment crucial, iar Guvernul merge pe zone strict politice, pentru a câștiga în interiorul PNL.
„Comisia va face niște observații”
Sunt absolut convins, pentru că sunt luate din programe mai vechi, pe care le vor respinge.
Spre exemplu, Comisia nu a cerut angajament de tip FMI. Împrumuturile pot fi luate dacă pot crea un mecanism economic. La prima vedere, e un avantaj, dar dacă sunt blocați, vor deveni o piatră care va afecta credibilitatea României.
Obiectivele nu ajută la rațiunea acestui proiect, între state, dar și între regiuni. În document, se vede o concentrare de investiți în zona consultanțelor.
„Oamenii vor înțelege că acest plan, menit să reducă decalajele, le va accentua”
Sunt zeci de milioane de euro investiți în consultanță pentru sănătate, însă nu pentru proiecte. Banca Mondială a finanțat aceaste evaluări.
Dăm în continuare foarte mulți bani pentru consultanță în reforma pensilor. Mai bine se dau banii pentru pensionari”, a conchis senatorul PSD la Gândul Live.
Comisia Europeană recomandă României să reducă deficitul excesiv până în 2024