Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat, la GÂNDUL LIVE, că în actualul context epidemiologic, nu există riscul ca alegerile parlamentare, programate peste două luni, să nu aibe loc, dar atrage atenția să se fac reevaluări și verificări încrucișate începând de azi.
În contextul unei creșteri progrsive a pandemiei de COVID-19 din ultima săptămână, ministrul Nelu Tătaru a fost întrebat, la GÂNDUL LIVE, dacă există riscul, în funcție de evoluția din acest moment, să se ia decizia de a nu mai organiza alegeri parlamentare, împreună cu factorii decidenți.
„În acest moment, nu este acest risc”, a răspuns ministrul Sănătății, punând accent pe regulile care trebuie respectate pentru a repreveni riscul răspândirii noului coronavirus, de exemplu în transportul în comun, reguli impusă după ieșirea din starea de urgență și intrarea în starea de alertă.
„În următoarea perioadă, organele în măsură, conform Legii 55, sunt cele care vor verifica. La nivelul Minsiterului Sănătății, direcțiile de sănătate publică vor reevalua tot ce țnseamnă încrucișat spitalele și DSP-urile respective. Aceste reevaluări de vor face încă începând de astăzi”, a precizat Nelu Tătaru.
„Sper să nu fim nevoiți să intrăm în lockdown (starea de urgență)!”, a avertizat ministrul, la GÂNDUL LIVE.
După alegerile locale din 27 septembrie, organizate cu reguli stricte de conduită în interiorul și exteriorul secțiilor de vot, scrutinul pentru alegerea reprezentanților în Camera Deputaților și Senatului este programat, conform actualelor acte normative, pentru data de 6 decembrie, ca urmare a hotărârii Guvernului.
Alegerile parlamentare din 6 decembrie ar urma să se organizeze în diaspora pe parcursul a două zile, în 5 și 6 decembrie, însă organizarea secțiilor de vor depinde de decizia autorităților statelor respective, bazată pe analiza riscului epidemiologic.
Până în 2 octombrie, mai multe state și-au dat acordul de principiu, dar cu condiții, pentru organizarea de secții de votare în străinătate, potrivit declarațiilor ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Președintele, ministrul Afacerilor Externe, conducerea Autorității Electorale Permanente au îndemnat românii să se înscrie ca alegători prin corespondență, pentru care au prelungit termenul până în 22 octombrie, pentru o mai mare siguranță în exercitarea dreptului constrituțional, față de înscrierea ca alegător la secții. Pentru votul la secții în străinătate s-au înscris doar până în 4.000 de români, respectiv 3.939, iar prin corespondență, până la data publicării, puțin peste 18.000 de români, sub numărul de 30.000 de la cel mai recent scrutin, cel prezidențial, de anul trecut.
Pe de altă parte, CCR a decis că este constituțional actul normativ adoptat de Legislativ, după ce fusese atacat de Guvern și președinte, act care prevede că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor generale, prin lege organică.
Mai mult, în Parlament a fost depus un proiect de lege pentru amânarea alegerilor legislative pentru primăvară.